Több száz milliós?
A több száz milliós beruházás nem jelentheti azt is, hogy egy darab 4-500 milliós beruházás?
nem jelentheti.
egy adott számot sosem írunk külön. mindig egybe, illetve bizonyos esetekben kötőjellel.
egymillió: 1 000 000
százmillió: 100 000 000
több százmillió: néhányszor 100 000 000
ez alapján sem. egy adott számnevet nem választunk szét. a "száz" és a "millió" akkor vannak külön, amikor két külön számról van szó (tehát ha az előbbi a beruházások számát, az utóbbi pedig a költség nagyságrendjét méri, azaz több száz van a beruházásokból, amik egyenként mind kb. milliós költségűek).
tehát a kérdésben belinkelt válasz a helyes, a #2-es link alatti válasz téves.
érdekes módon két válaszuk ellentmond egymásnak, nem ezt vártam tőlük.
én már nem tudom biztosan, de itt is több száz éves van
2 javasolt alak: (a sorrendnek nincs jelentősége)
Magyarázat Részletek ▼
A „több” számnevet, a „száz” számnevet és a „milliós” melléknevet különírjuk az alábbi szabály alapján:
'több darab milliós'; a „több” a(z) „száz” jelzője
"több százmilliós"
Magyarázat Részletek ▼
A „több” számnevet, a „száz” számnevet és a „milliós” melléknevet külön- illetve egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
'több darab százmilliós beruházás' (a beruházás a több)
Végül tettem fel egy hasonló kérdést:
a válasz:
A helyes forma: több százmillió forintos… (vö. több százéves fa, OH. 1398).
amire hivatkozik az OH-ban:
több százéves fa: több olyan fa, amely százéves
több száz éves fa: néhány száz esztendőnyi korú fa
viszont egy másik válaszban:
– több százmilliós gazdasági fejlesztés: több olyan fejlesztés, amelynek értéke százmillió forintra rúg
Hogy van ez?
Vagy változik az írásmód, ha a Ft (X forintos) is benne van?
Én így ínám: több száz milliós támogatás vagy több száz millió forintos támogatás (ha 1 db X milliós támogatásról vban szó)
De lehet, hogy nem jó. Mit gondoltok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!