Az aktuális szabály szerint még helyes, ha leveleket így kezdünk? "Kedves Béla!" Illetve ez helyes? "Szia Béla."
Levelekben és hivatalos iratokban a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem): Drága Ilonka Néni! Tisztelt Osztályvezető Úr! Kedves Kovács Bácsi! Mélyen tisztelt Asszonyom és Uram! Stb.
Magánlevelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül a többi szót kezdhetjük kisbetűvel is: Kedves barátom! Tisztelt Nagy úr! Édes jó anyám és apám!
[...]
Nem. Amit én írtam, nem beszólás volt.
Neked pedig fájt. Pedig nem az volt.
A nem beszólás ilyen esetekben újabb beszólást szülhet.
hogy fájt volna az túlzás, csak a következő kör fényében érdekes,
viszont a "beszólás" tényleg nem jó szó: a tiéd inkább (le)oltás volt. :-)
Bringás. Nagyon túlzol. Ennyit írtam: "Nem a vessző témára voltam kíváncsi, hanem a pontra." Ez nem oltás. Se beszólás. Se "(le)oltás".
"...hogy fájt volna az túlzás..."
Sajnos nem vagy őszinte magadhoz, ugyanis ha nem fájt volna, nem tettél volna megjegyzéseket.
"...csak a következő kör fényében érdekes..."
Nem volt semmilyen kör és érdekesség.
"...viszont a "beszólás" tényleg nem jó szó..."
Az örvendetes, hogy legalább annyit sikerült belátnod, hogy a beszéded-írásod-megfogalmazásod nem volt pontos. Ugyan még most sem az, de legalább annyi eljutott a tudatodig, hogy nem szóltam be.
Furcsa, hogy neked annyira fáj az, hogy másnak meg van köszönve a hozzászólása. Az effajta hozzáállást úgy nevezik: irigység.
:-D
XY, OK, tehát te csak olyankor észrevételezel valamit, ha már fáj, rendben. (sajnálom, hogy – ezek szerint – fájdalmat okoztam.)
de ha már nem engeded, hogy ne fájjon nekem (és eme diagnózisból további, messzemenő következtetést is levonsz), legalább azt engedd meg, hogy érdekesnek tartsak valamit, nagyon köszi.
"sikerült belátnod"?, ó ez nekem könnyen megy... miért ne látnám be, ha nem jól fogalmaztam? összekeversz valakivel, ha nem erre számítottál.
#19. Bringás. Látom, nem tűnt fel neked, ezért tájékoztatlak arról, hogy attól, hogy valaki folyton mosoly ikonokat tesz a mondatai elé vagy után - azok még nem lesznek viccesek.
Abszolút nem vicces egyik hozzászólásod sem. Nem is kedves. Nem kapcsolódik a mondanivalóhoz az ikon. A kényszeredetten odaírt mosoly ikonok bizony kényszeredettek. Jól mutatja azt, hogy szeretnél valamit mutatni, ami nincs úgy.
"tehát te csak olyankor észrevételezel valamit, ha már fáj"
Egy fontos dolgot újra kihagytál: nem rólam volt szó, hanem rólad. Nagy különbség. Így veszett el hipp-hopp a logika újra a hozzászólásodból.
Eleve az is nagyon fájt NEKED, hogy felhívtam a figyelmedet arra, hogy mire vonatkozik a kérdés. Ezen megsértődtél, pedig csak egy egyszerű mondat volt, semmi beszólás (ahogyan arra már utólag te is rájöttél).
Ezekből derül ki, hogy neked mennyire fájt, hogy így történt.
Más hozzászólása meg lett köszönve, erre pedig irigykedtél.
"sajnálom, hogy – ezek szerint – fájdalmat okoztam"
Nekem nem okoztál fájdalmat. A mesterkélt sajnálkozásodra pedig senkinek nincs szüksége. Mesterkélten viselkedsz és álsajnálkozol. Oviban melyik csoportba jársz? Mielőtt még elkezdenéd megmagyarázni, hogy nem óvodába jársz, előre jelzem, hogy nem kell szó szerint venned a mondatot, hanem átvitt értelemben.
"de ha már nem engeded"
Nem tiltottam meg neked, hogy fájjon neked. Felőlem fájhat. Amikor élvezed, hogy fáj, úgy nevezik: mazochizmus.
"de ha már nem engeded, hogy ne fájjon nekem" -> Ez a mondat értelmetlen. Egyébként engedem, mint látod, mindkettőt.
"legalább azt engedd meg, hogy érdekesnek tartsak valamit, nagyon köszi."
Csak újfent fel lett hívva a figyelmed arra, hogy megint pontatlan megfogalmazást használtál. Nem kifejezetten érdekesnek tartottad, de ha nem találod a szavakat, akkor nehéz lesz úgy megértened mások kommunikációját. Fogalmazz pontosan, lényegre törően, egyértelműen és akkor nem lesz benned olyan káosz, amilyen van.
"összekeversz valakivel, ha nem erre számítottál"
Nem kevertem össze. Csak láttam, hogy a 100-ból 1 dolgot tudtál belátni. Az pedig édeskevés. Csekélység.
Ott van a nicked. Nem kevertem össze más nickjével vagy anonimekkel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!