Két "még" egy mondatban lehet helyes? Pl. Már eddig is sokat dolgozott a kertben, és még biztosan holnap is fog még néhány órát dolgozni.
Helyesírási kérdés az, hogy pl. a "hülye" szót j betűvel, vagy ly betűvel írjuk-e?
Az általad feltett kérdés nyelvtani kérdés, azon belül pedig mondatszerkesztés.
A leírt példamondat összetett mondat. Első részében megállapítjuk, hogy valaki mit tett eddig. A mondat második részében feltételezzük, hogy az előző napi tevékenység folytatódik. Ezt a feltételezést megerősítjük a "biztosan" szóval. A "még" (ismét, megint) alkalmazása pedig tovább fokozza a feltételezés megalapozását. A mondatot így írnám:
"Már eddig is sokat dolgozott a kertben, és holnap is biztosan dolgozni fog még néhány órát." De még helyesebb, ha úgy írjuk, hogy "és holnap is biztosan dolgozik még néhány órát".
"Helyesírási kérdés az, hogy pl. a "hülye" szót j betűvel, vagy ly betűvel írjuk-e?
Az általad feltett kérdés nyelvtani kérdés, azon belül pedig mondatszerkesztés."
A gond csak az, hogy "nyelvtani kérdés" kategória nincs, csak "helyesírás", ezért a kérdezö csak ide tudja kiírni.
... és holnap is biztosan fog még néhány órát dolgozni.
... és biztosan fog még holnap is néhány órát dolgozni.
Szerintem ezek jobban hangzanak, attól függően, hogy mit szeretnél inkább nyomatékosítani a mondatban.
Én értem mindkét még-et (1. a "már eddig is"-hez képest folytatja; 2. "még néhány órát" = 'további' néhány órát), de az is igaz, hogy ez így hülyén hangzik, azért az egyiket ki lehet spórolni (vagy mondhatom úgy is, hogy egyszerűsítjük, összevonjuk a kettőt egybe): "...és biztosan holnap is fog még néhány órát dolgozni."
„a feltételezést megerősítjük a "biztosan" szóval”
A látszat csal: itt pont nem erősítjük, hiszen ha nem lenne ott, akkor "tuti-biztos" lenne, így viszont csak kb. azt jelenti, hogy 'nagy valószínűséggel'
„még helyesebb, ha úgy írjuk, hogy "és holnap is biztosan dolgozik még néhány órát"”
Helyesebb? Mi a probléma a "fog"-os jövő idővel?
(sőt, a "helyesebb"-et sem értem: most akkor jövő időben "helyes" vagy nem?...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!