Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az evettnek hogy van a passzív...

Az evettnek hogy van a passzív alakja?

Figyelt kérdés

Mert például:

Megvarrták - Meg lett varrva

Megmutatták - Meg lett mutatva

De:

Megették - ?

Meg lett evve? Aligha...

2021. febr. 21. 23:24
1 2
 1/12 anonim válasza:
86%

Nem mondják így.

A magyar nyelvben nem nagyon terjedt el a passzív alak.

2021. febr. 21. 23:28
 2/12 A kérdező kommentje:

Igen, tudom, hogy nem túl elterjedt. Csak gondoltam (mert mi máson is tudnék gondolkozni este 11-kor), hogy hátha. Mert azért sok igét lehet passzív alakban mondani, meg alapból szeretem a passzív szerkezetet. Hát, mindegy.

Köszi a választ!

2021. febr. 21. 23:36
 3/12 anonim ***** válasza:
Evett,, Ivott.. Ivett..
2021. febr. 21. 23:53
 4/12 anonim ***** válasza:
Meg van éve, meg van iva, csak nem nagyon használjuk, mert ritkán van olyan kérdés, hogy „Mi lett az étellel?”, vagy ha mégis, akkor az a válasz, hogy konkrétan valaki/valami megette. Esetleg, hogy elfogyott.
2021. febr. 22. 00:11
 5/12 anonim ***** válasza:
51%

Meg lett eszve esetleg, hiszen az evett az eszik szóból jön.

Ezért nem jó a többi példád, mert a varr, mutat esetében ugyanaz a szótő.

Esetleg a "macska fel van mászva a fára" dolgot tudnám példának hozni, mászik-mászva, eszik-eszve.

De baromira magyartalan, nem használjuk így. Bizonyos szavaknál működik, itt nem annyira. :D

2021. febr. 22. 00:25
 6/12 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem nem csak, hogy nem elterjedt a passziv alak, hanem azokban a peldakban, amit a kerdezo irt, nagyon rondan is hangzik az en fulemnek.

Ha valaki azt mondana nekem, hogy "az en ruham maganvarrononel lett megvarrva", es, hogy "meg lett mutatva nekem, hogy hol a bolt", akkor arra gondolnek, hogy milyen jol megtanult magyarul ahhoz kepest, hogy nem magyar.

2021. febr. 22. 00:55
 7/12 anonim ***** válasza:
70%

6, igen, ezt nyelvtanórán beleverik az emberbe, hogy a magyar nyelvben nincs szenvedő szerkezet. :) De valójában használjuk, általában olyankor, mikor valamilyen állapotot akarunk kifejezni, és nem fontos, hogy ki csinálta az adott dolgot.

A leves állapotára az "elfogyott" kijelentésnek van értelme, a meg van eszve/evve, annak nincs, mert itt hozzátartozik, hogy valaki által (Anya megette a levest, azért nincs), szóval ilyenkor nem használjuk. A te példádban is a varrónő miatt nem szép a passzív alak, meg amiatt, aki megmutatta a boltot (fontos az is, hogy ki által).

De ezzel szemben az, hogy igen, az ablak ki lett nyitva (mert szellőztetek), az meg tök elfogadott. Vagy még gyakoribb, a bolt is nyitva van már ilyenkor. :)

2021. febr. 22. 07:10
 8/12 anonim ***** válasza:
6%

[link]

[link]

"A magyar nyelvben nem nagyon terjedt el a passzív alak"

Elgurul, megsül, leesik, elszakad, elromlik, .... ez a passzív alak. A -va/ve/ván/vén a határozói igenév képzője.

2021. febr. 22. 09:28
 9/12 anonim válasza:
70%

Kedves 8-as.

Nem azt mondtam, hogy nincs passzív alak, csak nem igazán terjedt el a magyarban, mondjuk az angol nyelvhez képest.

De persze, a legkönnyebb lepontozni.

Felőlem mondhatod úgy, hogy meg lett éve, igazad van, gyönyörűen hangzik.

2021. febr. 22. 10:27
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

"Felőlem mondhatod úgy, hogy meg lett éve, igazad van, gyönyörűen hangzik."

Te magyar vagy, ugye? Mire fel ez a dacos-sértődött hozzáállás? Ki szólt arról, hogy szépen hangzik-e? Előtted belinkelték, hogy az éve a "hivatalos". Értem én, hogy nehéz elfogadni, ha valaki jót ír, mikor te meg rosszat, de hogy jutunk el a hangzás esztétikai értékéhez? Ha érted, mi a kifogásom. :D

2021. febr. 22. 10:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!