Helyes-e a "szempillantást" szó használata, mint főnévből képzett határozószó?
A "szempillantást tűnik el" alakot szeretném használni egy irodalmi írásban, mint az "egy szempillantás alatt tűnik el" rövidített formája, a ritmus és a szótagszám miatt.
Nekem természetesen jött, hogy ezt írjam, mert beszédben is használom, de nem tudom, hogy csak regionálisan használjuk-e, vagy máshol is elterjedt a "szempillantás(t)", mint időhatározó használata.
Helyes, vagy inkább megengedett ez a forma?
Nekem a "szempillantást" szó nem jelenti azt, hogy "szempillantás alatt". A "szempillantást tűnik el" konkrétan értelmezhetetlen számomra.
Igaz, nem vagyok nyelvész, csak egy mezei nyelvhasználó, ennek megfelelően nézd a válaszom :)
"folyvást"
Még pár eszembe jutott: rögvest, mihelyst, ..
Még infó:
"-st Módhatározórag. Az -s képzős melléknevekhez járuló ősi -t határozórag kapcsolatából alakult az ómagyar korban. A -t módhatározói funkciója csak ebben a morfémakapcsolatban mutatható ki, pl. szorgost’szorgosan, sietve’, hűségest’hűségesen’. Mai köz- és irodalmi nyelvünkben már elavult toldaléknak számít, csak néhány határozószó őrzi, pl. örömest, valamelyest, bízvást."
az előzőekkel csak egyetérteni tudok (még az elsővel is annyiban, hogy simán lehet, hogy csomóan nem értenék, nem tudnák mire vélni, még a szövegkörnyezet ellenére sem)
a "helyes" és "megengedett" pedig nem ide tartozó kifejezések: olyan, mintha a nyelvre általánosságban lenne egy mérce, amelyhez képest ez a szó lehet helyes/helytelen/megengedett/tiltott... de ilyen objektív mérce nincs.
(lehet valakinek az a szubjektív véleménye, hogy pl. "helytelen, ha egy kisiskolás azt mondja a tanárának, hogy köszike", de ez más kérdés, ez stílus, illemtan... és nem "nyelvileg" helytelen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!