Szakértőként, tudományosan: tényleg ekkora gond egy milliós városban a közlekedés általi légszennyezettség?
A szmogtérkép általában nem mutat kiugró értékeket a PM10-re vonatkozóan. Az év során rá-ránézek és például Budapest esetén az eü határérték (tehát definíció szerint az se ártalmas!) 30-40 %-a szokott lenni, talán nyár végén néztem sokszor és az 50%-ot se igazán érte el.
Nagy, többsávos út mellett lakom és érdekes módon én úgy érzem, konkrétan egyre kisebb a forgalom. Az ember akkor veszi észre igazán a dolgokat, amikor változás van. Amikor egyszer jött Putyin, pár másodpercig észre se vettem, hogy le van zárva az út, mert gyakori jelenség, hogy üres. Tegnap 18:30-kor pedig (amikor mennek haza az emberek a munkából) egyáltalán nem volt beállva, egyik irány sem, hanem normálisan haladt.
Érintőlegesen ezzel foglalkozott a szakdolgozatom témája. Hát, vidéken, ahol gyakori a fatüzelés (és mint tudjuk, nemcsak fával fűtenek...) sokkal egészségtelenebb a levegő. Én szoktam is érezni, hogy büdös.
Erről a témáról nem lehet indulatok kiváltása nélkül beszélni.
Engem egyébként érdekel is (a levegőminőség, mint témakör), és nagyon-nagyon érdekel a közlekedés szervezése, a tömegközlekedés hálózata, de akárhol esik szó a közlekedésről, mindenhol bőszen szidják az autósokat: nagyon rossz miattuk a levegő, mind betegek leszünk.
Ki szakértője ennek a témának?
Tényleg ennyire egészségtelen? Akkor a szmogtérkép miért nem mutatja?
Megéri ezen a rizikófaktoron rágódni, amikor ez csak egy a rengeteg egészségromboló tényező között?
Miért rosszabb sok helyen, mint Budapesten? (Most: 2019. január 22.)
Valami rossz?
Elavult mérőállomások, valami pontatlan?
Budapesten magas, ha megnézed, oda 81-et ír, míg körülötte mindenhol 6x van. Inkább az a kérdés, hogy mitől olyan magas a Mátra-Zemplén vonalon? Főleg, hogy hegyvidékes terület, ahol elvileg tisztábbnak kéne lennie a levegőnek.
Az okát nem tudom, de ez olyankor szokott előfordulni, ha sokáig nagy szélcsend van, fel tud gyülemleni a szmog, mert nincs szél, ami elhordja az adott területről.
Na most az átlagnál még jobb is Budapest....
Ezt ki is mentettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!