Sok receptet gyűjtöttem össze, szeretném ezeket helyesen, szépen kijavítani helyesírás és központozás tekintetében. Hogyan kell helyesen írni ezeket?
Ha van egy mennyiség és a mértékegysége, akkor kell-e közéjük szóközt tenni? A műveleti jelek, egyenlőségjel két végén van-e szóköz?
Az is siralmas, hogy mennyire összevissza vannak a mértékegységek akár még egy recepten belül is írva. Hol kg-dkg-g, dl-ml-liter, csipet, csapott, csomag, darab, BÖGRE!!! Amin végleg kiakadtam az az volt amikor valaki evőkanálban adta meg a vaj mennyiségét...
Valaki ismer egy szakmai ajánlást erre? Az is érdekes, hogy mindig többes szám második személyben írják, (tegyünk bele) nem pedig egyes szám másodikban (tegyen bele).
sous vide:
Ha jól értem, azt mondod, hogy a szuvid(álás)nak ez a helyesírása, tehát így benne van, valamelyik akadémiai (vagy ahhoz közeli) szótárban. Melyikben?
-----
"csináljuk stílusban írva (igen, ez is így van...)"
persze, minél régebbi, annál ígyebb van :-)
mondtuk neked, hogy ez a hagyomány – nem hitted el?... :-)
-----
"Olvasás közben mindig javítani, korrektúrázni szoktam az ilyesmit":
mármint hogy olvasol, és közben mindent javítasz?... Regényeket is így olvasol?... (elég betegül hangzik... :-) ez még nálam is súlyosabb...)
És mindezt csak "saját célra", hogy kijavítva porosodjon tovább a vincsesztereden?... :-)
-----
"a bólé egyszerűen csak tálat jelent, bowle":
ó, ez így túl sommás, több félreértés van:
1) a magyar "bólé" szó nem 'edény'-t jelent, hanem mást.
2) ahonnan átvettük (német: Bowle), ott is ilyet jelent, nem tálat, ld.:
és egyéb szótárakban is
3) az eredete valóban közös az angol bowl-lal, de a németben ehhez hasonló 'edény' tudtommal nincs, bővebben pedig lásd itt:
Az a jpg-s gyűjtemény tényleg nem lenne rossz, de így ebben a formában alig több mint egy használhatatlan, nyomtathatatlan kirakatelem. Nagyon fontos lehetett sárga alapon, alaposan lerontott jpg-ként feltenni. A °C is rosszul van írva az általad felsoroltakon túl, ami azért eléggé alap, még ha kényelmetlen is a magyar szemnek. (A 279/b pont szerint is: °C)
Elavult is már, se a sous vide, se a szuvidálás nincs benne semmilyen formációban.
nálam nem tűnik sárgának a képek háttere, de mindegy is.
(majd egyszer csinálok egy be-OCR-ezett verziót...)
tényleg a ºC is rossz, meg biztos van még sok, én csak kikaptam pár példát, ami szembejött... :-)-:
persze, minden szótár elavult, már a megjelenés pillanatában, és ez az online szószedetekkel sincs másképp... :-) a szuvidálás-t majd te beleteszed az általad készítendő "új kiadásba" :-)
(ráadásul az alján lévő kiegészítés is elavult már, pl. a spray is lehet már spré és szpré is (2015 óta))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!