Sok receptet gyűjtöttem össze, szeretném ezeket helyesen, szépen kijavítani helyesírás és központozás tekintetében. Hogyan kell helyesen írni ezeket?
Ha van egy mennyiség és a mértékegysége, akkor kell-e közéjük szóközt tenni? A műveleti jelek, egyenlőségjel két végén van-e szóköz?
Az is siralmas, hogy mennyire összevissza vannak a mértékegységek akár még egy recepten belül is írva. Hol kg-dkg-g, dl-ml-liter, csipet, csapott, csomag, darab, BÖGRE!!! Amin végleg kiakadtam az az volt amikor valaki evőkanálban adta meg a vaj mennyiségét...
Valaki ismer egy szakmai ajánlást erre? Az is érdekes, hogy mindig többes szám második személyben írják, (tegyünk bele) nem pedig egyes szám másodikban (tegyen bele).
...ó, az "okos" GYK-motor már megint beletette a linkbe a zárójelet... :-/ akkor próbáld ezt:
a lényege biztos nem az akart lenni eredetileg, hogy olyan kérdéseket tegyenek fel az emberek, amelyekre máshonnan egyszerűbben, és a többi ember túráztatása nélkül is választ kaphatnak (méghozzá jobbat), de ez mindegy már, mert sokan mégis erre használják, így hát ez lett az (egyik) "lényege". :-/
itt viszont most speciálisabb a helyzet, ami abból is látszik, hogy nem a gulgihoz küldtelek, hanem a szabályzathoz: az ugyanis alapvető eszköze lenne (/kellene hogy legyen) egy olyan embernek, aki szeretne helyesírásilag rendbe rakni egy hosszabb szöveget.
ha csak szimplán megkérdezi valaki, akkor én is csak válaszolok (és valószínűleg belinkelem a megfelelő forrást), neked csak azért írtam bővebben, mert te is bővebben elmesélted, hogy mivel foglalatoskodsz, és azzal kapcsolatban elkapott a hév... :-)
de hát jó, kezdjük el, dobáld a központozási kérdéseket, aztán meglátjuk, meddig bírjuk... :-)
amúgy ha már ételek, akkor abban a témában a külön/egybeírás szokott még elég sok gondot okozni, ezen talán segít ez a kis gyűjtemény:
(sok sebből vérzik a projekt, pl. gáz, hogy képként van fent, így elég nehéz benne keresni... meg vannak hibák, pl. a natúrszelet egybeírandó, a "kakaós almáspite" érdekes, mikor előtte az almás pite még külön van, stb. ... de azért a túlnyomórésze stimmel, nem véletlen, hogy ebben a cikksorozatban is említik:
[link] )
Jelenleg az általam eddig fellelt legkitűnőbb könyvet olvasom, az 1939-es dr Kolmanné féle, A gyakorlati főzés tankönyvét. Ez nem csak egy kopasz receptgyűjtemény csináljuk stílusban írva (igen, ez is így van...) hanem ez külön elméleti és gyakorlati részre bontja az órákat, melyeket "ebéd"-nek nevez. 100 ebéd van benne. Sajnos csak egy word verzióm van, fogalmam sincs honnan töltöttem le, nem az eredeti könyv. Magasról veri az összes mai, csilivili méregdrága irományokat, igaz a szuvidálásra és az indukciós főzőlapokra valahogy nem tér ki és a teflonbevonatot sem említi sehol. :)
Olvasás közben mindig javítani, korrektúrázni szoktam az ilyesmit, így merült fel a szóközkérdés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!