Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyesen adogasd, vagy adogats...

Helyesen adogasd, vagy adogatsd? Miért?

Figyelt kérdés
jo tudom hogy h*lye vagyok, nem muszáj leírni :D csak most elgondolkoztam ezen, és hát...nem tudom:D
2010. aug. 6. 14:57
 1/7 anonim ***** válasza:
78%
Jó kérdés, tényleg "logikusabb" lenne az "adogatsd", de van erre egy szabály, ami miatt "adogasd"...
2010. aug. 6. 15:03
 2/7 anonim válasza:
41%
1.
2010. aug. 6. 15:23
 3/7 anonim ***** válasza:
71%

Így van, logikus.

Annyit tudok, hogy a mássalhangzó torlódás elkerülése miatt írjuk így.

2010. aug. 6. 15:42
 4/7 anonim ***** válasza:
56%
Az adogassad rövidebb változata az adogasd,nem az adogat szóé.
2010. aug. 6. 15:47
 5/7 anonim ***** válasza:
83%
Teljes hasonulás. Az adogat szótő + j kötőmódjelből nem "adogatj" lesz, hanem adogass. Innentől kezdve nincs helye a t-nek.
2010. aug. 6. 18:01
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha egy ige -t hangra végződik, és a t előtt rövid magánhangzó áll, akkor az E/2 felszólító módú alakjában mindig s váltja fel. Az s itt nem a felszólító mód jele, hiszen az adogasd a rövidebb alak, a hosszabb alakban már hosszú s szerepel, itt a második s a felszólító mód jelének teljesen hasonult változata.

Ha a t végű ige t előtti hangja hosszú magánhangzó vagy mássalhangzó (szít, szárít, bont stb.), akkor a felszólító módú alakjaiban megmarad a t.

Ez alól a szabály alól két ige kivétel (ha jól emlékszem): a lát és a lót-fut alakból a lót.

2010. aug. 6. 21:18
 7/7 A kérdező kommentje:

áh igen azthiszem az utolsó válaszoló érveiből rémlik valami:D

köszönöm mindnekinek:D (azt hoyg nem néztetek-legalábbis nem látványosan- teljesen hülyének:D

2010. aug. 7. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!