Rosszul esik vagy rosszulesik?
Már megint visszaélnek a szavazás lehetőségével.
Ezen nincs mit szavazni, mert nem szubjektív dolog, hanem konkrét.
Rosszulesik a megfejtés.
"Nem találtam az erre vonatkozó aktuális írásmódról információt"
Ha bizonytalan vagyok, a helyesírás pont mta oldalt szoktam használni.
Ha rákattintasz a magyarázatra, egyből látod, hogy a második kell neked. :)
Basszus, esküszöm, hogy a kérdés kiírása előtt másfél perccel néztem meg, de azt írta, hogy erre nem tudnak automatikusan választ adni, írjak a kérdezős rovatba.
Köszönöm mindenkinek
Az e-nyelv oldalán érdemes rákeresni a nyelvtani kérdésekre.
A te kérdésedre a választ az AkH 95. pontja adja meg ( [link] miszerint "Ha két szó kapcsolatának jelentése több vagy más, mint a tagok jelentésének együttese, akkor ezt az alkotóelemek egybeírásával érzékeltetjük. Például a szárazföld nem azt jelenti, hogy ’nem nedves föld’, hanem hogy ’a Föld felszínének tengerrel, vízzel nem borított része’, a tízórait nemcsak tíz órakor fogyaszthatjuk el; a tűzrőlpattant menyecske vagy leány nem tűzről pattant, hanem ’élénk, ügyes, talpraesett’."
A "rosszul esik" és "rosszulesik" esetében is csak végig kell gondolni a jelentését. "Rosszul esni" például egy ember tud, amikor az esés olyan szerencsétlenül alakul, hogy valamije eltörik. De vajon ha valaki kritikával illet téged, az tud "rosszul esni"? Egy kritika tud egyáltalán "esni"? Nem, mert a kritika nem egy tárgy vagy élőlény, ami képes lenne zuhanás következtében nagy erővel a földhöz csapódni. A "rosszulesik" ilyenkor átvitt értelemben értendő, és az "rosszulesés" nem szó szerinti "rosszul esést" jelent, hanem azt jelenti, hogy valami rosszul érint, valami bánt. Ezért írjuk egybe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!