Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor használunk pontos vesszőt?

Mikor használunk pontos vesszőt?

Figyelt kérdés
2020. okt. 28. 17:27
1 2
 1/11 BringaManó ***** válasza:
2020. okt. 28. 17:37
 2/11 TR75 ***** válasza:
23%

"Első szabály. Ne használjunk pontosvesszőt! A pontosvesszők transzvesztita hermafroditák, amik az égvilágon semmit nem jelentenek. Mindössze azt jelzik, hogy leírójuk járt egyetemre."

/Kurt Vonnegut/

:-)

2020. okt. 28. 17:41
 3/11 BringaManó ***** válasza:
2020. okt. 28. 17:50
 4/11 BringaManó ***** válasza:
2020. okt. 28. 17:52
 5/11 2*Sü ***** válasza:
100%

(A pontosvesszőt egybe kell írni.)

Opcionálisan használható olyan többszörösen összetett mondatokban – vagy felsorolásokat is tartalmazó összetett mondatokban –, ahol érdemes lehet bizonyos tagmondatok határát nyomatékosan jelezni. Pl.: Vannak, akik a szabadidejüket a természetben, erdőkben, hegyekben, folyó- vagy tópartokon szeretik tölteni; mások számára az épített környezet nyújt kikapcsolódást, városnézés, múzeumok, képtárak látogatása; megint mások inkább az otthoni pihenést részesítik előnyben, az olvasást, tévézést, zenehallgatást; de akárhogy is, minden embernek szüksége van pihenésre.

Aztán A magyar helyesírás szabályai azt írja, hogy:

„Kéttagú összetett mondatban is állhat pontosvessző, ha a tagmondatok kapcsolata laza: Kabátja szinte a bokájáig ért; nyáron is azt hordta. A más-más tartalmi típusú tagmondatok közé szintén tehetünk vessző helyett pontosvesszőt: Eddig jól megvoltunk; most váljunk ellenségekké? Ezt többet nem veszem fel; égesd el!”

De én még nem nagyon találkoztam írásokban így használni a pontosvesszőt, pedig azért nem kevés könyvet, cikket, mindenféle lektorált tartalmat.

Használható a pontosvessző olyan felsorolásokban, ahol a felsorolás elemeit egy kicsit csoportosítani akarjuk. Pl.: Sokféle ehető növény létezik, például répa, krumpli, petrezselyem; alma, körte, szilva, barack; spenót, sóska, saláta; borsó, bab, lencse.

Furcsa módon a helyesírási szabályzat nem említi, de kimondottan célszerű pontosvesszőt használni tizedestört alakú számokat is tartalmazó felsorolásánál. Pl.: Termékünket meg lehet vásárolni 0,3; 0,5; 1; 1,5; 2 és 2,5 literes kiszerelésben is.

Illetve különböző tudományágakban is megvan a pontosvessző jól meghatározott szerepe, pl. a matematikában, informatikában.

2020. okt. 28. 18:45
 6/11 TR75 ***** válasza:
Úristen, micsoda sótlan emberek járnak erre, nem vevők a humorra; ami azt illeti, Vonnegut nem is való mindenkinek.
2020. okt. 28. 20:53
 7/11 2*Sü ***** válasza:

Én vevő vagyok a humorra, és tetszett is az idézet (nem ismertem). Viszont ez itt a tudomány kategória, azon belül a helyesírás alkategória, és nem a humor kategória. Meg nem is egy Facebook kommentfal, ahol szabad asszociációban lehet kommentálni és azt önmaga tartalma alpján értékelni. Itt hasznos választ kell írni, és a válasz értékelése az alapján történik – ideális esetben –, hogy a válasz ténylegesen mennyire hasznos a kérdés szempontjából. És bár a válaszod humoros volt, a kérdésre nem adott hasznos választ, ezért pontozták le.

Ha beírod ezt az idézetet és előtte, vagy utána kifejted, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint milyen esetekben lehet pontosvesszőt használni, akkor minden rendben lenne. Ennek hiányában viszont ugyan egy vicces, de mégiscsak haszontalan választ írtál. Lehet ilyet is persze, csak nem kell meglepődni azon, hogy haszontalannak fogják értékelni a válaszodat.

2020. okt. 28. 21:13
 8/11 TR75 ***** válasza:
Szerintem az idézetben van válasz a kérdésre.
2020. okt. 28. 22:01
 9/11 TR75 ***** válasza:
Na, jó. Mi úgy tanultuk, hogy amikor két mondat közé pontot tennénk, akkor tehetünk pontosvesszőt is.
2020. okt. 28. 22:30
 10/11 BringaManó ***** válasza:

#9: uhh, hát akkor már inkább Vonnegut :-)

[amúgy nekem tetszett, és pluszt akartam nyomni, és mínusz lett véletlenül, magam is meglepődtem.

asszem, életemben először sikerült ez, és remélhetőleg utoljára...

hogy hogy történhetett? hát fogalmam sincs, de ha meg akarnám fejteni a dolog pszichológiáját, akkor oda vezetném vissza, hogy talán a jobb alsó sarokban szokott lenni a "Next", és balra a "Back/Cancel", de még ebben sem vagyok biztos...

nem, színek alapján nem tudok tájékozódni – színtévesztő vagyok, bocs. illetve hát vannak számomra is jól értelmezhető színek, de peciel ezek, amiket ehhez az új felülethez alkalmaznak, ekkorkában, árnyalatozgatva... nekem pont nem azonosíthatóak.

igen, pipát és ikszet láttam már életemben, de úgy látszik, hogy az a gyenge pillanatom a szokásosnál is gyengébb volt... :-/ Ne haragudj, TR75! :-( ]

2020. okt. 29. 10:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!