Legalább mekkora H magasságból kell legurulnia a golyónak ahhoz, hogy végigguruljon az R sugarú 'halálhurkon'? Folytatás lent!?
A golyó minimális sebességét annak ismeretében határozhatjátok meg a hurok legfelső pontján, hogy a támaszték ellenállási ereje ebben a pontban egy pillanatra 0-val egyenlő.
> „(pláne hogy többszöri kérésedre megadtam az általam jónak vélt megoldást, és (fejben számolva) 2 mondatban különbözik a tiedtől) szerintem rosszindulatúk és igaztalanak; és bántónak érzem őket.”
Nem adhattad volna meg 2 mondatban, ha nem írom oda az első választ. De kapásból úgy jöttél nekem, hogy minek írtam azt oda és teljesen rossz. Talán összességében mégiscsak te vagy a rosszindulatú. (Ha a teljesebb megoldást próbálok írni, akkor nem te kötözködtél volna, hanem egy más valaki hasonlóan bunkó stílusban. Ha tömör golyóra oldom meg, mint te, akkor meg valaki felveti, hogy miért nem lehet a golyó üreges, vagy mi van akkor, ha a tömegközéppontja nem is a pálya síkjában van.) Látod, az induláshoz a megoldásom teljesen jó volt, és a kérdező kommentje alapján még a teljes megoldás is valami ilyesmi.
> „Erre kíváncsi vagyok.”
Jogos, a zárójeles részt (vagy nagyobb) benéztem.
> „Nem tudom, hogy miért akartad velem ezt ennyire leíratni, de itt van. Remélem kiengesztel valamennyire.”
Akarta leíratni a halál. Hol olvastál te ilyet? Csak azután a kommented után, hogy az én megoldásom teljesen rossz. Ha teljesen rossz, akkor talán csak megpróbálod ideírni a jót? Nem?
Azt írtam, hogy ha szereted a fizikát, akkor foglalkozhatsz ezzel is.
Másrészt indoklás nélkül nyilván csak 2 mondat. Egyetlen fizikai alaptörvény sem szerepel 22:26-os válaszodban (például Newton II vagy a körmozgás dinamikai alapegyenlete vagy bármi), csak 2 kijelentés (még szerencse, hogy nem csak 1 szám), ami elég egyértelművé teszi, hogy nem csak bunkó, hanem igénytelen is vagy.
"mi van akkor, ha a tömegközéppontja nem is a pálya síkjában van"
Na ez egy szép felvetés, kíváncsi lennék hogy a 19-es válaszoló le tudná -e vezetni, mert most már nagyon érik, hogy produkáljon valami érdembelit is.
Vagy egész egyszerűen, maradjon síkbeli a feladat, a gördülő test legyen egy korong, amely össztömege m, és két azonos méretű félkorongból van összeragasztva, úgyhogy a félkorongok fajsúlyának az aránya 1/2. Ekkor a súlypont nyílván a nagyobb fajsúlyú félkorong belsejében lesz, és az egyenes szakaszon rövidített cikloidivet, a köríven pedig hipotrochoid ívet ír le.
Azt már meg sem merem említeni, hogy a pálya ívkoordinátája mentén adjuk meg a tapadási súrlódási tényezőt, amely minimálisan szükséges a tiszta gördüléshez.
Na ez utóbbit aki levezeti, minden tiszteletem neki. Bár nemigen hiszem, hogy bárki is itt olyan magas szinten állna, hogy ezt meg tudná oldani. Meglepne, ha valaki mégis...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!