Ha a magyar nyelvtan annyira fontos, az orvosoknak a latin helyesírás miért nem az?
Figyelt kérdés
Ott azért életek múlnak rajta, sok helyen élezeteket i, y felcserélése stb elég gyakori, hasonló nevű betegségeknél lehet szivacs ebből pláne egy "szép" kézírású orvosnál, az miért nem annyira fontos mint a magyar nyelvtan?2021. ápr. 29. 20:33
11/25 A kérdező kommentje:
Ez még az alapápolóknak is tananyag..
2021. ápr. 29. 22:45
12/25 anonim válasza:
"cholecystitis acuta calculosa, cholecystitis acuta acalculosa"
Mondjuk ez pont olyasmi amit nem nagyon lehet félreolvasni ronda kézírással sem. Elég egyértelmű hogy most van még egy betű a C előtt vagy nincs.
13/25 A kérdező kommentje:
Ha valaki nem hinné el be is fotózhatom, hogy így tanítják, a rohanásba egy a betű könnyen elveszhet acutat néha k-val írják, ilyen apróságok vannak, latin tanárom azt mondta mindig, hogy nyelvésznek ne mutassam meg, hogy egy orvos hogy ír latinul.
2021. ápr. 29. 22:53
14/25 anonim válasza:
Nem egészen vágom a kérdésedet. Miből gondolod, hogy az nem annyira fontos?
15/25 A kérdező kommentje:
Egy orvosba még nem láttam, hogy belekötnek mert bármit is elír latinul, de magyarba egy j-ly tévesztéssel is kvázi hülyének néznek néhol.
2021. ápr. 29. 22:56
16/25 anonim válasza:
"Egy orvosba még nem láttam, hogy belekötnek mert bármit is elír latinul, de magyarba egy j-ly tévesztéssel is kvázi hülyének néznek néhol"
Mondjuk mert az átlagember ismeri a j-ly használatát, de latinul nem tud?
17/25 anonim válasza:
Jaaaah, hát ez egyszerű, azért van ez, mert a latinul író orvost a fene se ellenőrzi, hogy helyesen írta-e azt, amit írt, mivel kb senki se tud latinul, max az orvos társai, de azok meg lesz4rják, a magyar helyesírással meg az a helyzet, hogy azt többé-kevésbé az egész magyar társadalom ismeri, mivel az az általános műveltség része, és sokan vannak, akik jól megtanulják, és ezzel a tudással könnyen tudják kritizálni azokat, akik pedig kevésbé tanulták meg.
18/25 anonim válasza:
Talan mertaz atlagember a gyakorin meg hasonlo feluleteken irkal, az orvos meg az orvosi rendeloben?
19/25 Wadmalac válasza:
"Egy orvosba még nem láttam, hogy belekötnek mert bármit is elír latinul, de magyarba egy j-ly tévesztéssel is kvázi hülyének néznek néhol."
Nos, ha az orvosnak latin az anyanyelve, megérdemli ugyanazt a kritizálást, mint a GYK-s magyar.
20/25 anonim válasza:
Az orvosok nem latinul írnak, én még senkivel sem találkoztam, aki tudott volna közülúk latinul mondatokat fogalmazni. De kétségtelen, hogy jó sok latin/görög szót használnak. És abban is biztos vagyok, hogy nagyon sok esetben rosszul ragoznak. De hogy ebből adódnának komoly bajok, na abban már nem vagyok biztos. A példában vázolt köves/kőmentes epeholyag gyulladás esetében sem. A kettő kezelésében nincs életbevágó különbség. Az ultrahang, vagy ct leletet kell nézni. ha van kő, ha nincs akkor is kell csinálni valamit, ha epeúti elzáródás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!