Itt miért Eszterházy-tortát írnak, mikor Esterházy-torta a helyes?
A névadója Esterházy Pál Antal, nem Eszterházy Károly. Lásd: Országos Széchényi Könyvtár (Széchényi Ferenc), Széchenyi lánchíd (Széchenyi István)
:)
A #2-es hozzászólóval teljesen egyetértek, de te nagyon jó kérdést tettél fel, mert megnéztem most én is a Google-ban, és a Mindmegettén ezt találtam:
"Az Esterházy-torta nem rendelkezik teljesen jól beazonosítható eredettörténettel, talán éppen ennek köszönhető, hogy mind a mai napig számos változata él a magyarok szívéhez és ízléséhez igen közel álló süteménynek.
A tortát feltételezhetően a Galántai herceg, Esterházy Pál Antal számára készítették a XIX. században. Esterházy Pálra pedig annál az oknál fogva esett a legendagyárosok választása, mert igen nagy ínyenc hírében állt, például az ő nevéhez fűződik az Esterházy-rostélyos is. Ugyancsak kérdéses, hogy ki készítette el először az Esterházy-tortát, s arról is megoszlanak a vélemények, hogy kinek köszönhetően terjedt el viszonylag hamar az Esterházy mintával ékes sütemény."
Itt szintén kérdezték már ezt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek_..
Most adtál nekem feladatot,:), neki kell állnom keresgélni, hiszen akkor ezek szerint, az általad linkelt oldalon is hibásan van feltüntetve a torta neve.
Jaj, úgy látom neked sem szúrt szemet.
Egyenlőre a narancsot szoktuk vágni, a szó amit alkalmaznia kellett volna: egyelőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!