Melyik a helyes mondat?
Zoli és Peti összeverekedtek a kollégiumban. Másnap végül csak Zoli kapott büntetést.
Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához.
Peti apjának reggeli látogatásának köze lehetett ehhez.
Melyik a helyes?
Azt szeretném írni, hogy Peti apja a verekedés utáni reggel bement a kollégiumba, valamit beszélhetett az igazgatóval, és valószínűleg emiatt nem kapott a fia büntetést.
Pl. egy korábbi kérdésnél volt:
Mi köze van ehhez a szerelemnek?
Mi köze van ennek a szerelemhez?
ezeknél van különbség
igen, de ezt írtam: "ilyen használata (tehát amikor ok-okozati összefüggésre utal)"
amúgy ebben a szerelmes esetben hogy fogalmaznád meg a különbséget?...
(én az elsővel eléggé bajban vagyok...)
Nem én írtam, csak bemásolom:
Anya/apa/barát: Annyit jártok össze és súgdolóztok, hogy biztos vagy benne, hogy nincs köztetek valami?
X: Mi köze van ehhez a szerelemnek? Csak barátok vagyunk Y-nal. Egy baráttal nem szabad elzárkózni és bizalmas dolgokat megbeszélni?
Vőlegény/menyasszony: Elég ideig pihentél itthon. Most elmész munkát keresni.
Menyasszony/vőlegény: Ha szeretnél, nem lennél ilyen rideg. És nem akarnád, hogy visszatérjek robotolni.
Vőlegény/menyasszony: Mi köze van ennek a szerelemhez?
A "mi köze van ennek ahhoz?" vagy kifejezés azt takarja, hogy Az megengedett, szabad, lehetséges akkor is, ha Ez fennáll, mert Az Ettől független.
Illetve azt akartam írni, hogy a két mondat
(Mi köze van ehhez a szerelemnek?
Mi köze van ennek a szerelemhez?)
között ugye azért van különbség, mert ezek nem ok-okozati összefüggésre utalnak, de hogy nevezik az ilyen jellegű mondatokat nyelvtani szempontból?
igen, ilyesmire gondoltam, hogy ezek ezért mások.
"Mi köze van ehhez a szerelemnek?
Mi köze van ennek a szerelemhez?
ezeknél van különbség"
igen, de ezt a különbséget hogy fogalmaznád meg?...
erről beszélünk ugye:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazif..
érdekes az ottani okfejtés is, de szerintem érdemes lenne azt a szálat ott folytatni, itt pedig az ok-okozatival foglalkozni. – persze ahogy jólesik, csak javaslat. :-)
hogy hogy nevezik, azt nem tudom. sőt, azt sem tudom, hogy minek a hogy-nevezése a kérdés: az ilyen felcserélhető vonzatú, kölcsönös jelentésű kifejezésekre gondolsz? (amelyek hol eltérő jelentésűek, hol nem...) hát... vannak még ilyenek? (mert ha csak egy-kettő van, akkor nem biztos, hogy van rá külön szakkifejezés... :-)
És ezeknél mi a helyzet?
Az életkornak és a józan észnek nincs köze a szerelemhez.
A szerelemnek nincs köze az életkorhoz és a józan észhez.
Itt az első jó, ugye?
A féltékenységnek nincs köze a szerelemhez.
A szerelemnek nincs köze a féltékenységhez.
Szerintem itt is az első
szerintem kábé csereszabatos.
hogy mi a különbség mégis (vagy hogy ha neked csak az első jó, akkor miért csak az), azt bogozd ki inkább te – én meg majd megmondom, hogy mivel nem értek egyet. :-)
A féltékenységnek nincs köze a szerelemhez.
Azért írnám ezt, mert ez azt jelenti, hogy a szerelem független az említett dologtól (féltékenységtől), fordítva nem ezt jelentené.
Vagy ha nem így van, akkor az előző hasonló mondatoknál (Mi köze van ennek a szerelemhez?) hogyhogy volt különbség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!