Vendégeink részére adtunk négy ágyat. Ez helyes?
Tudom, jobban hangzana így: Vendégeinknek adtunk négy ágyat.
De helyes azzal is, hogy _részére_? azaz ez a szerkezet: XY részére adtunk
Másik igével talán jobb: Vendégeink részére rendeltünk négy ágyat.
Ha adtunk nekik, akkor az ő tulajdonuk lett? Elvihetik magukkal? :D
Szerintem is szebb a biztosítottunk részükre/számukra.
tényleg :)
más mondat:
Ügyfeleink részére adtunk katalógusokat.
De miről van szól? Ez egy hotel és recepción, előtérben ki van rakva egy csomó szóróanyag?
Vagy postán küldtetek mindenkinek egy katalógust?
A ti katalógusotok a saját termékeitekről, szolgáltatásaitokról? Vagy csak mások repi anyagai?
Most csak kitaláltam egy ilyen mondatot.
Igazából az lenne a kérdés, hogy mennyire jó az XY RÉSZÉRE ADNI VALAMIT, ahelyett, hogy XY-NAK ADNI VALAMIT.
részére/számára szebb, hivatalosabb
Ha egy összefüggő szöveget írsz, ahol ez a kifejezés többször ismétlődik, akkor meg arra célszerű odafigyelni, hogy ne mindig ugyanazt használd, hogy ne legyen benne sok ismétlés.
#0: "Ez helyes?"
nincsen fogalmazási szabályzat, ez egy ún. nyelv...
használják? igen. akkor létezik, része a nyelvnek.
#6: "mennyire jó"
na, ennek a kérdésnek már több értelme van, ez szubjektív véleményeket kér, mindenki megírhatja, hogy neki mennyire tetszik.
nekem nem tetszik, szerintem is elég béna megfogalmazás, én így nem mondanám.
(#8: hogy hivatalosabb azzal egyetértek, de hogy szebb volna, azzal nem :-)
-----
#3: "tényleg :)"
dehogy is, ne visszakozz, teljesen jó az, hogy "adok neki egy ágyat" (akkor is, ha nem "ajándékba" :-), a #2-es túllogikázta, remélem, hogy csak poénkodott :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!