Mi a helyes szórend az alábbi esetben? Az utóbbi teljesen helytelen, vagy csak jelentésbeli különbség van? "Légy szíves gyere be!" "Gyere be, légy szíves!"
Mindkettő helyes.
Helyes mindkettő.
A vesszőhibától eltekintve.
"inkább akkor használjuk, amikor már majdnem könyörgünk"
Érzésem szerint ennek semmi köze a tagmondatok sorrendjéhez: ugyanúgy tudom "könyörgősen" mondani a második sorrendben, és "simán" mondani az elsőben.
Nem tudom, ő mire gondolt, de szerintem se teljesen azonos a kettő.
Mindkettőnél a második tagmondatot érzem hangsúlyosabbnak.
A második variációnál a "légy szíves" azért hangsúlyos, mert azt éreztetem, hogy most még udvarias vagyok, de már nem sokáig, úgyhogy jó lesz, ha mielőbb bevonszolod a beled...
Természetesen, mindkettőt lehet többféle hangsúllyal mondani, de alapból a szórend is segít egyik vagy másik jelentésárnyalat használatában. Ha a gyereknek már ötödszörre szólok, hogy méltóztasson már befáradni az udvarról, akkor mindenképpen a másodikat használom.
"mindkettőt lehet többféle hangsúllyal mondani"
hát ez az... pont ugyanolyan "gyilkosan" meg lehet nyomni a légy szíves-t akkor is, ha a mondat első felében van, nem?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!