Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az öreg generáció miért írja...

Az öreg generáció miért írja vonalak közé a római számokat?

Figyelt kérdés
Pl. ha van egy római szám XI, akkor ezt úgy írják, hogy alá és fölé húznak egy vonalat. Nem karakterenként 1-1 vonalat, hanem az egész római számot egyetlen vonal közé teszik. Erre miért van szükség? Miért jó ez?

2020. aug. 10. 01:47
1 2
 11/19 chtt ***** válasza:
84%
Hatvan leszek nemsokára, és nem emlékszem, hogyan tanították. De valamit csak kellett, hogy tanítsanak, mert ösztönösen alá-fölé húzom (tehát még valamikor a tanulási folyamatban kellett rögződnie), de úgy tűnik, csak a római egyest, ötöst és tízes, illetve ezek kombinációit. Nem tudom, miért. Ötvenes, százast, ötszázast és ezrest sohasem. Talán mert az egyes, ötös és tízes "nyitott"?
2020. aug. 10. 13:44
 12/19 anonim ***** válasza:
71%
Előfordulhat, hogy a te tanítód így tanította (vannak érdekes dolgok, amiket szoktak tanítani, például hogy a 0 nem páros), de általánosságban nincs ilyen szabály.
2020. aug. 10. 14:00
 13/19 chtt ***** válasza:
64%

Azt pontoztátok le, hogy hatvan leszek, vagy azt, hogy alá-föléhúzom a római számokat? :)

Kedves #12, az én időmben nem taníthattak csak úgy akármit a tanító nénik, valamivel szigorúbb idők jártak, mint manapság... :))) (És nem mondom, hogy van vagy nincs ilyen szabály, mivel nem tudom.)

2020. aug. 10. 15:04
 14/19 A kérdező kommentje:
Bocsánat, ha valakit megbántottam, jobb lett volna idősebb generációt írnom, de akkor épp nem jutott eszembe ez a szó.
2020. aug. 10. 15:22
 15/19 anonim ***** válasza:
81%

Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál!

Ha idősebb degeneráció írtál volna, sem sértődnék, mert igaz.

Korábbi válaszomban leírtam egy feltételezést. Keresgéltem, hátha találok valami régi füzetről készült képet, de semmi.

Igaz, a hetes áthúzására sem. Egy krimiben találkoztam azzal, hogy egy levélben a hetesek középen át voltak húzva, és hogy az német emberre utal. Lehet. Szóval szerintem a szerifeket nézhették alá-fölé húzásnak.

Nézegetek rovásírásos számokat is, amelyek hasonlítanak a római számokra. Pl. IX helyett VIIII. Felmerült bennem, ennek megkülönböztetésére. De egyáltalán nem vagyok benne biztos, mert zavart nem okoz, gyakorlatban is ritkán találkozhattak és találkoznak az emberek ezekkel vegyesen.

2020. aug. 10. 15:30
 16/19 anonim ***** válasza:
81%
Hát, én kiskoromban a dátum hónapjánál és a cím emeleténél felül húztam a vonást. Azonban, ahogy elnézek régi iratokat, 1900-től mondjuk 1960-ig, ők is ezt csinálták, 1906-es gimnáziumi értesítőtől kezdve a munkakönyv intézményéig. És valamikor (tán hatvan-hatvanöt előtt/körül/után) a felülhúzás nélküli alak lett a szabályos, emlékszem rá, hogy ugyan nem húztam vonalkát, de meztelennek éreztem a számokat. Számtanórán viszont senkinek nem jutott eszébe felülvonásokkal díszíteni a római számokat.
2020. aug. 10. 15:33
 17/19 BringaManó ***** válasza:
71%

nyugi, csak vicceltem az elkámpicsorodással :-)

de tényleg én is úgy "tanultam" (nem mondom, hogy az iskolában, fogalmam sincs, hogy hol és mikor), hogy alá/fölé vonal... persze ezt már pár évtizede nemigen alkalmazom, mert nemigen írok kézzel – de ha mégis, akkor lehet, hogy én is alapból inkább úgy írnám...

#11:

"csak a római egyest, ötöst és tízes, illetve ezek kombinációit. Nem tudom, miért. Ötvenes, százast, ötszázast és ezrest sohasem"

mert te amúgy bármire is használod kézírásban az L/D/M-et?... :-o

szerintem azért nem szoktunk oda kézírásban vonalat húzni, mert olyat nem írunk kézzel (legfeljebb könyvborítókon, épületeken, emlékműveken, matekfeladványokban látjuk...).

egyébként az okát illetően: esetleg a II / 11 különbségtétel is szerepet játszhat ebben, de csak találgatok.

egyébként még fontban is van ilyen:

[link]

egyéb találatok:

[link]

"...the custom, once very common, of adding both underline and overline (or very large serifs) to a Roman numeral, simply to make it clear that it is a number, e.g. MCMLXVII (1967)."

[link]

"The purpose of the overline and underline pair with Roman numerals were to indicate that this was a literal number.

The overline (known as the Vinculum) was used to indicate that the number under the line was to be multiplied by 1,000. Additional lines were also used in the front and back of a number (in conjunction with the Vinculum) and would raise the multiplier to one hundred thousand.

So |VIII| with a Vinculum (overline) would be equal to 800,000."

itt is erről beszélgetnek:

[link]

ez meg csak dekorációnak:

[link]

2020. aug. 10. 16:00
 18/19 chtt ***** válasza:
77%

"mert te amúgy bármire is használod kézírásban az L/D/M-et?... :-o"

Igaz, legfeljebb, ha valamiért papírra kell dolgoznom, a szereplők neveit nem írom ki, csak a kezdőbetűket, na olyankor igen. (Meg persze, ha római számmal kell leírnom MMXX-at :D)

2020. aug. 10. 17:14
 19/19 BringaManó ***** válasza:
71%
római számokra gondoltam...
2020. aug. 11. 00:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!