Mihelyst véget ért - utána jelen idő mennyire értelmes?
Mihelyst véget ért a vizsgaidőszak, találkozunk/találkozni fogunk. (még nem ért véget)
Mihelyst véget ért a vizsgaidőszak, találkoztunk. (ez már megtörtént)
Mihelyst véget ér a vizsgaidőszak, találkozunk/találkozni fogunk.
Mihelyst véget ér az óra, írok neked/írni fogok neked.
Mihelyst vége lesz az órának, írok neked/írni fogok neked.
ezek jobbak, ugye?
Van értelme, mert a múlt idő kifejezhet egy jövőbeli eseményt megelőző időpontot, ami ugyancsak a jövőben van.
- Ha (majd) megcsináltad a leckét, nézheted a TV-t.
- Mihelyst véget ért a vizsgaidőszak, találkozunk.
Annyiból talán kicsit furcsa, hogy a mihelyst inkább egy közvetlen rákövetkezésre utal. De ettől az igeidő még működik. Pl:
- Ha véget ért a vizsgaidőszak, találkozunk.
és azt még hozzátenném, hogy magyarban nincs olyan igealak, hogy jövő idő (remélem, nem mondtam meglepőt :-), a jövő időt általában jelen idővel – vagy valami spéci megoldással (majd/fog) – fejezzük ki, és ez itt is fontos:
ahogy te is jelezted a fog-os formák odaírásával, itt tkp. jövő idők vannak...
felmerülhet a kérdés, hogy akkor ezeknél az összetettebb eseteknél, amikor előidejűség, meg mittudoménmicsodáj is befigyelek, honnan lehet tudni, hogy az a jelen idő, valójában jelen vagy jövő?
egyrészt tök mindegy, ne foglalkozz vele, tudsz magyarul, nem kell ezen gondolkoznod, mondd, ahogy jön... :-)
másrészt ha mégis fel akarjuk "boncolni" (márpedig te mindig fel akarod), akkor javaslom, hogy fogalmazzunk meg egy ugyanolyan mondatot a létigével, amelynek speciel mégis van jövő ideje:
minta:
Mihelyst véget ér az óra, írok neked/írni fogok neked.
átírva:
Mihelyst otthon leszek*, kénytelen leszek** enni valamit.
* ez tehát jövő (– persze, mi más lenne, hiszen egy jövőbeli eseményről szól a mondat)
** ahá, tehát a második is jövő idő valójában (– ez sem túl meglepő, ezt te is jövőben (is) írtad)
szóval itt igeidőbeli különbség nem jelöli az időbeli sorrendet, az csak a többi dologból derül ki (elsősorban a "mihelyst"-ből, de persze a kontextusból is, vagyis ha hanyagul elhagyjuk a mihelyst-et, akkor is érthető, hogy mi mi után jön)
megnézheted a többi időben is, ugyanez a helyzet:
Mihelyst otthon voltam, kénytelen voltam enni valamit.
Mihelyst otthon vagyok, kénytelen vagyok enni valamit.
(ez utóbb mondjuk egy általános leírása lehet a mindennapjaimnak, ezért jelen idő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!