Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi történne ha higany kerülne...

Mi történne ha higany kerülne a kezembe?

Figyelt kérdés

2019. jan. 19. 21:30
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
85%

Ha néhány ml tiszta, fémes higanyt tartogatsz a markodban néhány perecig attól még nem lenne bajod.

A problémák akkor kezdődnének ha:

> Belélegzed a gőzét.

> Huzamos ideig érintkezik a bőröddel.

> Valami más vízben, vagy zsírban oldódó higanyvegyülettel szennyezett.

> Utána nem mosol kezet.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

A vízben oldódó higanyvegyületek sokkal veszélyesebbek. Például ha néhány milligramm higany(II)klorid valakinek csak a szája szélére kerül.

- Igyekszem finoman fogalmazni. - Szerencsétlen kínzó szükségében azt se tudja melyik végével forduljon a WC-csészére.

2019. jan. 20. 00:50
 12/15 anonim ***** válasza:
79%

Na meg az a veszélye inkább, hogy szétgurul a kezedből... bemegy a parketta réseibe, vagy a járólap illesztésein is megragad.

Mikor a gyökér macska a szájába kapta a régi lázmérőt, és kiszaladt vele, szinte filmbe illően nyilván odaverte a szekrény sarkához.. szerteszét gurult a higany, a kis hülye meg játszott vele.

Elzavartam nagyját összesszedtem és gyorsan elszaladtam kénporért. Sehol se lehet már kapni...

Fater hordókénezőjét őröltem porrá és próbáltam felszedni vele.

Inkább urban legend mert nem csinált semmit. A fugából a kis gömböket órákig próbáltam begyűjteni. 99%-ban sikerült.

Azért gond, mert eztán szép lassan gőzölög és krónikus gőz már problémás lehet hosszú távon.

Szóval ne játssz inkább vele. Kint se mert ne szennyezd vele a kertet.

2019. jan. 20. 03:31
 13/15 anonim ***** válasza:
48%
Nem lesz semmi bajod, volt már olyan hogy valaki megpróbált öngyilkos lenni úgy, hogy higanyt inyekciózott be magának, az illető egy évvel később tünetmentes volt.
2019. jan. 20. 07:33
 14/15 A kérdező kommentje:

Koszonom mindenkinek :)

Nem tervezem jatszadozni vele vagy ilyesmi nyugi, csak kivancsi voltam 🤔

2019. jan. 20. 15:43
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Semmi bajod nem lesz tőle.

Az elmúlt évszázadban a fogorvosok amalgám tömést használtak. Azt úgy készítette a fogorvos/asszisztens, hogy egy kis üvegmozsárba cseppentett higanyt és hozzá adott fémport, majd jól összedolgozta (időnként újjal is gyúrt belőle kis golyókat, hogy megnézze az állagát) és a végén kézzel helyezett fel a szonda végére kisebb darabokat, amit aztán a fogba tömködött. Ugyan a megkötött amalgámból már nem jön ki a higany, de ez még a kötés előtt volt, hiszen még formázni lehetett.

Ennek ellenére nem hallottam olyan fogorvosról vagy asszisztensről, aki higanymérgezés tüneteit produkálta volna.

2019. jan. 20. 20:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!