Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szakértőként, tudományosan:...

Szakértőként, tudományosan: tényleg ekkora gond egy milliós városban a közlekedés általi légszennyezettség?

Figyelt kérdés

A szmogtérkép általában nem mutat kiugró értékeket a PM10-re vonatkozóan. Az év során rá-ránézek és például Budapest esetén az eü határérték (tehát definíció szerint az se ártalmas!) 30-40 %-a szokott lenni, talán nyár végén néztem sokszor és az 50%-ot se igazán érte el.

Nagy, többsávos út mellett lakom és érdekes módon én úgy érzem, konkrétan egyre kisebb a forgalom. Az ember akkor veszi észre igazán a dolgokat, amikor változás van. Amikor egyszer jött Putyin, pár másodpercig észre se vettem, hogy le van zárva az út, mert gyakori jelenség, hogy üres. Tegnap 18:30-kor pedig (amikor mennek haza az emberek a munkából) egyáltalán nem volt beállva, egyik irány sem, hanem normálisan haladt.

Érintőlegesen ezzel foglalkozott a szakdolgozatom témája. Hát, vidéken, ahol gyakori a fatüzelés (és mint tudjuk, nemcsak fával fűtenek...) sokkal egészségtelenebb a levegő. Én szoktam is érezni, hogy büdös.

Erről a témáról nem lehet indulatok kiváltása nélkül beszélni.

Engem egyébként érdekel is (a levegőminőség, mint témakör), és nagyon-nagyon érdekel a közlekedés szervezése, a tömegközlekedés hálózata, de akárhol esik szó a közlekedésről, mindenhol bőszen szidják az autósokat: nagyon rossz miattuk a levegő, mind betegek leszünk.

Ki szakértője ennek a témának?

Tényleg ennyire egészségtelen? Akkor a szmogtérkép miért nem mutatja?

Megéri ezen a rizikófaktoron rágódni, amikor ez csak egy a rengeteg egészségromboló tényező között?

2019. jan. 22. 20:01
 1/5 anonim ***** válasza:
Az eü. határérték nem azt jelenti, hogy az alatt egészséges, hanem hogy azt egy ideig még tolerálja egy átlagos szervezet, tud regenerálódni. De az arra érzékenyeknél az alacsonyabb érték is problémás, főleg hosszú távon, az átmenti problémák idővel krónikussá válhatnak.
2019. jan. 22. 20:09
 2/5 A kérdező kommentje:

Miért rosszabb sok helyen, mint Budapesten? (Most: 2019. január 22.)

[link]

Valami rossz?

Elavult mérőállomások, valami pontatlan?

2019. jan. 22. 20:52
 3/5 anonim ***** válasza:

Budapesten magas, ha megnézed, oda 81-et ír, míg körülötte mindenhol 6x van. Inkább az a kérdés, hogy mitől olyan magas a Mátra-Zemplén vonalon? Főleg, hogy hegyvidékes terület, ahol elvileg tisztábbnak kéne lennie a levegőnek.

Az okát nem tudom, de ez olyankor szokott előfordulni, ha sokáig nagy szélcsend van, fel tud gyülemleni a szmog, mert nincs szél, ami elhordja az adott területről.

2019. jan. 22. 21:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Főleg a városok és ipari területek környékén magasabb, Salgótarján, Miskolc, Pécs, Győr... Körül lehetne nézni arra, hogy hány ipari telep, kémény van arra, hiába hegyes, erdős környék. A másik az időjárás, hogy merre viszi a szél, de még az is lehet, hogy a környező országokból jön át a por és szmog.
2019. jan. 23. 05:51
 5/5 A kérdező kommentje:

Na most az átlagnál még jobb is Budapest....

Ezt ki is mentettem.

2019. jan. 23. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!