Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A magyar nyelvben miért nem...

A magyar nyelvben miért nem használunk aposztrófot a leharapott betűk helyett?

Figyelt kérdés

Angolban sok ilyen van, pl you are not= you aren't, we are= we're, stb.

Magyarban is rengeteg összevonás, és leharapott betű van, ahol simán lehetne '-t használni, szerintem vagány lenne. Pl általába' , összességébe', vagy gyere má' ide, Mi'zújs' ( mi az újság), kösz', stb.

Miért nem vetette ezt még fel senki hivatalosan, mintegy modernizálva a nyelvünket?

#aposztróf #magyar nyelvben #leharapott betűk
2021. aug. 17. 13:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Használunk, ha kimarad egy betű vagy szórész (elég nehezen hiszem, hogy még nem találkoztál ilyennel pl. könyvekben). Ami a hétköznapi embereket illeti, mássalhangzók többnyire a beszélt nyelvben esnek ki. Ha valaki mégis így írja le, akkor vagy nagyon fesztelen, vagy igénytelen a közlő - egyik sem az az eset, amikor arra lehet számítani, hogy figyelni fog az aposztrófra.
2021. aug. 17. 14:04
 2/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

Használhatod. Ezzel is jelezve, hogy nem elírtad, hanem kifejezetten tájbeszédet akartál írni.

Én már nem egyszer láttam is írásban, pont erre a célra használva, teljesen praktikus és színesíti az írást.

2021. aug. 17. 14:33
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

"mintegy modernizálva a nyelvünket"

A modernizálás jegyében lettek ezek elhagyva a XIX.sz. második felében. (Az..A'..A, stb.)

Egyébként mitől lenne ettől "modernebb"? Attól, hogy angol szabályokat emelünk át a magyarba?

2021. aug. 17. 14:37
 4/13 A kérdező kommentje:

Nahát ez tök érdekes, de még életemben nem találkoztam ezzel, pedig nem vagyok fiatal. Mindkettőtöknek köszönöm, akkor ezennel én el is kezdem ezt használni!

'napot kívánok!

2021. aug. 17. 14:37
 5/13 Wadmalac ***** válasza:
100%
Látod, pont ebben a formában is láttam már. :D
2021. aug. 17. 14:42
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Olvassgassál pl. Petöfit, Ady-t, Arany Jánost, József Attilát, Nagy Lászlót elég sok versükben szerepel ez a megoldás.
2021. aug. 17. 15:18
 7/13 A kérdező kommentje:
#6 köszi, fogok. Viszont én inkább arra gondoltam a kérdésben, hogy a mai nyelvbe miért nem lett még ez hivatalosan bevezetve? Szóval ami nem költészet, nem fiatalok hülyéskedése a neten, és nem tájszólás. Hanem a hétköznapi, és hivatalos írott nyelv.
2021. aug. 17. 15:44
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Mert a Magyar nyelv alapvetően kiejtés szerint ír. Ez az alapelv. Nagyjából úgy írjuk ahogy kiejtjük. És jelenleg a "hivatalos" vélemény szerint az ilyen "rövidítések" nem kívánatosak a Magyar nyelvben. Ezek hibás nyelvhasználatból adódó megoldások. Vagy ha tájszó akkor megint felesleges mert ott el se hangzik az a mássalhangzó amit ki akarnál hagyni: "gyűjjék" "gyere mán ide" ez a helyes átirata, mert így hangzik el. Hogy esetleg ebből az "n" nem hallatszik ki az vagy egy kisebb beszédhiba, vagy a hallgató sükketsége, azt meg nehéz írásban jelölni.

Egyébként érdekes olvasmány: [link]

2021. aug. 17. 15:51
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

"Viszont én inkább arra gondoltam a kérdésben, hogy a mai nyelvbe miért nem lett még ez hivatalosan bevezetve? "

Már írták, hogy ez pont kivezetve lett a nyelvújításkor.

2021. aug. 17. 15:52
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
És még egy (8. vagyok 2021.08.17. 15:51). Pont ez volt az egyik nagy újítása a "nyelvújításnak" hogy szigorúan bevezették az ejtés szerinti írást, és akkor ez teljesen feleslegessé válik. Igen, néhány helyen előfordul (ld. amit írtak, ahol ténylegesen csonkolják a szót pl. azért, hogy kijöjjön a ritmus). De ha egy elhangzott beszédet akarsz vissza adni, pl. azt ahogy Józsibácsi tizenkét feles, 4 korsó sör, és 4 liter kannás bor után próbál a kocsmában beszélni azt ott akkor szépen leírod. És nincs is rá szükséged.
2021. aug. 17. 15:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!