Kétszáz könyv elolvasásával már műveltnek számítok?
Attól függ mit... Ha a Titok, Szürke ötven árnyalat, Szabó Péter-féle könyveket akkor egyáltalán nem.
Ha regényeket, Jókait, Tolsztojt, Harry Pottert, Gyűrűk Urát, ilyeneket, akkor átlagon felüli.
Ha tudományos könyveket, "magas irodalmat", filozófiai alkotásokat, verses köteteket, akkor meg abszolút.
(Persze gondolom vegyesen olvasol.)
#5 vagyok. Nem tudom, pontosan hány könyvet olvastam. A saját könyvtáram 8-900 kötet (és igen, mindet olvastam, nem dísznek tartom) és talán 4-500-at olvashattam könyvtárban vagy online. 28 éves vagyok. Nem vagyok bölcsész.
De te nem azért nem vagy můvelt, mert én úgy ballagtam el az általános iskolából, hogy kétszer annyi betűt láttam életemben, mint te most, ennek semmi köze hozzá. A műveltség nem viszonyszó. Azért nem vagy művelt, mert 200 kötet a legjobban megválogatva is kevés hozzá, hogy összefüggéseiben átlásd a kultúrköröd irodalmát (és akkor az eszmetörténetét nagyvonalúan elengedtük). Persze ha helyette színpadon láttad, élőszóban hallgattad, stb, akkor lehetséges, hogy mégis ismered és nincs igazam, de ezt ilyen extrém kevés (és nagyrészt ponyva/bulvár) olvasott szöveg mellett nagyon valószínűtlennek tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!