Az öreg generáció miért írja vonalak közé a római számokat?
2
Milyen iskolában tanították?
Én nem is hallottam ilyesmiről.
Bp 37 év
63. évemben járok. Én soha nem tanultam olyant, hogy alá és fölé vonalat kellene húzni. Ritkán láttam ilyent kézírásban, de nem túl gyakran.
Már szenilis lennék? rákerestem a Google-n. Olyan képeket is néztem, ahol régi füzetlapokon kézzel írott római számok szerepelnek. Nem találkoztam ilyennel. Helyesírási szabályok között sem.
Egy lehetséges magyarázatra gondolok.
A római számok verzál láatin betűk. Leginkább kőbe faragva találkozhatunk vele a régmúltból. A faragó mester munka közben alul és felül egy-egy mozdulattal lezárta a betű alaját. Pl. egy I betűt. Ha csak a függőleges rész mentén farag nem szép. A vésőt elfordítja, és úgy igazítja ki. Ez azt eredményezis, hogy itt a bemélyedés kicsit szélesebb, mint maga a betű.
Így alakultak ki a talpas betűk.
A vésett I hasonlít arra, amit itt is látsz. Alul és felül van egy vízszintes vonal (ez a véső nyoma). De ez látszik a V., az L, az M betűknél is.
A betűk a későbbi korokban is megőrizték ezt a formát. A véső mellett még az ecset volt hatással a nyomdai betűtípusokra, amelyeket a mai napig használunk.
Talán úgy hihették egyesek, hogy a szorosan egymás mellett álló római számok vonalak között íródtak, valójában csak a szerifek érnek össze.
7
a C alatt/fölött is van ilyen vonal?
Ha elfogadjuk azt, amit ő írt (és miért ne tehetnénk, ez is egy életképes teória), akkor a C esetén az ív két végén van a "felülvonás":
Hirtelen ezt a képet találtam. Arra gondolok, ami a C fölső részén látható.
2
akkor máshogy kérdezem: zeneiskolába jártál?
és egyetemi diplomáig jutottam anélkül, hogy ilyen alul-felül vonalat tanítottak volna a római számok kapcsán.
5 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!