Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell szót ismételni?

Hogyan kell szót ismételni?

Figyelt kérdés

Az alábbi képet linkeltem be egy másik kérdés alatt és felhívták rá a figyelmemet, hogy a 7. oszlopban az a három vonal valójában az ismétlést jelöli.

Én viszont még soha nem láttam ilyet, a macskakörmöt (-||-) és az egyszeres hullámvonalat (~) ismerem csak.

Ezek szerint van másfajta szóismétlés jelölés is? Mi a különbség a macskakörmözés és a hullámvonalazás között? Mi van akkor, ha nem a legutolsó szót, hanem egy teljes mondatot szeretnék ismételni, azt hogyan jelölöm?

2020. nov. 3. 22:04
 1/10 A kérdező kommentje:

Ne haragudjatok aranyoskáim, a kép linkje lemaradt:

[link]

2020. nov. 3. 22:04
 2/10 anonim ***** válasza:

Valószínűleg régies vagy egyedi jelölésmód. Nincs külön szabály rá, manapság a macskaköröm szokásos, tehát két függőleges vonal, ami előtt-mögött lehet még két vízszintes is.

Az egyszeres hullámvonallal én eddig szótárakban találkoztam főleg, ahol a címszót helyettesíti, leginkább helytakarékosságból.

2020. nov. 4. 01:30
 3/10 BringaManó ***** válasza:

ha kinagyítod, akkor láhatod, hogy az bizony három hullámvonal (csak viszonylag szélcsendes hullámok vannak rajta :-)

sima vonalka is van jó néhány, így még össze is lehet hasonlítani.

2020. nov. 4. 07:52
 4/10 A kérdező kommentje:
Erre én is rájöttem már, de a kérdés az volt, hogy ez a jelölés miben másabb, mintha egyetlen hullámvonalat írtak volna? Vagy macskakörmöt?
2020. nov. 4. 14:47
 5/10 BringaManó ***** válasza:

hát akkor kérdezhetted volna ezt is...

nyilván annak a szövegnek a hosszát jelöli, amelynek az ismétlését jelöli, esetünkben a

Törvé-

nyes

helyett áll a

~ ~

~

macskakörömnél is hasonló célból van ugye jobbra-balra akkora vonal húzva, amekkora. már amikor van. (persze ez általában felesleges, mert nyilvánvaló, hogy mit ismétel)

szerintem ugyanazt jelentik, bár én csak a macskakörmöt ismerem, azt szoktam (volt) használni, amikor még írtam kézzel, valaha.....

2020. nov. 4. 15:56
 6/10 A kérdező kommentje:
Még mindig nem értem. A "törvényes" egyetlen szó, mégis három hullámvonallal ismétlik. Miért? Vagy ezt úgy kell érteni, hogy az első hullámvonal a "törvé", a második az "-", a harmadik pedig a "nyes" (az elválasztás miatt)?
2020. nov. 4. 16:00
 7/10 anonim ***** válasza:
Jaj, ennyi logikát ne keressünk már benne. Térben hasonló cellakitöltést akart jelölni, mint az eredeti szöveg, ennyi. Esetleg imádott hullámvonalakat írni, stb. :)
2020. nov. 4. 16:12
 8/10 BringaManó ***** válasza:

alapvetően #7, de ha tényleg szeretnél precízebb választ, akkor legyen mondjuk a három szótag... :-)

(bár ennek így nem sok teteje van, mert biztos fogsz tudni mutatni olyan szöveget, ahol mondjuk egy 10 szótagos szöveget 7 hullámvonallal ismételtek... :-)))

2020. nov. 4. 19:45
 9/10 A kérdező kommentje:
Jól értem, hogy erre nincsen nyelvtani szabály? Hogy lehetséges ez?
2020. nov. 5. 17:04
 10/10 BringaManó ***** válasza:

ööö.... ez most valami vicc? kandikamera? mindjárt bejön jáksólászló pezsgővel?...

mi köze ennek a nyelvtanhoz? (semmi)

valami előírásra gondoltál? –> talán helyesírási szabályra gondoltál? hát ennek még ahhoz is vajmi kevés köze van... ha ezeket írásjelnek fognánk fel, akkor még benne lehetne a szabályzatban. de hát nincs. ezek szerint nem írásjelek. ahogy a "fordíts!" jel sincs benne, az ezrelék jel sem, stb.

az életben nincs mindenre szabály.

2020. nov. 5. 17:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!