Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan válhatnék műveltebbé...

Hogyan válhatnék műveltebbé és okosabbá?

Figyelt kérdés

Tudom, furán hangzik a kérdés, de részletezem, mit szeretnék.

Szóval a jövő évet elsősorban a tanulásra szeretném szánni, vannak tudományok, amiket részletekben menően, elmélyülten tanulok, viszont emellett úgy érzem, az általános műveltségemen is kéne javítani...

Ezt otthon hogy tehetném meg? Mik a legjobb módszerek? Főleg magas műveltségi szinttel rendelkező emberektől kérdem: ti hogyan csináljátok?

Hogyan lehet az, hogy ha valamit egyszer elolvasok, azt megjegyezzem, későbbiekben fel tudjam használni, adott esetben összefüggésbe hozni más eseménnyel/jelenséggel/ténnyel/stb.?

18 éves vagyok, remélem még nem késő ennek nekivágni.

2018. dec. 21. 07:31
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
23%

Szerintem erre jó közeg az egyetem.

Nem írtad mik a terveid a jövőre nézve, de ha jól veszem ki 1 évet otthon töltesz (Miért nem jelentkeztél idén?)

Nehéz önállóan tanulni, nekem sohasem ment igazán... mert bár rengeteg sokminden érdekel, az alapműveltség megszerzése sokszor nehéz.

Szerintem az alap természettudomány mellé érdemes lenne klasszikusokat olvasni.

2018. dec. 21. 20:13
 12/17 anonim ***** válasza:
23%
Fogékonynak kell lenni rá. Ha fiatal korodban sokat tanultattak a szüleid, menni fog, ha nem akkor szenvedés árán lehet ezt megszerezni.(tanulmányokon alapul)
2018. dec. 21. 22:09
 13/17 A kérdező kommentje:

#11 - Még nem fejeztem be az iskolát, otthontanuló lettem idéntől, és még lenne két évem középiskolában, de tudok menni egyetemre jövőtől. Ez picit bonyolult.

Pont azért jöttem el a suliból, mert nekem élvezetesebb önállóan tanulni. Egyébként biológia szakra készülök.

12# - "Ha fiatal korodban sokat tanultattak a szüleid" Anyukám rengeteg mesét, regényt olvasott fel, úgyhogy az olvasás szeretete megvan. Viszont miután én is megtanultam olvasni, legfőképp csak a magam által választottakat olvastam, ezért sok klasszikus kimaradt.

Apukámnak elég jó a történelmi tudása, helyesen hozza összefüggésbe a dolgokat, fizikából, reál tudományokból kitűnő, de nem valami jó apafigura, úgyhogy pláne nem játszott tanárosdit.

2018. dec. 22. 08:48
 14/17 anonim ***** válasza:

Nézz dokumentumfilmeket. Rengeteg van. Tudományostól kezdve, az életrajzi filmeket át, a történelmi filmekig, minden van. Csak ne este nézz domuntum filmet, mert elelszol, akkor is, ha olyat nézel, ami érdekel.

Én a tudományos látásmód bővítésére az "Így működik a Világegyetem" c. dokumentumfilmet ajánlom. (Nem, nem csak a világűrről, univerzumról, stb, dolgokról van benne szó).

Ha megnézed az összes eddigi részt, az több, mint elég. Azt hiszem, hogy "aktív" sorozat, tehát most is jönnek ki új részek, de ebben nem vagyok olyan biztos. Rengeteg rész jött ki eddig.

Még ajánlani tudom a "Minden és Semmi" c. dokumentumfimet, de ebből magyar szinkronnal azt hiszem, hogy csak 2-3 rész jött ki. Új sorozat Jim Al-Khalili-val. Amgolul értelem szerűen több rész jött ki. Nagyon jó, nekem az "Így működik a Világegyetem"-nél is jobban tetszik.

"Önnálló" tudományos filmeket is nézhetsz. Tehát amik nem egy sorozat része. Pl youtube-on van egy "Kvantummechanika" c. dokumentum film, ilyen, és ehhez hasonlókat is nézhetsz.

Történelmi dokumentumfilmekből ott van a DoQ csatorna, ott dögivel van.

Ajánlom még a "Piramisok titkainak leleplezése" c. filmet (youtube-on fent van)

De, hogy történelmi filmet is ajánljak, ott van az "Adolf Hiteler: a gonosz születése" (vagy "egy gonosz születése", nem emlékszem pontosan)

Youtube-on ez is fent van. Ez nem dokumentumfilm, hanem rendes film, de elvileg hűen követi a történelmet.

