Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyes-e a "szempillantást"...

Helyes-e a "szempillantást" szó használata, mint főnévből képzett határozószó?

Figyelt kérdés

A "szempillantást tűnik el" alakot szeretném használni egy irodalmi írásban, mint az "egy szempillantás alatt tűnik el" rövidített formája, a ritmus és a szótagszám miatt.

Nekem természetesen jött, hogy ezt írjam, mert beszédben is használom, de nem tudom, hogy csak regionálisan használjuk-e, vagy máshol is elterjedt a "szempillantás(t)", mint időhatározó használata.

Helyes, vagy inkább megengedett ez a forma?

2020. dec. 7. 13:14
 1/5 Mojjo ***** válasza:
100%

Nekem a "szempillantást" szó nem jelenti azt, hogy "szempillantás alatt". A "szempillantást tűnik el" konkrétan értelmezhetetlen számomra.

Igaz, nem vagyok nyelvész, csak egy mezei nyelvhasználó, ennek megfelelően nézd a válaszom :)

2020. dec. 7. 13:18
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Talán a "folyvást" és hasonló szavak mintájára tűnhet jónak, de szerintem nagyon erőltetett. Nem az a lényeg, hogy helyes-e, hanem hogy meg fogja zavarni az olvasót. Ez így nem választékos, inkább izzadságszagú, Javaslom, hogy ne használd.
2020. dec. 7. 13:35
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

"folyvást"

Még pár eszembe jutott: rögvest, mihelyst, ..

2020. dec. 7. 13:36
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Még infó:

"-st Módhatározórag. Az -s képzős melléknevekhez járuló ősi -t határozórag kapcsolatából alakult az ómagyar korban. A -t módhatározói funkciója csak ebben a morfémakapcsolatban mutatható ki, pl. szorgost’szorgosan, sietve’, hűségest’hűségesen’. Mai köz- és irodalmi nyelvünkben már elavult toldaléknak számít, csak néhány határozószó őrzi, pl. örömest, valamelyest, bízvást."

[link]

2020. dec. 7. 13:50
 5/5 BringaManó ***** válasza:

az előzőekkel csak egyetérteni tudok (még az elsővel is annyiban, hogy simán lehet, hogy csomóan nem értenék, nem tudnák mire vélni, még a szövegkörnyezet ellenére sem)

a "helyes" és "megengedett" pedig nem ide tartozó kifejezések: olyan, mintha a nyelvre általánosságban lenne egy mérce, amelyhez képest ez a szó lehet helyes/helytelen/megengedett/tiltott... de ilyen objektív mérce nincs.

(lehet valakinek az a szubjektív véleménye, hogy pl. "helytelen, ha egy kisiskolás azt mondja a tanárának, hogy köszike", de ez más kérdés, ez stílus, illemtan... és nem "nyelvileg" helytelen)

2020. dec. 7. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!