Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy kell helyesen írni?...

Hogy kell helyesen írni? Férfival vagy férfivel?

Figyelt kérdés

2021. aug. 12. 10:41
1 2
 11/16 BBrigi777 válasza:
100%
Én úgy tanultam, hogy az régen férfiúval volt, csak az ú kikopott a nyelvhasználatból. Tehát a férfival a helyes. De mivel elterjedt a nyelvünkben a férfivel is, ezért az is helyes, (bár az én fülemet zavarja)
2021. aug. 16. 11:26
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Válasz 8-asnak:

A mély hangrendű i nem azt jelenti, hogy korábban oda sorolták, hanem azt, hogy évszázadokkal ezelőtt volt a magas hangrendű i hangnak egy mély hanrendű párja is, ami kihalt a nyelvünkből, de egyes esetekben a toldalékolás őrzi az emlékét.

2021. aug. 16. 21:59
 13/16 eddiboy ***** válasza:
100%
#5, 8, 12: A mély hangrendű i nem kopott ki a nyelvünkből, régies szavakban ma is létezik. Lásd: hídon, szíjat, nyíllal, kínos stb. Az iskolában ezt direkt nem tanítják, egyszerűbb úgy tanítani, hogy az i magas hangrendű, és kész. Ezeket a szavakat direkt kihagyják a példákból. Az én gimnáziumi magyartanárom megemlítette, hogy tudjunk róla.
2021. aug. 19. 08:31
 14/16 anonim ***** válasza:
68%

Minimum a vegyes hangrendű szavak hangképzési osztályába, vagy a vegyes toldalékképzés rendjébe kéne sorolni az -i- hangot:

tilt → tilalom

int → intelem

pír → piros

csík → csíkos

zsír → zsíros

hír → híres

szín → színes

sín → sínnel

kín → kínnal

szív → szívvel

szíj → szíjjal

ív → ívet

íj → íjat

pirítás, porítás, de pürésítés

sikítás, de nyerítés

vakítás, de vetítés

Van még min morfondírozni.

2021. aug. 19. 16:39
 15/16 anonim ***** válasza:
13-nak: De igen, kikopott a nyelvünkből. Ha nem kopott volna ki, akkor szíj szóban az i hang máshogy hangzana, mint a szív szó i hangja. De ma már ugyanúgy hangzik. Pontosan a toldalékolás különbözősége miatt kell azt gondolni, hogy régen ez nem így volt, azaz valóban két különböző magánhangzó volt a két szóban.
2021. aug. 19. 21:03
 16/16 anonim ***** válasza:
34%
Embërreee... mëg asszunálottaaa...
2021. aug. 20. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!