Ha megtanulnék tudatosan álmodni, akkor rontana az álmodás természetesen betöltött élettani-lelki szerepén?
Tehát azon, hogy a napi történéseket feldolgozzam, hogy emlékezetbe vésődjön, aminek kell, hogy a problémáim megjelenjenek az álomban, stb.
Tehát ez a beavatkozás nem káros bizonyos fokig?
Én nem tudtam, hogy ez felkapott, de szoktam ilyet, főleg régebben. Arra használtam, hogy repüljek. Úgy értem, szinte mindig direkt azt álmodtam, hogy tudok repülni, és tényleg nagyon jó. Hogy jobban pihentet-e, azt nem tudom.
Károsnak nem hinném, mert szerintem nem mindig tudod majd irányítani, nekem legalábbis heti 1-2-szer sikerült. De most, hogy így eszembe juttattad, lehet rákapok újra, mert már rég volt ilyen. ;)
Nem tudjuk a hosszútávú élettani hatásait!
Illetve pontosan azt sem tudjuk, hogy az álmodásnak milyen szerepe van neurofiziológiailag az agyban.
Személy szerint én nem mernék huzamosabb ideig belenyúlni így a rendszerbe. Semmiképp sem normális állapot, hogy olyan magas éberségi szintet érsz el, hogy irányíthatod az álmodat.
Ez azt jelenti, hogy sokkal magasabb szinten van összekapcsolva a rendszer, mint hagyományos álom során, aminek az a normális sorsa - hogy elhomályosodik és nem vagy teljesen tudatodnál... ez egyfajta kényelmes szabad állapot. Ilyenkor gyakran a hippocampus is lekapcsolja magát a rendszerről, és nem is emlékszel általában az álmokra.
Ha álmodban is tudatos döntéseket hozol, koncentrálsz és éber vagy, az nem biztos hogy szerencsés hosszú távon, úgy hogy mindeb komponense az agynak éber.
Gyanítom, hogy az agyhullámok is eltérőek REM fázisban ha éberen álmodsz.
Nekem egyszer sikerült, de ehhez fel kellett ébredjek egy bizonyos szintig.
Aztán lehet semmi káros hatása nincsen, de soha nem lehet tudni. Ahogy a hallucinogének is hosszabb távon előhozhatják a lappangó skizofréniát, akár itt sem kizárt. Több kutatás kell.
Van egy olyan szemüveg amiben LED-ek vannak, és felébreszt egy fokig ha REM fázist detektál.
Azzal már rendszeresen elég komolyan elérhető a tudatos álmodás.
Abban már nem vagyok biztos, hogy teljesen egészséges lenne hosszú távon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!