Mennyi egynapi járóföld?
50km-t egy nap alatt gyalogolni elég nehéz. Én majd meghalok általában már 40km körül.
Egyébként a történelmi mértékegység kb 20km-nek felel meg.
"A zsbidók M.-eiről a bibliából van tudomásunk. Ők az egyiptomi mértékekből származtatták le a magukét. 200 egyiptomi stadium (kb. 37 km.) volt egy napi járóföld."
Tehát ez 37km-t ír.
"a pertica = 2.95 m. A római mérföld = 500 pertica és egynapi járóföld (iter pedestre) = 18.75 mérföld volt."
Ez pedig átszámolgatva kb. 27,66km lehet.
Amúgy érdekes az írás a többi mértékegységről is van benne szó, bár a helyesírás szerintem hagy némi kívánnivalót:
Szóval ezek alapján is látszik, hogy ez egy nem túl egzakt fogalom, mást és mást jelenthetett itt-ott.
Kialakulása persze nyilván onnan jött, hogy egy átlagember mennyit tesz meg egy nap alatt, de hát az igencsak változó. A mai puhány átlagembernek a 20 de még a 10km is sok gyalog, régebben meg autó, bringa és esetleg ló hiányában meg se kottyant az emberek többségének, ha 20-30km-t kellett sétálnia. Így teljesen reálisnak látom, hogy pl. 37km-t tekintettek annak.
De ez szerintem változó lehetett, és inkább egy nagyságrendet jelölt meg 20-50km között mondjuk, mintsem egy teljesen konkrét értéket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!