Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi idegesít jobban: ha több...

Mi idegesít jobban: ha több vagy kevesebb vesszőt raknak, mint amennyi kell?

Figyelt kérdés
2010. júl. 24. 19:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

19.55-ös direkt írta úgy...

És igen, engem is zavar, ha többet. Bár az se jó, ha nem tesznek szinte. :/

2010. júl. 25. 01:57
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Ha indokolatlanul soka vessző az zavaró, de ha valaki nem tagolja a mondatot, az idegesítő. Én inkább használok pár vesszővel többet, mint kevesebbet.
2010. júl. 25. 09:38
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Engem konkrétan az a fajta vesszőhiba zavar, amikor a hangsúlyozást/kiemelést szolgáló szünet helyére valaki vesszőt tesz, és ezzel mondjuk az állítmányt meg a bővítményét - vagy akár az állítmányt meg az alanyt - választja el egymástól.

Például:

"pénztártól való távozás után, reklamációt nem fogadunk el"

>>>"este, nem eszünk nokedlit"

"az elszívott levegőt, a lehető legszárazabb levegővel kell pótolni, mert az nagyobb mennyiségű vízgőz felvételére képes"

>>>"a nokedlit, meg kell enni, mert az nagyon egészséges"

"az ész nélkül kirakott vesszők, akár a mondat értelmezését is zavarhatják"

"a kutya, megette a vacsorát"

Akkor lettem ezekre allergiás, amikor be kellett vágnom egy 150 oldalas épületgépészet jegyzetet, aminek minden oldalán volt három ilyen (a második gyöngyszem például onnan származik). Amikor állandóan három-négy soros körmondatokat kell emiatt újraolvasni, nagyon zavaróvá válik.

A vesszők ugyanis arra (is) szolgálnak, hogy kb. sejtse az ember, milyen típusú információra számítson a mondat további részében. És persze ha csak a végén jön rá, hogy nem azt kapta, amit várt, mert hibás volt a központozás, akkor kezdheti előlről az értelmezést. Nem nagy dolog, de ha percenként kétszer megesik, akkor bosszantóvá válik.

2010. júl. 26. 12:50
 14/22 anonim válasza:
100%
Midkettő zavar! Nem elég csak helyesen írni, tudjuk már a mondatainkat helyesen tagolni!!!
2010. júl. 27. 10:44
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

"a kutya, megette a vacsorát"

Hogy képes valaki ide vesszőt rakni?

2010. júl. 27. 11:37
 16/22 anonim válasza:
100%
Ha kevesebbet! Szerintem ez a zavaróbb. Sőt, angolban is nagyon zavar, ha nem használnak vesszőket. Sokkal nehezebb az értelmét kibogozni, mint egy normál módon tagolt szövegben. És a félreértés is úgy gyakoribb.
2010. júl. 29. 14:49
 17/22 anonim válasza:
ha többet az sokkal zavaróbb.
2010. júl. 29. 21:51
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Engem is jobban zavar, ha többet. Mert azon látszik, hogy az illető nem tudja, mire jó, kiderül belőle, hogy mennyire nem érzi. Ha viszont nem rak valaki vesszőt, abból nekem csak az jön le, hogy lusta volt, leszarta. Ami szintén idegesítő (olykor vérlázító), de legalább megvan a remény, hogy valójában tudja, csak most épp nem foglalkozott vele.
2010. júl. 30. 11:47
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

07-24 20:47 Az emberek csakis a legnagyobb problémájuk kapcsán szoktak kérdezni? Szerintem nem.

Amúgy meg igenis probléma az általános igénytelenség!

2010. júl. 30. 12:19
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
szerintem s a több idegesítőbb. "a kutya, megette a vacsorát" mondatban pedig ismerek olyan embereket, akik oda tényleg vesszőt szoktak írni. de az még inkább zavaróbb, hogy egyes emberek egyáltalán nem tudnak helyesen írni. és itt nem az elgépelésekre gondolok, hanem pl. vesző, meg irás, meg özike, meg hasonlók... de aki legalább túl van az 5. osztályon, az hol volt nyelvtan órán? nemrég írtam egy haverom feleségének, ő nem rakott kérdőjelet, sem vesszőt, akkor helyett akor, hát alig tudtam elolvasni! pedig már régóta túl van az 5. osztályon...
2010. aug. 3. 13:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!