Lehet 2 műveltető szerekezetet rakni egymás után (írattat, ugrattat)?
Az "ugrattat"-nál az "ugrik" az alapszó és nem az "ugrat" (megviccel).
Még egy kérdés: -gat, -get, -kodik, -kedik, -ködik végű igéhez minden esetben lehet kapcsolni műveltető toldalékot?
Írogat-tat? Lépeget-tet? Elgondolkod-tat, ez oké. Na de helyezked-tet? Öltözköd-tet?
Természetesen lehet két műveltető képzőt tenni egymás után, csak ritkán fordul elő.
A nyomdagép kinyomja az újságot. A gépkezelő kinyomtatja az újságot. Én a gépkezelővel kinyomtattatom az újságot.
A tanuló dolgozatot ír. A matektanár dolgozatot írat a tanulókkal. Az igazgató dolgozatot írattat a matektanárral.
Miért lenne helytelen használni? A lovas ugrat, de azért, mert az edző meg szólt neki, hogy Jani, gyakorold az ugratást.
Az igazgató sem megy be az osztályba, hogy gyerekek, vegyetek elő papírt, hanem körlevélben előírja, hogy legyen írásbeli számonkérés pénteken.
Biztosan tudom: sehol sincs megtiltva, hogy két műveltető képző álljon egymás után, a helyesírási szótár pedig a szavainknak csak töredékét tartalmazza. A képzők többé-kevésbé „szabad felhasználású” építőelemek: azt használod, amit a jelentés megkíván, persze bizonyos sorrendiséget betartva (például nem mondod azt, hogy írhattat, csak azt, hogy írathat, illetve mást jelent – hogy Keszler Borbálától hozzak egy példát – a törölgettet és a töröltetget).
Egyébként olyannyira nincs megtiltva a két műveltető szerkezet, hogy még arra is tudunk példát, hogy a dupla műveltetős alak jelentése egyre közelebb kerül a szimpla műveltetőséhez, lásd: megméreti/megméretteti magát (én az előbbit használom, de sok szakcikk egyenrangúként kezeli a két szót).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!