Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Igazából már tudjuk a válaszok...

LeonScottKennedy kérdése:

Igazából már tudjuk a válaszokat a "nagy" kérdésekre?

Figyelt kérdés

A "nagy" kérdések alatt értem az olyan dolgokat, amiket nagyon szeretnek csattogtatni, hogy miért vagyunk itt, mi a célunk, végtelen-e az univerzum, van-e isten meg hasonlóak. Nemrég voltam ismerősökkel éppen egy ilyen beszélgetésben, amikor az egyikük mondta, hogy milyen sok mindent nem tudunk még és elkezdte felsorolni ezeket a sablonokat, én meg magamban gondoltam, hogy igazából én tudnék választ adni mindre.

Mi a célunk? Semmi, mármint nincs egy nagyobb erő által meghatározott célunk, mi csak az evolúció termékei vagyunk, azt kezdünk magunkkal, amit a fizika korlátai megengednek. Mekkora az univerzum? Már bőven meg tudjuk becsülni, ha még nem is szuperpontosan, de olyan óriásit már valószínűleg nem tévedünk. Van-e isten? Nincs. De jó, hogy találtak ki, így legalább kialakult egy erkölcsi norma, és az emberek nem gyilkolászták egymást halomra, mert féltek a kárhozattól. Na meg persze lehetett valamire támaszkodni, ha már nem volt semmi más. Van-e értelmes élet a Földön kívül? Valószínűleg. De én nem szeretem semmire rá mondani, hogy 100%, amíg nincs bizonyítva, vagy nem látom a saját szememmel. Hogyan keletkezett az univerzum? Habár arra csak elméletek vannak, az az Ősrobbanás azért elég erősen áll a lábán jelenleg, hiszen tudjuk, hogy az univerzum tágul, tehát valamiből ki kellett indulnia, és valaminek elő kellett idéznie azt a "robbanást" egy másik, számunkra még ismeretlen közegben.

Ez olyan, mint a tyúk vagy a tojás volt előbb kérdése. Az átlagember vakarná a fejét, én meg azt mondanám, hogy az egysejtű organizmus volt legelőször. Igazából már igenis sokat tudunk, de az, hogy mindig több lesz a kérdés, mint a válasz, ez egy örök igazság. Megismerhetjük 100%-ban a teljes univerzumunkat, minden elemet benne, minden helyet, minden organizmust, minden űrbéli jelenséget, és még akkor is több lesz a kérdés, mint a válasz, mert az univerzumunk csak egy porszem egy nagyobb közegben, ami megint csak egy porszem egy mégnagyobban. Szóval én irrelevánsnak tartom az olyan kijelentéseket, hogy mennyit tudunk, mert ezt a kérdést lehetetlen megválaszolni. Elég csak annyit tudnunk, amennyivel eligazodunk ebben az univerzumban, ami szerintem (az elméleti tudásanyag) már megvan, csupán az űrtechnológia nincs meg, de ez csak idő és pénz kérdése.

2018. nov. 1. 22:20
 1/10 anonim ***** válasza:
75%
Örülök, hogy ennyire magabiztos vagy. Einstein egy riporternek egyszer azt mondta (szabad fordításban), ahogy egyre jobban megismeri az univerzumot, egyre nagyobb csodálója és egyre bizonytalanabb. Hiszek neki.
2018. nov. 1. 22:25
 2/10 anonim ***** válasza:
81%
A válaszokat? Abban sem lehetünk biztosak, hogy a nagy kérdéseket tudjuk már!
2018. nov. 1. 22:45
 3/10 Ozmium42 ***** válasza:
82%
Válaszok eddig is voltak, csak garancia nem volt rá, hogy helyesek. És garancia most sincs. Azért magabiztos az ostoba ember, mert ezt nem látja be.
2018. nov. 1. 22:55
 4/10 anonim ***** válasza:
52%
Talán pont Einstein volt az akinek mondták, hogy ne menjen fizikusnak, mert már csak pár apróbb megválaszolatlan kérdés van a fizikában. Azóta több, mint 100 év is eltelt és még mindig óriási kérdések, bizonytalanságok vannak a fizikában is.
2018. nov. 1. 23:31
 5/10 anonim ***** válasza:
58%

Kérdező... nem rossz az elképzelésed, de nem is jó.

Sok pozitív dolog van benne, és sok dolgot jól látsz.

Én azt tanácsolnám, hogy ha többet szeretnél tudni, akkor nézd vissza a távoli történelmet, és ezen belül is ugyanezeket a "nagy" kérdéseket.

