Mi idegesít jobban: ha több vagy kevesebb vesszőt raknak, mint amennyi kell?
19.55-ös direkt írta úgy...
És igen, engem is zavar, ha többet. Bár az se jó, ha nem tesznek szinte. :/
Engem konkrétan az a fajta vesszőhiba zavar, amikor a hangsúlyozást/kiemelést szolgáló szünet helyére valaki vesszőt tesz, és ezzel mondjuk az állítmányt meg a bővítményét - vagy akár az állítmányt meg az alanyt - választja el egymástól.
Például:
"pénztártól való távozás után, reklamációt nem fogadunk el"
>>>"este, nem eszünk nokedlit"
"az elszívott levegőt, a lehető legszárazabb levegővel kell pótolni, mert az nagyobb mennyiségű vízgőz felvételére képes"
>>>"a nokedlit, meg kell enni, mert az nagyon egészséges"
"az ész nélkül kirakott vesszők, akár a mondat értelmezését is zavarhatják"
"a kutya, megette a vacsorát"
Akkor lettem ezekre allergiás, amikor be kellett vágnom egy 150 oldalas épületgépészet jegyzetet, aminek minden oldalán volt három ilyen (a második gyöngyszem például onnan származik). Amikor állandóan három-négy soros körmondatokat kell emiatt újraolvasni, nagyon zavaróvá válik.
A vesszők ugyanis arra (is) szolgálnak, hogy kb. sejtse az ember, milyen típusú információra számítson a mondat további részében. És persze ha csak a végén jön rá, hogy nem azt kapta, amit várt, mert hibás volt a központozás, akkor kezdheti előlről az értelmezést. Nem nagy dolog, de ha percenként kétszer megesik, akkor bosszantóvá válik.
"a kutya, megette a vacsorát"
Hogy képes valaki ide vesszőt rakni?
07-24 20:47 Az emberek csakis a legnagyobb problémájuk kapcsán szoktak kérdezni? Szerintem nem.
Amúgy meg igenis probléma az általános igénytelenség!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!