Hogyan kell szót ismételni?
Az alábbi képet linkeltem be egy másik kérdés alatt és felhívták rá a figyelmemet, hogy a 7. oszlopban az a három vonal valójában az ismétlést jelöli.
Én viszont még soha nem láttam ilyet, a macskakörmöt (-||-) és az egyszeres hullámvonalat (~) ismerem csak.
Ezek szerint van másfajta szóismétlés jelölés is? Mi a különbség a macskakörmözés és a hullámvonalazás között? Mi van akkor, ha nem a legutolsó szót, hanem egy teljes mondatot szeretnék ismételni, azt hogyan jelölöm?
Ne haragudjatok aranyoskáim, a kép linkje lemaradt:
Valószínűleg régies vagy egyedi jelölésmód. Nincs külön szabály rá, manapság a macskaköröm szokásos, tehát két függőleges vonal, ami előtt-mögött lehet még két vízszintes is.
Az egyszeres hullámvonallal én eddig szótárakban találkoztam főleg, ahol a címszót helyettesíti, leginkább helytakarékosságból.
ha kinagyítod, akkor láhatod, hogy az bizony három hullámvonal (csak viszonylag szélcsendes hullámok vannak rajta :-)
sima vonalka is van jó néhány, így még össze is lehet hasonlítani.
hát akkor kérdezhetted volna ezt is...
nyilván annak a szövegnek a hosszát jelöli, amelynek az ismétlését jelöli, esetünkben a
Törvé-
nyes
helyett áll a
~ ~
~
macskakörömnél is hasonló célból van ugye jobbra-balra akkora vonal húzva, amekkora. már amikor van. (persze ez általában felesleges, mert nyilvánvaló, hogy mit ismétel)
szerintem ugyanazt jelentik, bár én csak a macskakörmöt ismerem, azt szoktam (volt) használni, amikor még írtam kézzel, valaha.....
alapvetően #7, de ha tényleg szeretnél precízebb választ, akkor legyen mondjuk a három szótag... :-)
(bár ennek így nem sok teteje van, mert biztos fogsz tudni mutatni olyan szöveget, ahol mondjuk egy 10 szótagos szöveget 7 hullámvonallal ismételtek... :-)))
ööö.... ez most valami vicc? kandikamera? mindjárt bejön jáksólászló pezsgővel?...
mi köze ennek a nyelvtanhoz? (semmi)
valami előírásra gondoltál? –> talán helyesírási szabályra gondoltál? hát ennek még ahhoz is vajmi kevés köze van... ha ezeket írásjelnek fognánk fel, akkor még benne lehetne a szabályzatban. de hát nincs. ezek szerint nem írásjelek. ahogy a "fordíts!" jel sincs benne, az ezrelék jel sem, stb.
az életben nincs mindenre szabály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!