Csak egy: a felvilágosodás korában nagyjából mindenki úgy képzelte, hogy a tudomány igazából már majdnem mindent tud, pár kis részterületet kell még tisztázni.

Pont úgy, ahogy most te leírtad.

És nem, nem arról van szó, hogy a világunk be van építve egy másikba, és az ismét egy másikba. Ez egyáltalán nem biztos.

Hanem arról van szó, hogy a világunkban találtak olyan új dolgokat (elemi részecskék bontása, atomenergia), ami alapjaiban felborította és sokszorosára kibővítette az akkor ismert tudományt.

Vagy az ismert előrejelzés, hogy 100 év múlva másfél méter magas lesz a lócitrom a város utcáin. Ez is kicsit másképp alakult.

Úgyhogy én azt mondom, amit itt más is: lehet, hogy még a végső kérdéseket SEM ismerjük.

Amit most tudunk, az rendben van - de lehet, hogy 100 év múlva valami olyan tudásunk lesz, amit ma még el se tudunk képzelni, és ami teljesen átformálja majd az egész életünket és világképünket.

2018. nov. 1. 23:51
 6/10 anonim ***** válasza:
68%
A #4 értelmezéséhez: nem a bizonytalanság növekedett. A tudás növekedett, és már többet látunk a bizonytalanságból. És több kérdést tudunk feltenni. A régi kor embere megelégedett annyival: a nap felkel és világos lesz. Aztán lenyugszik és akkor sötét lesz. De nem baj, mert majd megint felkel. Eltelt kis idő, nekünk meg az a gondunk, miféle reakciók is zajlanak a napban. Na jó párat tudunk, de a többi....
2018. nov. 1. 23:59
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Pontosan azért tettem idézőjelbe a nagy szót, mert ezek egész biztosan nem a nagy kérdések, csupán ezekkel szokás dobálózni, pedig ezekre ha nem is tudjuk a 100%-os választ, azért már van bőven kiindulási pontunk, tudjuk, hogy a helikopter az helikopter, és nem szekrény, szóval értitek mire gondolok.

De tegyük fel a kérdést magunknak, ha most ebben a percben kiderülne, hogy 5 év múlva elkerülhetetlenül becsapódik egy óriási aszteroida a Földbe, ami után esélytelen lenne az emberiség számára a túlélés, akkor szerintetek nem lennénk már kint jövőre ilyenkorra az űrben és mennénk mondjuk terraformálni a Marsot, hogy minél élhetőbb legyen, na meg kolonizálni?

A hidegháborúban a fegyverkezési versenyben is amikor az volt a fontos hogy kinek voltak a legpontosabb rakétái valahogy nagyon nagy hirtelenséggel sikerült eltalálni a Holdat. Ha van motiváció, akkor a technológiai fejlődés hirtelen képes a sokszorosára gyorsulni, főleg akkor, ha a túlélés a kérdés és már mindenki nagyban tenne arra, hogy gazdaságilag megéri-e vagy sem. A probléma az, hogy manapság nincs meg az a motiváló erő, ami sürgetné az embereket, de egy Föld felé tartó aszteroida szerintem olyan gyorsan gondolkodásba ejtene mindenkit, hogy abban az 5 évben vagy 500 évnyit fejlődnénk űrtechnológia szinten, már csak azért is, mert abszolút azon lenne a fókusz, minden más a háttérbe szorulna.

Abban igazat adok, hogy fene se tudja mi van az univerzumunkon kívül, én csak azért mondom, hogy egy másik közeg, mert ez lenne a logikus, a semmiből mégsem idéződhetett elő egy Ősrobbanás, de ez csak a mi fizikai szabályrendszerünk szerint működik így, mi csak ezt értjük. Ki tudja mi van odakint... korunk egyik legnagyobb rejtélye, nem értem, hogy miért nem csinált még róla senki filmet. És ez tényleg egy nagy kérdés.

2018. nov. 2. 02:10
 8/10 anonim ***** válasza:

Azért vannak lyukak a sztoriban. (Egyébként ha ezek közül valamelyik már nem lyuk csak én vagyok lemaradva, akkor légyszi szóljatok, égek a tudásszomjtól!):

-Az univerzum keletkezése nem tudom hogy mennyire spekuláció, vagy mennyi a valós tudás mögötte. Egyszer azt olvastam hogy a nagy bumm utáni Planck-idő elteltével léptek érvénybe a fizika ismert törvényei, de az elméleti fizikához nem értek, lehet hogy hülyeség.

