Csak egy ártatlan kérdés. Ez most valami új dívat, hogy ír a kamaszok fele? Nem idegesít titeket?
Régebben sem tudták ezeket leírni, vagy mi ? Szinte az összes kérdésnél azt olvasom, hogy egyesek nem tudnak különbséget tenni a -ba/-be és a -ban/-ben között. Illetve ez utóbbit teljesen elhagyják.
pl:
mit tiszteltek a másikba?
én egy boxerba és 1 pólóba vok
franciába meg egy melltartóba nyitok ajtót
milyen ruhába menjek
Ezeket erről az oldalról szedtem. Nem kérek a normálatlan válaszokból, de kíváncsi vagyok.
Őszintén szólva, és most le leszek hurrogva, engem az idegesít mikor hetente olvasok ilyen felháborodott kérdést.
21. Század van emberek, tessék belátni, akár divat akár nem, ez a "beszédforma" a rövidsége miatt terjed el, egyszerűen rövidebb, és abszolút érthető.
"Szerintem csak műveletlenségről és igénytelenségről tanúskodik." lustaságról és elkényelmesedésről.
Én egyébként ezt inkább szleng szerűségnek nevezném.
Én úgy érzem, mint magyart tanító tanár kompetens vagyok a témában. Természetesen irodalmi fogalmazásban megköveteli az ember a -ba/-be, -ban/-ben helyes használatát, azonban el kell fogadni, hogy a beszélt nyelv változik, mivel egy élő, és nem holt nyelvről van szó. Nos, a latinban nincs ilyen probléma pl. :-)
Egy szó, mint száz: engem nem idegesít, sőt az sms nyelvet is nagyon jól ki lehet aknázni, mint nyelvészeti problémát, a nyolcadikosok imádják, mikor ehhez a részhez érünk.
Nem azért mondom, hogy okoskodjak, de a szavak egy része rövidüléssel és szóelvonással jött létre természetes módon is, amit szerintem te sem érzel furcsának: pl. hűtő, fagyi
Én nem felháborodottság miatt írtam ezt a kérdést, hanem mert tényleg kíváncsi voltam, hogy mi is van.
Ha te ezt szűrted le belőle, akkor sajnálom.
"Értelemszerűen nem azokra az időkre gondoltam, amikor az iskolázotság nem volt megfelelő, ne keress akákán is csomót, jobban fogsz járni."
Az analfabetizmus a mostaninál MINDIG magasabb volt. Úgyhogy kíváncsi lennék, pontosan melyik időkre is gondoltál.
Egyébként meg vicces vagy kérdező, csak az a válasz tetszik neked, aki egyetért. Ha valaki nem ért egyet, durcizol XD
Nem tudom, hogy hol olvastad ki a nem tetszésemet az írásomból, de biztosan valami képességel rendelkezel...
Nos igen, az analfabetizmus....
Ez most hogy jön ide ? Én nem arról beszélek, hogy nem tudtak írni és olvasni, hanem a mostani időben, amikor mindenki jár iskolába, de mindegy...
Ja, majd' elfelejtettem: xDxDxD
Értem a kérdésedet és valóban idegesít, de komoly pozícióban lévő emberek is használják sajna, nem csak a Mónikashow-ban.
De hozzá kell tegyem, jogos az egyik kommentelő reklamációja, az általad feltett kérdésben (a vastagon szedettben, fent) a divat szót elírtad, mert hosszú "í"-vel írtad. Négy karakterrel előtte van egy rövid "i" is, szóval jól összevethető a két karakter...
Hadd' tisztázzam eme kérdést, nó!
-ba/-be és -ban/-ben
1). Új módi? Nem. Műveletlenség.
2). Idegesít? Igen.
Ejj, a többi már nem is a kérdéshez tartozik.
(Dejó' hogy tudunk írni s olvasni! Sőt! A-netten is lehet veszekedni! Ebugatta, irgumburgum, kutyafattya, rosszcsont, nemzetít!)
:) Isten hozott a nettben, a netbe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!