Kell ebbe a mondatba az EGY?
(Egy) újabb kiadást rendeltünk meg a hírlevélben szereplő terméknél.
Más sorrenddel:
A hírlevélben szereplő terméknél (egy) újabb kiadást rendeltünk meg.
jah, értem, "anNÁL újabb"! bocs, én termékből-t vártam volna (a rendelés vonzataként), de így már leesett, köszi :-)
(mondjuk még ilyen szemmel újraolvasva is úgy érzem, hogy nem érteném elsőre, és érthetőbb lenne -ből-lel – na de nem ez volt a kérdés)
hát így viszont már sokkal rosszabb az egy-gyel... így már biztos nem tenném bele. (vagy nem oda)
ha belegondolok, akkor azért furcsa, mert így az "egy" az "újabb kiadáshoz" kapcsolódik, és így "elszakítja" a terméknél-t az újabb-tól, ha így érthető...
mivel a "vminél" az újabb mellé szeretne kerülni, "bekéredzkedik" a névelő után, úgy viszont elég nyakatekert lesz:
"Egy, a hírlevélben szereplő terméknél újabb kiadást rendeltünk meg."
analógiaként lehet ilyenekre gondolni:
egy nála magasabb fiúval beszélgetett
hozott egy két méternél hosszabb kötelet
egy, a múltkorinál is finomabb sütit sütött
stb.
tehát ilyen szerkezetű ("vminél vmilyenebb vmi") összehasonlításoknál mindig a jelző része az, aminél valamilyenebb, és ezért a névelő után kéne állnia.
úgyhogy ha egy-gyel szeretnéd, akkor már jobb, ha átfogalmazod kicsit:
"A hírlevélben szereplő terméknél újabb kiadást rendeltünk meg."
"Egy újabb kiadást rendeltünk meg annál, mint ami a hírlevélben szerepel."
de ha az eredeti kettő mondatból kell választani, akkor a másodikat választanám, "egy" nélkül (bár ismétlem: szerintem nehezen érthető meg elsőre)
Igaz, nem a legjobban lett megfogalmazva a mondat.
egy nála magasabb fiúval beszélgetett
Elemzési szempontból itt a jelző alatt akkor az egész szerkezetet értjük (nála magasabb), ugye?
hát arra más sajnos nem emlékszem, hogy amikor aláhúzogatjuk, akkor hogy kell (ez ciki), simán lehet, hogy valahogy szét kell elemezni az ilyen összetett jelzőket... én csak azt írtam, amit "érzek" :-)
lehetne ott – a névelő és főnév között – még sokkal hosszabb szerkezet is, pl. ebben kapcsos zárójellel jelölöm:
"Egy {Amerikából tegnapelőtt Budapestre érkezett} hölggyel beszéltem telefonon."
itt már ugye mindenféle "mondatrészek" sorakoznak, amik amúgy külön "tételek" lennének, de nem tudom, hogy ilyenkor mit kell vele csinálni...
[ez egy {extra hosszú jelzőt tartalmazó} mondat volt ;-)]
remélem, valaki meg tudja mondani a tutit, én is kíváncsi vagyok, csak már régen volt... :-)
- - -
kíváncsi voltam, belenéztem ebbe:
https://www.youtube.com/watch?v=lAujjN5gTYY
itt pl. van egy ilyen
"A könyvet olvasó fiút semmi sem zavarta..."
ebből a tanárnő csak az olvasót pöttyözi alá, úgyhogy a "könyvet" már valami más, lehet, hogy tárgy(?) (és akkor a jelzőhöz kapcsolódó többi dolgot is külön a saját kategóriájának megfelelően kell aláhúzni? talán...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!