-Az is kérdés hogy az élet pontosan hogy keletkezett, hiszen nem minden nap állnak össze a kósza szerves anyagok sejtté.

-Istent, az emberi lelket, meg az összes ilyen dolgot ami a fizikai világon kívül létezik el szokás vetni. Az emberek is bonyolult biokémiai algoritmusokból áll, nincs lelke, de még az is illúzió hogy lenne bármilyen autonóm, szabad akarattal rendelkező "belső éned". Az viszont nagy kérdés még egyelőre hogy ha ez mind igaz akkor a tudat hogy alakul ki!

2018. nov. 2. 10:36
 9/10 2*Sü ***** válasza:
100%

> Mi a célunk? Semmi, mármint nincs egy nagyobb erő által meghatározott célunk, mi csak az evolúció termékei vagyunk…

Tulajdonképpen semmi nem zárja ki a lehetőségét, hogy végső soron lehet valamiféle cél, amiért a világ létezik, és amely célhoz csak eszköz az evolúció. Csak ugye ez a kérdés falszifikálhatatlan, így tudományos szempontból kizárandó tényező.

Az meg egy egészen más tészta, hogy ha már itt vagyunk, milyen célokat kellene, lenne érdemes kitűznünk magunk elé. És itt vannak a különböző kultúrák, vallások, filozófiáknak valamiféle közös metszete. Ennek tükrében felmerül a kérdés, hogy van-e valami olyan cél, ami a természet törvényei alapján következik az emberi létformából, annak minden kontextusából, amit mi helyesnek tartunk.

> Mekkora az univerzum? Már bőven meg tudjuk becsülni…

Hát azért itt még van mit kutatni. Egyébként a hétköznapi ember számára a válasz lényegtelen. Nyilván nem fogod máshogy élni az életed, ha az Univerzum a Föld és a csillagok csak lyukak az ég szövetén, nem fogod máshogy élni az életed, ha az Univerzum 90 fényév átmérőjű, nem fogod máshogy élni az életedet, ha az univerzum végtelen kiterjedésű. De a fizika számára fontos ennek a kérdésnek a vizsgálata, mert általa olyan fizikai jelenségeket fedhetünk fel, amiknek akár gyakorlati haszna is lehet.

> Van-e isten? Nincs.

Ez megint leegyszerűsített kérdés. Azért van a világon számos vallás, számos különböző isten felfogással. Illetve minden vallásnak van rengetegféle értelmezése. Adott felfogásban Isten lehet olyan jellegű, hogy falszifikálhatatlan, így a tudomány számából lényegtelen, hogy van-e, így az egyszerűség kedvéért úgy számol, hogy nincs, de ettől nem kizárható a létezése. Isten más megközelítésben lehet nem fizikai természetű, hanem elvont fogalom, megszemélyesítése a létezésnek, a létezés törvényeinek és dinamikájának. Olyan, mint a depresszió. Nem tudsz venni 10 dkg depressziót a boltban, mert nem egy fizikai fogalomról beszélünk, hanem egy elvont fogalomról, ami az idegrendszer működésének állapotát írja le. Van ilyen isten kép is, ahol Isten nem egy kaporszakállú öregember, aki emberi léptékű intelligenciával irányítgatja a világot, hanem csak megszemélyesítése mindannak, amit erkölcsnek, fizikai törvényeknek, annak a szemléletnek hívunk, hogy minden valaminek a része, így végső soron minden valami közös dolognak a része, aminek tulajdonságai, jellegzetességei, következményei vannak az emberre nézve.

Platón a jóról kezdett el gondolkodni, és nagyon gyorsan eljutott az ideák feltételezéséig. Mert a jó nem a tudáson múlik, mert a tudást lehet jóra és rosszra fordítani. Nem a célon múlik, mert van jó és rossz cél. Nem az érzéseken múlik, mert lehet valami objektíve jó, ami fájdalmas, és lehet rossz, ami boldogságot, gyönyört okoz. Akkor miben áll a jó és rossz mibenléte? Az erkölcsöt nehéz valamiféle a fizikai világon túli dolog nélkül levezetni. Platón így jutott el az ideák világához, azaz ahhoz, hogy a jó az önmagában létező dolog, a földön megtapasztalható, létező dolgok csak teljesebb, vagy töredékesebb, torzabb formában testesítik meg ezt az ideát. De az ideák létező dolgok? Nem fizikai természetűek ez igaz. De pl. a kör, mint idea sokkal jobban létező, mint mondjuk egy kör alakú bármilyen fizikai tárgy. Hiszen a fizikai tárgyak elkopnak, eltörnek, deformálódnak, végső soron megszűnnek létezni. A kör, mint idea viszont örök, és ha a világ olyan is lenne, hogy nincs is, ami fizikai formájában megtestesítené a kört, a kör ideája ettől még létezik. Bele van kódolva a természet törvényeibe, a természet törvényei az adott körülmények között újra és újra létre fogják hozni a kört, mint egy fizikai dolog tulajdonságát. Akkor lehet azt mondani, hogy a kör ideája nem létezik? Platón azért nem volt hülye, mikor azt mondta, hogy nem hogy lehet mondani, de tulajdonképpen csak az ideák azok, amik valóban léteznek, a fizikai dolgok csak tűnő árnyai ennek az ideának, sokkal kevésbé valósak.

