A hányat és a hánytat között mi a különbség? Mindkettő műveltető ige?
Nem. A "hánytat" az műveltető ige, a "hányat" pedig kérdőszó.
Csak ezt sokan keverni szokták (mint az a kérdésedből is látszik).
Más véleményen vagyok:
mindkettő műveltető ige, de ami hánytat, az kifejezetten azt idézi elő, hogy "kidobd a taccsot",
a hányat viszont sokszor a hány ige 'dob, vet' jelentésével kapcsolatos, pl.:
a gyerekekkel cigánykereket hányattam;
bukfencet hányatok velük;
a király kardélre hányatta az ellenséget;
"A vezeklésből Hiranjakasipu daliás termetű férfiként tért vissza. Uralkodása rettegésben tartotta a jámborokat. Betiltotta a szent áldozatokat, máglyára hányatta a Védákat, s tűzzel-vassal irtotta a bráhmanák kultúráját és vallását.";
"A gazda ágasra hányatja a lekaszált szénát."
(Emellett 'hánytat' értelemben is használják, pl. "hányatja magát", de vannak olyan állandósult kifejezések, amelyekben fixen hánytat van, pl. hánytatószer.)
(És persze, hogy a "hányat" kérdőszó is, de a kérdés nem erre vonatkozott, nyilvánvalóan. :-)
Köszönöm!
A bulímiás lányoknál én inkább a hánytat igét használnám, de a hányat is helyes?
[pardon, kicsúszott...]
ez nem helyesírási kérdés, nem jó szó ide a "helyes/nem helyes" különbségtétel.
az interneten úgy látom, hogy a hányat szót is használják erre a magyarul beszélők/írók, létezik a jelenség, és ha te is magyar anyanyelvű beszélő vagy, akkor biztos a te nyelvérzékednek is van róla "véleménye" – használd belátásod szerint. :-)
mindenesetre hibásnak nem mondható, legfeljebb valakinek az egyik természetes, a másik fura, másnak meg fordítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!