Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyes az hogy "nem szabadott...

Helyes az hogy "nem szabadott volna"?

Figyelt kérdés
Engem roppant idegesít, mert nagyon magyartalannak tartom. De már a BK-ban is mondták, meg mindenhol.
2010. júl. 20. 08:47
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
54%

Mielőtt idejönnek az okoskodók okosan kihirdetni, hogy helyes, gyorsan leírom: NEM HELYES.

Indoklás: a szabad nem ige. Nem tudom, miért kezdett igésedni (kicsit olyan, mint a német segédigék, tehát szerintem germanizmus lehet), de nem ige. Szóval ha nincs olyan, hogy én szabadok, te szabadsz, vagy mi szabadunk, akkor olyan sincs, hogy szabadjon vagy szabadott volna.

Egyébként ez az igésedés tart egy ideje, a szabsdna például már egészen elterjedt alak, pedig ugye ez feltételes módú igeragozás.

2010. júl. 20. 09:18
 2/20 anonim ***** válasza:
82%

Az lehet, hogy nem helyes, és a szabad nem ige, mégis használja egy csomó magyarul nem jól tudó kutyaütő. Íme néhány példa:

Dante, Isteni színjáték Babits Mihály fordításában:

"Ó Német Albert, mért szálltál le róla?

Tenéked nem szabadott volna félned"

Karinthy Frigyes: Capillária:

"A nővel való dolgom kettőnk ügye volt, abba nem szabadott volna beleszólni senkinek,"

Móricz Zsigmond: Tündérkert:

"szólt legelébb Kornis Boldizsár, akinek a legtöbb szabadott "

2010. júl. 20. 09:34
 3/20 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem teljesen normális hogy tetszőleges szót tudunk tetszőleges más szófajúként használni. Én rendszeresen megteszem ezt.
2010. júl. 20. 09:52
 4/20 anonim ***** válasza:
62%
Én erre csak azt a példát hozom, hogy cigizni sem szabad, de mégis cigiznek, tehát nem lenne szabad használni, de mégis ezt teszik.
2010. júl. 20. 10:10
 5/20 anonim ***** válasza:
88%
Az én rossz kis fülemnek jobban hangzik a "nem lett volna szabad..."
2010. júl. 20. 10:58
 6/20 A kérdező kommentje:
Sziasztok, kösz a válaszokat, mindenkinek nyomtam egy +-ot.
2010. júl. 20. 13:46
 7/20 anonim ***** válasza:
88%
A szabad nem ige, hanem melléknév. Tévedés: a szabad főnév, melléknév és ige. Az igei paradigma kialakulása folyamatban. De azért zavaró.
2010. júl. 20. 17:18
 8/20 anonim ***** válasza:
35%
Engem is rohadtul idegesít!! Már rég el kelletett volna felejteni az ilyen kifejezéseket!
2010. júl. 21. 09:33
 9/20 anonim ***** válasza:
60%
Helyes, nem helyes, előfordul, hogy használom.
2010. júl. 21. 09:43
 10/20 anonim ***** válasza:
43%
2010. júl. 21. 13:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!