> Van-e értelmes élet a Földön kívül?

Igen, ez több, mint valószínű. De ez csak hipotézis. Ennek megint nincs sok jelentősége a hétköznapi ember hétköznapi életére nézve. De a tudományok számára fontos kérdés, amihez jó lenne valami megfigyelést is társítani a hipotézisen túl. Illetve nem is az az érdekes kérdés, hogy van-e élet a Földön kívül, hanem hogy milyen ez az élet, mennyiben hasonló és mennyiben különböző a földi élettől.

> Hogyan keletkezett az univerzum? Habár arra csak elméletek vannak, az az Ősrobbanás azért elég erősen áll a lábán jelenleg

A probléma az, hogy az ősrobbanás elmélete nem ad magyarázatot, pontosabban nem tárgyalja a világegyetem keletkezését. A már létrejött világegyetem alakulását, folyamatát, „fejlődését” tárgyalja csak. Az Univerzum keletkezéséről semmit nem tudunk. Vannak ugyan elméleti fizikai modellek, de ezek jórészt a hipotézis kategóriába sorolandóak. De ezek is olyan entitásokat feltételeznek, amik nem sokkal indokolhatóbbak, mint egy isten létezése.

> mert az univerzumunk csak egy porszem egy nagyobb közegben, ami megint csak egy porszem egy mégnagyobban

Érdekes !hipotézis!. Mondjuk definíció szerint ez így nem lehetséges, mert az univerzum minden létezők összessége, így semmi nem lehet az univerzumon kívül. Ha valami úgy tűnik, mintha kívül lenne az univerzumon, és kölcsönhatásba is lép (lépett, léphetne) az univerzummal, akkor az az univerzum része, és nem rajta kívülálló dolog. Másik oldalról meg azért érdekes ez, mert előtte pont az bizonygattad, hogy nem szeretsz semmit elfogadni, ami nincs bizonyítva, vagy nem látod a saját szemeddel. Ez a világkép meg híján van mindkettőnek.

~ ~ ~

Amúgy ez a megtapasztalhatóság és bizonyítottság is nehezebb kérdés, ha a dolog mélyére ásunk. Az érzékszervi tapasztalás nem megbízható. Az érzékszervek megcsalhatják az embert. Descartes így jutott el ahhoz a gondolathoz, hogy csak saját maga létezését tekintheti megkérdőjelezhetetlennek. Kant aztán nagyon árnyalja a megismerés folyamatát. De nem véletlen, hogy a filozófia egy külön ága az ismeretelmélet (episztemológia), mert erről a kérdéskörről könyvtárnyi gondolatokat lehet megtölteni.

A bizonyíthatóság is problémás. Bizonyítani valamit csak már meglévő, igaznak elfogadott dolgokra építve lehet. A tudománynak is megvannak azok az axiómái, amiket igaznak fogad el, de aminek a bizonyíthatósága nem lehetséges. Csak a vallástól eltérően ezek az alapigazságok azért tényleg nagyon egyszerűek, vallástól függetlenül egy 90-nél magasabb IQ-val rendelkező ember számára evidenciák, megkérdőjelezhetetlenek. Csakhogy a fizika igazán nagy áttörései ilyen alapigazságok megkérdőjelezésével zajlottak. Pl. a fizika egyik nagy alapigazsága volt, amit ki sem mondtak, annyira evidencia volt, hogy van abszolút tér és idő, ami 2 méter hosszú, az minden megfigyelő számára 2 méter hosszú. Ami egyidejű, az minden megfigyelő számára egyidejű. Einstein meg jött, és mindezt félretéve, csak a kísérleti eredmények komolyan vételével alkotta meg azt a geometriai modellt, ami erre az egészre rácáfol. Vagy a matematika egyik ilyen alapigazsága volt, hogy minden kérdésre létezik bizonyítható válasz. Leforrázó volt, mikor sikerült bebizonyítani, hogy ez nincs így, vagy ellentmondásos egy rendszer, vagy vannak olyan állítások, amelyek sem nem bizonyíthatóak, sem nem cáfolhatóak, sőt vannak olyan állítások, amikről nem lehet eldönteni, hogy ilyen megválaszolhatatlan kérdések-e.