Valamint írj be a google-ba csak egy olyam témát, amiről tanulni akarsz. Pl "Kvantumfizika". A kapott wikipédiás oldalt kezd el olvasni. Dögivel lesznek olyan szavak, kifejezések, amiket nem ismersz, azoknak is utána nézel. (Javarészt kékkel ki is emeli, és egyből át is irányít az adott wikipediás oldalra). Ott is találsz olyanokat, amiket nem ismersz.

Addig csinálod, ameddig meg nem unod, vagy mindent meg nem tanulsz. 😁

2018. dec. 22. 15:57
 15/17 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!!!
2018. dec. 22. 16:28
 16/17 anonim ***** válasza:

Mikor olvastam a kérdésedet, azonnal bennem is megfogalmazódott egy kérdés.

- Csak a tudás megszerzése érdekel, vagy inkább az, hogy mások műveltebbnek tartsanak ?

Külön külön egyik sem elvetendő, de mindkettőt egyszerre nem érdemes erőltetni.

Vannak fogékony emberek, akik egyszer hallanak valamit és azonnal megjegyzik. Ehhez születni kell, ugyanúgy , mint ahogy Da Vinci is születésekor kapta azt a bizonyos tehetséget. Némely autista a betegsége miatt "kap" olyan "tehetséget", amit az átlag ember képtelen lenne elsajátítani. (lásd: a kiszóródott gyufaszálak pillanat alatti megszámolása Tom Cruise és Dustin Hoffman kultikus filmjében) Erre az autisták 2 százaléka képes.

Viszont, ha kevesebb a tényleges tudásod, műveltséged, de megtanulsz választékosan beszélni, akkor belépőt kapsz a kulturált emberek körébe.

Ha a tényleges tudás a célod, akkor úgy is megszerzed azt amennyire képes vagy, hisz érdeklődéssel állsz a világ dolgai előtt. Valamelyes fejleszthető ez, de ne próbálj a lehetőségeiden túllépni , mert nem fog sikerülni.

Egyszerűen el kell fogadni, hogy valaki könnyen jegyez meg dolgokat, van aki szépen fest, van akiből feltaláló lesz, van aki olimpiát nyer és van aki a Rubik kockát pár másodperc alatt kirakja, de nem hiszem, hogy van olyan ember aki ezek mindegyikére egyszerre képes.

Arra viszont rájöttem, hogy részletekbe menően foglalkozni valamivel, csak abban az esetben szabad, ha ez lesz a munkád, amivel megteremted az anyagi biztonságodat.

Hobbiként nem szabad, mert elmegy vele az életed jó része és későn jössz rá, hogy azt az időt már nem kapod vissza.

2018. dec. 22. 22:17
 17/17 anonim ***** válasza:
22%

Nincs könnyű helyzeted kérdező! Itt önelégült üresfejű (vagy talán éppen ezért agresszív) senkik minősítgetnek olyasmit, amiről fogalmuk sincs. Ezért aztán nehéz eldöntened, melyik válasz hasznos, vagy kevésbé hasznos. Az bizonyos, hogy a tanulás egy bonyolult folyamat és azt is tanulni kell, hogyan lehet hatékonyan. Mert ez azon múlik, mennyire illeszkedik az agy működéséhez. Ahogy kapával is beverhetsz egy karót a földbe, de fejszével hatékonyabb, ugyanez igaz a tanulásra is. De a leglényegesebb: olvasni (igaz nem bármit, hanem minőségi szerzőket). A minőségi irodalomból tanulsz stílust és fogalmazásmódot, szakcikkekből azt, miképpen kell magyarázni. Nem véletlen, hogy a tanításhoz nem elegendő a kiváló tudás. Az kell, de a tanítás szakma. És emiatt inkább ezt a formát javaslom, az önálló tanulás kiegészítésként rendkívül hasznos, a "tanító" egyik feladata éppen az, hogy a megtanulandó területen a sorrendet segítse. Mert az nagyon nem mindegy.

És erősen válogass, mit fogadsz el, mit nem. Itt is. Sőt itt hatványozottan. Nem a válaszok minősége miatt. Sokkal inkább a "kritizálók" minőséghiánya miatt.

2018. dec. 23. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!