Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes mondat?

Melyik a helyes mondat?

Figyelt kérdés

Zoli és Peti összeverekedtek a kollégiumban. Másnap végül csak Zoli kapott büntetést.

Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához.

Peti apjának reggeli látogatásának köze lehetett ehhez.

Melyik a helyes?

Azt szeretném írni, hogy Peti apja a verekedés utáni reggel bement a kollégiumba, valamit beszélhetett az igazgatóval, és valószínűleg emiatt nem kapott a fia büntetést.

2022. márc. 5. 22:28
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Pl. egy korábbi kérdésnél volt:

Mi köze van ehhez a szerelemnek?

Mi köze van ennek a szerelemhez?

ezeknél van különbség

2022. márc. 7. 18:09
 12/24 BringaManó ***** válasza:
87%

igen, de ezt írtam: "ilyen használata (tehát amikor ok-okozati összefüggésre utal)"

amúgy ebben a szerelmes esetben hogy fogalmaznád meg a különbséget?...

(én az elsővel eléggé bajban vagyok...)

2022. márc. 7. 18:47
 13/24 A kérdező kommentje:

Nem én írtam, csak bemásolom:

Anya/apa/barát: Annyit jártok össze és súgdolóztok, hogy biztos vagy benne, hogy nincs köztetek valami?

X: Mi köze van ehhez a szerelemnek? Csak barátok vagyunk Y-nal. Egy baráttal nem szabad elzárkózni és bizalmas dolgokat megbeszélni?

Vőlegény/menyasszony: Elég ideig pihentél itthon. Most elmész munkát keresni.

Menyasszony/vőlegény: Ha szeretnél, nem lennél ilyen rideg. És nem akarnád, hogy visszatérjek robotolni.

Vőlegény/menyasszony: Mi köze van ennek a szerelemhez?

A "mi köze van ennek ahhoz?" vagy kifejezés azt takarja, hogy Az megengedett, szabad, lehetséges akkor is, ha Ez fennáll, mert Az Ettől független.

2022. márc. 7. 20:03
 14/24 A kérdező kommentje:
A szerelmes eset más jellegű (nem ok-okozati), ott azért van különbség?
2022. márc. 10. 14:44
 15/24 A kérdező kommentje:

Illetve azt akartam írni, hogy a két mondat

(Mi köze van ehhez a szerelemnek?

Mi köze van ennek a szerelemhez?)

között ugye azért van különbség, mert ezek nem ok-okozati összefüggésre utalnak, de hogy nevezik az ilyen jellegű mondatokat nyelvtani szempontból?

2022. márc. 15. 14:11
 16/24 BringaManó ***** válasza:
92%

igen, ilyesmire gondoltam, hogy ezek ezért mások.

"Mi köze van ehhez a szerelemnek?

Mi köze van ennek a szerelemhez?

ezeknél van különbség"

igen, de ezt a különbséget hogy fogalmaznád meg?...

erről beszélünk ugye:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazif..

érdekes az ottani okfejtés is, de szerintem érdemes lenne azt a szálat ott folytatni, itt pedig az ok-okozatival foglalkozni. – persze ahogy jólesik, csak javaslat. :-)

hogy hogy nevezik, azt nem tudom. sőt, azt sem tudom, hogy minek a hogy-nevezése a kérdés: az ilyen felcserélhető vonzatú, kölcsönös jelentésű kifejezésekre gondolsz? (amelyek hol eltérő jelentésűek, hol nem...) hát... vannak még ilyenek? (mert ha csak egy-kettő van, akkor nem biztos, hogy van rá külön szakkifejezés... :-)

2022. márc. 17. 13:07
 17/24 A kérdező kommentje:
Igen, köszi, illetve arra gondoltam, hogy mi az elnevezés akkor, ha eltérő a jelentés. De lehet, hogy nincs külön nevük.
2022. márc. 19. 11:15
 18/24 A kérdező kommentje:

És ezeknél mi a helyzet?

Az életkornak és a józan észnek nincs köze a szerelemhez.

A szerelemnek nincs köze az életkorhoz és a józan észhez.

Itt az első jó, ugye?

A féltékenységnek nincs köze a szerelemhez.

A szerelemnek nincs köze a féltékenységhez.

Szerintem itt is az első

2022. ápr. 3. 00:59
 19/24 BringaManó ***** válasza:
62%

szerintem kábé csereszabatos.

hogy mi a különbség mégis (vagy hogy ha neked csak az első jó, akkor miért csak az), azt bogozd ki inkább te – én meg majd megmondom, hogy mivel nem értek egyet. :-)

2022. ápr. 3. 01:29
 20/24 A kérdező kommentje:

A féltékenységnek nincs köze a szerelemhez.

Azért írnám ezt, mert ez azt jelenti, hogy a szerelem független az említett dologtól (féltékenységtől), fordítva nem ezt jelentené.

Vagy ha nem így van, akkor az előző hasonló mondatoknál (Mi köze van ennek a szerelemhez?) hogyhogy volt különbség?

2022. ápr. 3. 01:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!