Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Megérkezett, de jövő időre...

Megérkezett, de jövő időre vonatkozva?

Figyelt kérdés

Az azonosító alapján lehet érdeklődni, hogy megérkezett-e már a csomag.

Helyes-e így, ha a csomag még nem érkezett meg, hanem csak később fog?

2020. okt. 11. 23:35
1 2
 1/14 2*Sü ***** válasza:

> Helyes-e így, ha a csomag még nem érkezett meg, hanem csak később fog?

És ha megérkezett? :-)

A mondat pont arra az eldöntendő kérdésre utal, hogy a csomag „megérkezett-e”. Nyilván ha erre a válsz az, hogy nem, akkor csak a jövőben fog megérkezni. Pont arról lehet érdeklődni, hogy a csomag megérkezése az múltidejű vagy jövőidejű történés.

2020. okt. 12. 00:27
 2/14 BringaManó ***** válasza:
100%

Na, ezt már tényleg nem értem.

(Mi az, hogy helyes-e? Miért, te hogy írnád? Milyen nyelvről beszélünk? Mi a kérdés? Ettől most tényleg ledobtam az ékszíjat...

Akkor fogok játszani, ha már megírtam a leckémet. Pedig még nem is írtam meg...)

2020. okt. 12. 00:46
 3/14 TR75 ***** válasza:
100%

Megérkezett lett a csomagom, vagy csak megérkezett lesz?

Vagy: Mi a státusza/állapota a csomagomnak?

2020. okt. 12. 04:30
 4/14 anonim ***** válasza:
Ha a csomag még nem érkezett meg, hanem csak később fog, akkor a "megékezett-e" kérdésre a válasz: NEM. A nemleges válaszú kérdés miért lenne helytelen? :)
2020. okt. 12. 10:36
 5/14 anonim ***** válasza:
Megérkezőben van...? :)
2020. okt. 12. 15:28
 6/14 A kérdező kommentje:
Úgy értettem, hogy amikor a fenti mondatot mondjuk, akkor még biztosan nem ért célba a csomag (mert például csak pár perce adtuk fel), de nem múlt idővel nehezen lehet kifejezni ezt.
2020. okt. 12. 16:32
 7/14 BringaManó ***** válasza:

eszünk ágában sincs máshogy mondani.

minden magyar így mondaná, mindenki érti, fel sem merült más.

"Az azonosító alapján lehet [majd, a jövőben, a mostani pillanat után bármikor] érdeklődni, hogy [addigra, vagyis az érdeklődés időpontját megelőzően] megérkezett-e már a csomag."

te most egy új mesterséges nyelvet próbálsz létrehozni? vagy mihez kellenek ilyen élettől elrugaszkodott ötletek?...

2020. okt. 12. 16:45
 8/14 anonim ***** válasza:

"amikor a fenti mondatot mondjuk, akkor még biztosan nem ért célba a csomag"

Akkor mire vonatkozik a kérdés? Tisztázni kell, hogy mit szeretnél megtudni az ügyintézőtől.

2020. okt. 13. 17:19
 9/14 A kérdező kommentje:
Nem is az ügyintézőnek, hanem a vásárlónak mondjuk, hogy mi alapján tud majd érdeklődni a csomag érkezése felől.
2020. okt. 13. 17:43
 10/14 BringaManó ***** válasza:

"Helyes-e így, ha a csomag még nem érkezett meg, hanem csak később fog?"

Értem, tehát van egy másik verziója ennek a mondatnak, amely 100%-ig "helyes" – jelentsen ez bármit is –, és ezért kérdés, hogy ez a mondat is helyes-e vajon, ugye?

Ha így van, akkor mi volna a helyes? Te hogy mondanád, ha nagyon átgondoltam, választékosan, sőt helyesen szeretnéd mondani?

(Olyan válasz nem ér, hogy nem tudod. Ha magyar az anyanyelved, akkor tudod. :-)

Plusz szorgalmi feladat lesz (bár nagyon fontos feladat, és most már tényleg eljött az ideje): mondd meg légyszi, hogy mi számít "helyesnek"! Nem muszáj nagyon pontos definíció, az is elég, ha csak úgy nagyjából, néhány mondatban körülírod. Aztán majd pontosítjuk. :-)

2020. okt. 13. 23:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!