Mi a véleményed azokról, akik anyanyelvükön sem tudnak helyesen írni?
Elég degradáló volt már maga a kérdés is. Visszakérdeznék: te tudsz integrálni is, vagy még a deriválást sem sikerült elsajátítani?!? Csak mert több mérnök barátom szerint is deriválni egy lovat is meg lehet tanítani...
Tekintsünk el most az amúgy föld buta emberektől, akik beszélt szókincsben is 4-5 száz szóval dolgoznak. Így is van aki például nem ír helyesen, mert diszlexiás. Ettől még nem igénytelen, csak ez nem megy jól neki. Viszont nagyszerű programozó, és emberileg is teljesen rendben van. Egészen jól el boldogulok a magyarnyelv írásos formájával, de a többi nyelv jó helyesírása nem is igazán érdekel. Akkor én már igénytelen vagyok? Szóval megoldasz egy integrált?
Semmivel, de semmivel nem ér többet az az ember, aki mondjuk egy jó nyelvérzéknek hála megtanult négy nyelvet felső fokon. És? A Google fordító is tud már vagy 30 nyelvet, és az csak egy program, egyesekből és nullákból...
#15:
Hagyjuk most a diszlexiát, mert tény, hogy van, aki ezzel szenved, de a többség simán xarik a helyesírásra. És nem mellesleg ezek nagy része is diszlexiásnak állítja magát, mert egyszerűbb, mint megtanulni a helyesírást.
Van magas IQ-val rendelkező, zseniális tudós ember, aki elfelejt fürödni, két méterről szaga van, igénytelenül néz ki, lehúzva felejtett sliccel mászkál.
Lehet bármilyen intelligens, akkor is igénytelen.
Képzeld, tanultam integrálni és differenciálni, és még nem felejtettem el! Mellékesen helyesen írni is tudok, és ha véletlenül valamit nem tudok, azt megnézem a helyesírási szótárban. Mert fontos, ha valamit csinál az ember, azt a képességeihez képest a lehető legjobban csinálja. Aki nem így tesz, kimeríti az igénytelenség fogalmát.
Én úgy tanultam, hogy annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz, és teljesen egyetértek vele. Gondolkozz el azon, hogy mire mész azzal, hogy a Google fordítója 30 nyelven beszél, ha külföldön kell megértetned magad, akár egy baráti beszélgetésben, vagy még inkább orvosnál vagy valamilyen hivatalos ügyben?
Már maga az is igénytelenség, hogy azok mellé állsz, akik valamit nem tudnak, és nem is akarják megtanulni. Vagy neked is savanyú a szőlő, és hadilábon állsz az alapműveltséggel? A nyelvtan nem olyan bonyolult, hogy egy agyilag egészséges ember ne tudná megtanulni. Ha azért nem tudja, mert nem tartja fontosnak, lusta a tanuláshoz, akkor természetes, hogy intelligens emberek fenntartással vannak iránta.
Ismerek én is olyan, egyébként értelmes, műszaki végzettségű embert, akinek a helyesírása alapján, egyéb ismeret nélkül a vécétakarításos állást mernéd csak ajánlani.
És meg is van ennek az oka. Nem diszlexia. Megkérdeztem egyszer, szokott-e olvasni.
A válasz az volt, hogy középiskola kötelezők óta egy könyvet sem olvasott el, mert az olvasástól megfájdul a feje.
Na ennek ez az eredménye.
Mellesleg a fejfájása valószínűleg a két szemének az eltérő éleslátása miatt lehet, de optikushoz sem megy el, mert szerinte jól lát.
Nekem sem egyforma a két szemem. Két éves korom óta hordok szemüveget. Mindegyikkel élesen látok, de más méretű képet. Ezért nincs térlátásom. Az agyam megtanulta, hogy ne vegyen tudomást a kisebbik képről. De abban a pillanatban, ahogy a balt (ezzel nagyobb a kép) becsukom, elkezdek látni a jobbal, csak minden távolabbra ugrik. Mindez nem zavart abban, hogy faljam a könyveket, óránként úgy 50 oldalt tudok elolvasni. Szerintem az ismerősödnél sem a rossz szem volt az oka hogy nem olvasott eleget, hanem az érdeklődés hiánya. Vagy a digitális világ túlzásba vitt élvezete.
Lehet értelmes ember, ezt nem vitatom, de az igyekezet hiányzik belőle, hogy ne látsszon „vécétakarítónak”. Mert ha műszaki végzettséget sikerült szereznie, akkor az esze meglenne a helyesíráshoz is.
Továbbra is az a véleményem, hogy a rossz helyesírás az igénytelenség jele. Aki pedig valamiben az, akkor nagy eséllyel másban is az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!