Az evettnek hogy van a passzív alakja?
Mert például:
Megvarrták - Meg lett varrva
Megmutatták - Meg lett mutatva
De:
Megették - ?
Meg lett evve? Aligha...
Nem mondják így.
A magyar nyelvben nem nagyon terjedt el a passzív alak.
Igen, tudom, hogy nem túl elterjedt. Csak gondoltam (mert mi máson is tudnék gondolkozni este 11-kor), hogy hátha. Mert azért sok igét lehet passzív alakban mondani, meg alapból szeretem a passzív szerkezetet. Hát, mindegy.
Köszi a választ!
Meg lett eszve esetleg, hiszen az evett az eszik szóból jön.
Ezért nem jó a többi példád, mert a varr, mutat esetében ugyanaz a szótő.
Esetleg a "macska fel van mászva a fára" dolgot tudnám példának hozni, mászik-mászva, eszik-eszve.
De baromira magyartalan, nem használjuk így. Bizonyos szavaknál működik, itt nem annyira. :D
Szerintem nem csak, hogy nem elterjedt a passziv alak, hanem azokban a peldakban, amit a kerdezo irt, nagyon rondan is hangzik az en fulemnek.
Ha valaki azt mondana nekem, hogy "az en ruham maganvarrononel lett megvarrva", es, hogy "meg lett mutatva nekem, hogy hol a bolt", akkor arra gondolnek, hogy milyen jol megtanult magyarul ahhoz kepest, hogy nem magyar.
6, igen, ezt nyelvtanórán beleverik az emberbe, hogy a magyar nyelvben nincs szenvedő szerkezet. :) De valójában használjuk, általában olyankor, mikor valamilyen állapotot akarunk kifejezni, és nem fontos, hogy ki csinálta az adott dolgot.
A leves állapotára az "elfogyott" kijelentésnek van értelme, a meg van eszve/evve, annak nincs, mert itt hozzátartozik, hogy valaki által (Anya megette a levest, azért nincs), szóval ilyenkor nem használjuk. A te példádban is a varrónő miatt nem szép a passzív alak, meg amiatt, aki megmutatta a boltot (fontos az is, hogy ki által).
De ezzel szemben az, hogy igen, az ablak ki lett nyitva (mert szellőztetek), az meg tök elfogadott. Vagy még gyakoribb, a bolt is nyitva van már ilyenkor. :)
Kedves 8-as.
Nem azt mondtam, hogy nincs passzív alak, csak nem igazán terjedt el a magyarban, mondjuk az angol nyelvhez képest.
De persze, a legkönnyebb lepontozni.
Felőlem mondhatod úgy, hogy meg lett éve, igazad van, gyönyörűen hangzik.
"Felőlem mondhatod úgy, hogy meg lett éve, igazad van, gyönyörűen hangzik."
Te magyar vagy, ugye? Mire fel ez a dacos-sértődött hozzáállás? Ki szólt arról, hogy szépen hangzik-e? Előtted belinkelték, hogy az éve a "hivatalos". Értem én, hogy nehéz elfogadni, ha valaki jót ír, mikor te meg rosszat, de hogy jutunk el a hangzás esztétikai értékéhez? Ha érted, mi a kifogásom. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!