Igaz, hogy helytelen, de szerintem, mivel változik a nyelv, ezért elfogadott.
2010. júl. 22. 18:02
12/20 anonim válasza:
Helyes, a magyar nyelv része, talán a "szabad lett volna" alak rövidülése. Mivel ugye a magyar nyelv kerüli a kopulát, az előbbi kefejezés kissé magyartalannak hatott, így a végződése a "szabad" szóhoz kapcsolódott, amely nem is igazán a melléknév szerepét tölti be, hanem amolyan módbeli segédige. (Nem azt fejezi ki, hogy valami szabad, hanem hogy valamit csinálni szabad.)
2010. júl. 22. 19:20
13/20 anonim válasza:
használják?
érthető?
ha mindkettő teljesül, akkor helyes.
előbb-utóbb az Akadémia is elfogadja.
2010. júl. 23. 10:31
14/20 anonim válasza:
"előbb-utóbb az Akadémia is elfogadja."
Ha már Babits is használta, akkor nem velemi új jelenség.
Biztos, hogy az Akadémia foglakozis ilyesmivel? Van akadémiai magyar nyelv?
2010. júl. 23. 11:29
15/20 anonim válasza:
Én inkább, - mint azt fentebb is írtam - a magyar "fül" számára jobb hangzású formára szavazok.
"Nem szabadott volna megfejni a tehenet."
"Nem lett volna szabad megfejni a tehenet."
Az én fülem a másodikat jobban befogadja...
2010. júl. 23. 11:53
16/20 anonim válasza:
a költészedt nyelve nagyon stilizált... sok esetben nehéz eldönteni egy adott szerkezetről, hogy az a nyelv része volt-e, avagy költői eszköz (bár ezesetben valószínűsíthetően akkor élő formáról van szó).
az Isteni színjáték kiváltképp ilyen, gyakran használ Babits olyan szerkezeteket, mik akkor már (és elképzelhető, hogy soha) nem volt jelen.
2010. júl. 23. 11:57
17/20 anonim válasza:
az Akadémiai által meghatározott nyelvtani szabályok vannak, akadémiai nyelv nincs (vagy nem tudok róla)
2010. júl. 23. 11:59
18/20 anonim válasza:
Ez csak egy tájszólás. Az egyik tanárom mindig azt mondja, hogy "nem lehetett vót". Pl: Nem lehetett vót lógni. :D
2010. júl. 23. 20:00
19/20 anonim válasza:
ez nem tájszólás, inkább régies igeidő (bár lehet, vidéken jobban használják).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!