Be tudom (a családba) rakni vagy betudom rakni? Mi a szabály?
Ha az igekötő az ige előtt: egybe
Ha az igekötő az ige után: külön
Ha az igekötő és az ige között szó van: külön
Így tanultam vagy 50 évvel ezelőtt.
A be tudom rakni dologgal az a problémád, hogy először van egy igekötő (be), aztán egy ige (tudom) és végül még egy ige, vagyis igazából főnévi igenév (rakni). A kérdés az, hogy melyik igéhez tartozik az igekötő: a tudom-hoz, vagy a rakni-hoz. Próbáljuk ki:
Létezik olyan szó, hogy betud? Létezik bizony, azt jelenti, hogy elfogad, beszámít. (Példa: Igaz, hogy ez a kocsi sérült, de hajlandó vagyok betudni 70%-os áron. Vagyis hajlandó vagyok elfogadni.)
Ez esetben a "betudok rakni" értelmes? Nem az.
Akkor nézzük a másikat: az igekötő a rakni-hoz tartozik. Van olyan, hogy berakni? Van bizony. A "be tudok rakni" akkor van különírva, ha a "be" a "tudok"-hoz tartozik. Érdemes lehet átírni a szórendet: Berakni tudok. Ez ugyanazt jelenti? Igen. Akkor tehát külön írandó.
Ellenpélda: Ki + megyek + beszélni. Itt is egy igekötő van és két ige. Vajon a Ki melyik igéhez tartozik? Kimegyek beszélni, avagy kibeszélni megyek? Mivel itt a megyekhez (az elsőhöz) tartozik, és nincs köztük más, ezért egybe kell írni.
Javítás:
"A "be tudok rakni" akkor van különírva, ha a "be" a "tudok"-hoz tartozik."
Helyesen:
A "be tudok rakni" akkor van különírva, ha a "be" a "rakni"-hoz tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!