Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Sajnáltam volna, ha kihagyom...

Sajnáltam volna, ha kihagyom ezt a lehetőséget. Sajnálnám, ha kihagytam volna ezt a lehetőséget. Van különbség a kettő között?

Figyelt kérdés
2019. okt. 11. 07:03
1 2 3
 11/25 BringaManó ***** válasza:
100%
igen, sőt, tágabb értelemben kérdések tucatjai óta ugyanarról beszélünk: olyan kérdésekről, amelyek nem kérdések, vagy nem úgy kérdések, mint ahogy itt a kérdések kérdések szoktak lenni... (vö. még #6)
2019. okt. 14. 21:16
 12/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Még valami eszembe jutott.

Peti egyetemista korában örült, hogy nem kell(ett) dolgoznia.

Itt a "kellett" mindenképpen előidejűségre utal (pl. Egyetemista korában örült, hogy középiskolában nem kellett dolgoznia), vagy jelentheti azt is, hogy az egyetem alatt nem kellett dolgoznia?

2019. okt. 21. 17:16
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Az első értelmezésed (előidejűség) konkrétan hajmeresztő. Nem, semmilyen formában nem értelmezhető úgy ez a mondat, hogy Peti egyetemista korában elmerengett azon, hogy milyen jó, hogy nem kellett középiskolás korában dolgoznia. Ha mégis ezt akarod kifejezni, akkor azt kell írni.

Esküszöm kezdem azt hinni, hogy egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia kérdezgeti tőlünk ezeket a baromságokat, miközben épp magyarul tanul.

2019. okt. 21. 17:51
 14/25 A kérdező kommentje:

Nem teljesen úgy értem :)

Peti egyetemista korában örült, hogy nem kell dolgoznia.

Peti egyetemista korában örült, hogy nem kellett dolgoznia.

Szóval ezek felcserélhetőek?

Illetve másik példa:

Örültem, hogy nem kell részt vennem a megbeszélésen.

Örültem, hogy nem kellett részt vennem a megbeszélésen

Ugyanazt jelentik?

2019. okt. 21. 18:02
 15/25 BringaManó ***** válasza:
100%
Szerinted?
2019. okt. 21. 20:46
 16/25 A kérdező kommentje:
Szerintem ezeknél igen, de ha ott van a "kellett", akkor lehet, hogy nem mindig egyértelmű, hogy mit akarunk mondani.
2019. okt. 21. 21:03
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

De igen, egyértelmű, csak veled most épp szemantikai megcsömörlés történik, addig rágod a mondatokat, amíg azok elvesztik számodra a jelentésüket. Nadrág, nadrág, nadrág, nad-rág, mi is az a nadrág, betűk puszta halmaza, nem is jelent semmit, nincs is olyan dolog hogy nadrág.

Ráflesselsz arra, hogy a magyarban kötetlenebbek az igeidők, az egyeztetés hiányának nincsenek olyan következményei mint más, többféle ige időt használó nyelvekben, elkezdesz ebbe belelátni nem létező dolgokat, és a végére azt se tudod, hogy fiú vagy-e, vagy lány. És évek óta ez megy már.

Lazulj el, használd az anyanyelvi intuíciódat, akadj le erről az autizmus határait súroló kényszerelemezgetésről, és kímélj meg bennünket a "Lacika elfelejtett magyarul" sorozat 6532. felvonásától. Keress új hobbit.

2019. okt. 21. 23:04
 18/25 BringaManó ***** válasza:
100%

"lehet, hogy nem mindig egyértelmű, hogy mit akarunk mondani"

Természetesen – egy csupasz mondattal általában ez a helyzet.

(Ez visszamenőleg is válasz lehet az eddigi kérdéseidre, és előre is a továbbiakra. :-)

2019. okt. 22. 13:46
 19/25 A kérdező kommentje:

Igazatok van, de én mégis szoktam ilyeneken gondolkodni...

A 14.-ben írt mondatok akkor felcserélhetőek, de egy korábbi kérdésnél ( https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__84932.. már volt arról szó, hogy valamiféle előidejűséget is kifejezhetünk, ha a mellékmondatban múlt idejű az ige. Ilyesmi nem játszhat be itt:

Peti egyetemista korában örült, hogy nem kellett dolgoznia.

?

Vagy egy másik példa:

Régen azt gondoltam, hogy Peti rosszindulatú.

Régen azt gondoltam, hogy Peti rosszindulatú volt. (a gondolás idejéhez képest régebben) Megfelelő szövegkörnyezetben szerintem ennek is lehet értelme.

2019. okt. 25. 19:41
 20/25 BringaManó ***** válasza:
100%

"szoktam ilyeneken gondolkodni"

a gondolkodás még nem lenne baj... de mit tud ehhez neked hozzátenni az, ha megkérdezed a GYK népét?... volt már olyan "kérdés", amelyben hasznos volt elolvasni az ittani "okoskodásokat"?... :-)

"A 14.-ben írt mondatok akkor felcserélhetőek"

nem tudom, hogy ez miből jött ki – most nem olvasom el az előzményeket –, de tévedés

"már volt arról szó, hogy valamiféle előidejűséget is kifejezhetünk"

volt, de remélem, hogy azt az előidejűséget magadtól is érzed... (vagy mi kellettünk hozzá?)

"Ilyesmi nem játszhat be itt: ... ?"

bejátszhat, de csak a szövegkörnyezetből derülne ki.

(meg a szöveg jellegétől is függ: élő szó jellegű szövegben elődejűség nélküli értelemben is simán használnám kellett-tel, választékos, írott szövegben inkább "kell")

"Vagy egy másik példa: ... (a gondolás idejéhez képest régebben)"

igen. van kérdés is ehhez?...

2019. okt. 26. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!