Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Két "még" egy mondatban lehet...

Két "még" egy mondatban lehet helyes? Pl. Már eddig is sokat dolgozott a kertben, és még biztosan holnap is fog még néhány órát dolgozni.

Figyelt kérdés
2019. aug. 31. 20:27
 1/5 anonim ***** válasza:
83%
A második "még" felesleges.
2019. aug. 31. 20:43
 2/5 anonim ***** válasza:
35%

Helyesírási kérdés az, hogy pl. a "hülye" szót j betűvel, vagy ly betűvel írjuk-e?

Az általad feltett kérdés nyelvtani kérdés, azon belül pedig mondatszerkesztés.

A leírt példamondat összetett mondat. Első részében megállapítjuk, hogy valaki mit tett eddig. A mondat második részében feltételezzük, hogy az előző napi tevékenység folytatódik. Ezt a feltételezést megerősítjük a "biztosan" szóval. A "még" (ismét, megint) alkalmazása pedig tovább fokozza a feltételezés megalapozását. A mondatot így írnám:

"Már eddig is sokat dolgozott a kertben, és holnap is biztosan dolgozni fog még néhány órát." De még helyesebb, ha úgy írjuk, hogy "és holnap is biztosan dolgozik még néhány órát".

2019. aug. 31. 21:32
 3/5 anonim ***** válasza:
82%

"Helyesírási kérdés az, hogy pl. a "hülye" szót j betűvel, vagy ly betűvel írjuk-e?

Az általad feltett kérdés nyelvtani kérdés, azon belül pedig mondatszerkesztés."

A gond csak az, hogy "nyelvtani kérdés" kategória nincs, csak "helyesírás", ezért a kérdezö csak ide tudja kiírni.

2019. aug. 31. 21:43
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

... és holnap is biztosan fog még néhány órát dolgozni.

... és biztosan fog még holnap is néhány órát dolgozni.

Szerintem ezek jobban hangzanak, attól függően, hogy mit szeretnél inkább nyomatékosítani a mondatban.

2019. aug. 31. 23:58
 5/5 BringaManó ***** válasza:
100%

Én értem mindkét még-et (1. a "már eddig is"-hez képest folytatja; 2. "még néhány órát" = 'további' néhány órát), de az is igaz, hogy ez így hülyén hangzik, azért az egyiket ki lehet spórolni (vagy mondhatom úgy is, hogy egyszerűsítjük, összevonjuk a kettőt egybe): "...és biztosan holnap is fog még néhány órát dolgozni."

„a feltételezést megerősítjük a "biztosan" szóval”

A látszat csal: itt pont nem erősítjük, hiszen ha nem lenne ott, akkor "tuti-biztos" lenne, így viszont csak kb. azt jelenti, hogy 'nagy valószínűséggel'

„még helyesebb, ha úgy írjuk, hogy "és holnap is biztosan dolgozik még néhány órát"”

Helyesebb? Mi a probléma a "fog"-os jövő idővel?

(sőt, a "helyesebb"-et sem értem: most akkor jövő időben "helyes" vagy nem?...)

2019. szept. 1. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!