Mert így szokták meg.
Más magyarázat nincs rá.
Hacsak nem gondolod azt, hogy egyszer régen az ország összes tájáról összeültek az emberek, és megszavazták a lukat. Aztán hazamentek és mindenkinek elmondták az eredményt. És az emberek ezt tudomásul véve azóta is így mondják ezt a szót. Ezt gondolod? Vagy bármi mást, ami tudatos döntést feltételez a luk szó mögött? Na ugye, hogy nem...
Nem csak mondják. Írásban is megengedett mindkét alak.
Legalábbis az 1984-es helyesírási szabályzat kiadás engedte, ha az 1999-es újított kiadás vagy a 2015-ös nem, akkor elavultam.
:)
Negyedik generációs budapestiként is luknak, lukasnak mondom, és mondjuk itt mindahányan a környezetemben. Elég idős voltam már, mikor először hallottam, hogy lyuknak is mondják, és azóta is falra mászok tőle, kb. annyira, mint a lyány-tól. Sőt, a helyesírás tudomásom szerint az "l"-lel írott formát engedi, legalábbis a '80-as években engedte, szemben a többi "ly"-nal, ahol nem. Ebből következik, hogy a luk "l"-lel ejtésének jóval erősebb hagyománya van, mint a többi ilyen ingadozó szó esetében.
Igaz, hogy a "ly"-okat nagyanyáink jó része még "l"-nek ejtette: királ, góla, gereble... na de a lukat még azok is "l"-lel mondják, akik általában "j"-sen beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!