Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Több száz milliós?

Több száz milliós?

Figyelt kérdés

[link]

A több száz milliós beruházás nem jelentheti azt is, hogy egy darab 4-500 milliós beruházás?

2021. febr. 2. 18:25
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"több százéves fa: több olyan fa, amely százéves"

"több százmilliós gazdasági fejlesztés: több olyan fejlesztés"

Ezek ugyanúgy vannak a válaszokban.

több száz milliós támogatás (ha 1 db X milliós

Ez is úgy van, mint a "több száz éves fa: néhány száz esztendőnyi korú fa".

2022. jan. 3. 20:27
 12/15 A kérdező kommentje:
Igen, erre írtam, hogy szerintem nem a legjobb választ kaptam most az e-nyelv oldalon. Inkább a több száz milliós támogatás lenne jó, nem pedig a több százmilliós.
2022. jan. 3. 20:50
 13/15 BringaManó ***** válasza:
100%

#0, #2: de.

#1: a "több száz", "néhány ezer", "sok millió" jellegű szókapcsolatokat nem írjuk egybe (a "többszázas"-t, "néhányezres"-t, "sokmilliós"-t persze igen), ld. a szabályzatban

ettől még persze egyaránt lehetne több száz millió (több száz * millió) és több százmillió (több * százmillió), és ezek ugyanannyit eredményeznek, tehát tkp. mindegy is lenne... mégis nagyon szeretne egyértelmű iránymutatást a sok száz()ezres tömeg :-)

érvek mindkét irányban vannak:

a) külön:

– érzésem szerint általában úgy mondjuk, mintha a sok/több/stb. az első számnévhez kapcsolódna, ennek a "több száz millió" forma felel meg

(a hangsúlyt jelölve: 'több száz 'millió, nem pedig a másik forma, amely így hangzik: 'több 'százmillió)

– OH.: "sok száz milliós"

ennek ez a tanács felel meg:

[link]

[link]

b) egybe:

– AkH.: "több tízezres tétel";

– OH.: "több százezer"

ennek ez a tanács felel meg:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

(bár itt eleve hibás példára hivatkozik, hagyjuk...)

c) egyéb (elment az erdőbe):

[link]

#3: a különféle tanácsokban valóban van egy kis kavar... ld. fent.

#4: a "több száz éves" egyértelmű, azzal nincs gond, csak amikor egy összetett számnév (százezer, százmillió) előtt van a sok/több/stb.

#5:

a 2015-08-10-i válasz okés, de azzal nincs is gond,

a 2019-02-17-i válaszról ld. fent

#6: a [link]

válaszaival kapcsolatban:

meg kell nézni a magyarázatokat, ott mindig van valami turpisság, most sem csalódunk:

az első esetben úgy értelmezi, mintha a milliós csak egy mezei jelző lenne, mintha pl. "több száz piros"-at írnánk –> így tényleg különírandó a száz milliós...

a második magyarázat szerint pedig csak a "több" a mennyiségjelző (vö. 'több darab százmilliós beruházás') –> így tényleg egybeírandó a százmilliós...

azt viszont nem tudtuk meg, hogy hogy írandó az, ha a "több száz()millió" egy mennyiséget jelöl... :-(

#7: bizony, abban van valami, hogy a tízezer (és akár a százezer) is kicsit máshogy viselkedik: ezek tényleg jobban össze vannak nőve, fel nem merülne, hogy "több tíz ezer" (vagy "sok száz ezer") emberről beszéljünk...

a kérdés valóban leginkább az ennél nagyobb, kevésbé gyakoribb, kevésbé "összenőtt" számoknál kezd érdekes lenni (és vitákat generálni): százmillió, ezermillió, százmilliárd stb.

(ennek megfelelően a fentebb kigyűjtött e-nyelv-linkeim közül is csak száz()milliósok vannak a különírt kupacban

#8: hát, egyelőre bármelyik lehet... :-)

ha az e-nyelv-statisztikát nézzük, akkor egybe, de azért jó lenne ennél komolyabb "bizonyíték" is... :-)

2022. jan. 4. 03:49
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Jól gondolom, hogy a több száz milliós (valami) jelentheti egyrészt azt, hogy egy darab 500milliós valami, de azt is, hogy 500 db egymilliós valami?

2022. jan. 4. 07:55
 15/15 BringaManó ***** válasza:

jah, bocs, azt nem vettem észre, hogy vannak újabb kommentek, én még a 8.-nál tartottam :-) (amikor megnyitottam, akkor még csak addig tartott)

akkor kisregény, második kötet:

#10: OH.-hivatkozás: igen erre utaltam, hogy hülyeségeket ír a tanácsadó, rosszra hivatkozik:

1) az OH.-ban az egybeírtnak a magyarázata: 'több olyan fa, amely százéves', miközben a kérdés nyilván a másik olvasatra vonatkozott, nem pedig több támogatásra...

2) ráadásul az OH.-példa nem releváns, nem derül ki belőle, hogy mi van, ha már a konkrét számnév is kéttagú (hiszen az OH-ban csak "száz" az "igazi számnév", a kérdésben viszont – ott is, itt is – száz()millió van... (és épp ez a probléma, vö. előző válaszom)

Tehát még egyszer:

– ha több darabról van szó, amelyekre egyesével vonatkozik a százéves, százezres, százmilliós jelző, akkor nem kérdés, hogy így írandó:

"több százéves"

"néhány százezres"

"sok százmilliós"

– probléma csak akkor van, ha egy dologról van szó, és a jelző része a sok/több/stb., ÉS ha a számnév összetett...

az OH.-ban a "több száz éves fa: 'néhány száz esztendőnyi korú fa'" esete világos, az nem is lehetne máshogy, hiszen egyértelmű a szitu, a szerkezet felépítését most zárójelekkel fogom érzékeltetni:

((több száz) + éves) + fa

magyarázat: eredetileg a "több száz" különírandó, és nem is tapad össze: mivel a 2+1 tagú mennyiségjelzős cuccokat különírjuk ( [link] ), azért a jelzőben az "éves" mindenképp külön van, így a "több száz"-nak sincs értelme összetapadni, mint egy szokásos mozgószabályos esetben (pl. hideg víz, de: hidegvíz-csap).

viszont a több száz()milliós beruházás már kétféleképpen "zárójelezhető":

((több száz) + milliós) + beruházás

(több + (százmilliós)) + beruházás

ezek között megy a vergődés...

"változik az írásmód, ha a Ft (X forintos) is benne van?"

nem változik – a dilemma ugyanúgy fennáll...:

(((több száz) + millió) + forintos) + beruházás –> több száz millió forintos beruházás

((több + (százmillió)) + forintos) + beruházás –> több százmillió forintos beruházás

ugyanígy pl. "sok száz()ezer fős tömeg"

#11:

hiába van (látszólag) ugyanúgy, ha az egyikben fel sem merül másfajta írás (több száz éves fa), a másikban viszont bekavar a többtagú mennyiségjelző ("több száz()milliós").

#12:

"nem a legjobb választ kaptam most az e-nyelv oldalon"

hát nem, viszont az eddig legrosszabbat. :-)

ezt el kéne felejteni, nekik is át kéne írniuk

#14:

a másodikat biztos,

az elsőről csak azt tudom mondani, hogy jelenlegi tudomásom alapján jelentheti, de ha valaki előás egy akadémiai állásfoglalást, amely rendet vág szótárakban lévő katyvaszban, akkor még bármi lehet...... :-)

2022. jan. 4. 12:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!