Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van olyan, aki a joghurt-ot h...

Van olyan, aki a joghurt-ot h nélkül ejti? Jogúrt? Csak nekem furcsa, mert mindenhol joghurtnak hallottam?

Figyelt kérdés
Egyetlen embert hallottam jogúrtnak, és nagyon ritka.
2021. márc. 1. 15:39
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
9# A γύρος latinul circum
2021. márc. 2. 12:28
 12/17 anonim ***** válasza:

"de egy görög szóról van szó"

Na igen, és a második betű ez:

[link]

2021. márc. 2. 13:19
 13/17 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Mint kiderült talán számodra is, leginkább csak Magyarorszagon ejtik “joghurt”- nak, a világ többi részén jogurt-ot mondanak.
2021. márc. 2. 14:12
 14/17 anonim ***** válasza:
A "Buddha" név detto. Számos ismert nyelven "h" nélkül ejtik, BUDA, akár a Buda városnév -ma már városrész-, Buda magyar férfinév esetén. Az okát nem írnám meg, miért terjedt el a H-s ejtés, és kik hatására. "Joghurt" ejtése: detto. Végül is a megszokott ejtés elfogadható, más kérdés, hogy ezek esetén alaptalan a H-s ejtés. Én is a közérthetőség miatt H-val ejtem, pedig tudom, hogy helytelen H-val.
2021. márc. 9. 17:42
 15/17 anonim ***** válasza:
14! Nem budda at ejtése?
2021. márc. 9. 20:01
 16/17 anonim ***** válasza:
Előző, az angolok nem ejtenek duplán mássalhangzót, egyik akcentusban sem, de egyébként németajkúaktól is kb "budá" ejtést hallok (rövid Á szerű hanggal), persze német akcentusból több is létezik. Valszeg te a Curt Cobain-féle Buddah-ra gondolsz, aki állítólag képzeletbeli barátja volt gyerekkorában. De ő sem ejtett duplán mássalhangzót, angol anyanyelvű lévén.
2021. márc. 9. 20:07
 17/17 A kérdező kommentje:
Nem tettem volna fel a kérdést, ha tudom, hogy eljutunk Buda=Buddhához. :D Mi lenne, ha eltakarodnátok Buddhához Indiába, ha ennyire szeretitek? :D :D :D
2021. márc. 9. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!