A másik probléma, hogy bizonyítás alatt gondolom tudományos módszertannak megfelelő bizonyítást értesz. De mi számít tudományosnak? Ez sem egyszerű kérdés. Minden korban az volt az élményünk, hogy tudjuk a tudományosság kritériumait, de valahogy ez is mindig változott. Megint nem véletlen, hogy ez is egy komplett ága a filozófiának, a tudományfilozófia. És itt is könyvtárakat lehet megtölteni ezzel a témával.

~ ~ ~

Nyilván néhány nagy kérdésnek látszólag nincs különösebb jelentősége a mindennapi életre nézve, de áttételesen mégis meghatározó. A fizikai világot egzakt ok-okozati összefüggések írják le? Mert akkor minden determinált, minden „sínen” halad, minden történés csak a múlt történéseinek elkerülhetetlen következménye, így visszavezethető valamiféle legrégebbi okra, ami lehet a világ bármiféle isten nélküli keletkezése, de akár valamiféle isten is. Ja, csak akkor ez azt jelenti, hogy igazából nincs bűn, nincs jó és rossz, hiszen nincs szabad akarat, minden amit teszel, amit döntesz a jelenlegi érzékelésednek és a múltbéli történéseknek az elkerülhetetlen és megmásíthatatlan következménye. Ha viszont a világ nem ilyen gép módjára működik, vannak olyan jelenségek ma is, amelyeknek nincs semmiféle oka – pl. hogy egy rádióaktív atommag meghasad-e ma, vagy csak holnap fog –, az kvázi lehetne interfésze valamiféle nem fizikai természetű létezőnek, a világ nem determinált, létezhet szabad akarat, létezik jó és rossz, létezik bűn. Az más kérdés, hogy ha tovább gondoljuk, akkor ez ugyanúgy problémás, hiszen ha valaminek nincs oka, akkor mi sem vagyunk okai, tehát mi sem vagyunk felelősei.

A szabad akarat kérdésére ha a mai tudományos ismereteinkkel nézünk nincs megnyugtató válasz, mert az jön ki így is, úgy is, hogy nincs. Mi mégis szabad akaratnak éljük meg, és ehhez van, akinek szüksége van mankóra, egy nem fizikai szinten létező entitásra – erkölcsre, lélekre, karmára, ideára, istenre –, amelyekről nem hülyeség beszélni, ha nem primitív módon szó szerint értelmezzük ezeket. Mert ezen dolgok mélyebb megismerése mégis csak minden ember mindenkori erőfeszítése volt.

A nagy kérdések pont attól nagyok, hogy valahogy mindenki felteszi ezeket a kérdéseket magában az élete során. A legtöbb ember nem tudja, hogy miért fontos a kérdés, vagy A válasz mitől vezetne számára más következményekhez, mint B válasz, de érezzük, hogy ezekre a kérdésekre adott válaszokban ha tisztán látnánk, az előfeltétele kellene hogy legyen annak, hogy hogyan gondolkodjunk a világról és benne önmagunkról, így előfeltétele lenne minden döntésnek, tettnek, szokásnak, jellemnek. Ezek hiányában meg bizonytalanok maradunk, ezért kapargatjuk annyira ezeket a kérdéseket.

~ ~ ~

Hogy szokták mondani? Minden kérdésre létezik egy egyszerű, jól érthető, de hibás válasz.

Te valahol itt tartasz. Jó irányba jöttél, csak ne ragadj meg itt. Kicsit olyan vagy, mint a XVIII-XIX. századi fizika, mikor elhangoztak olyan vélemények, hogy a fizika lassan lezárható, van még ugyan pár apró részletkérdés, amire még választ kell találni, de ez hamarosan megtörténik, és utána el fogjuk tudni mondai, hogy pontosan ismerjük a világ működését… Nagyobbat nem is tévedhettek, ma több dologról tudjuk, hogy nem tudjuk, mint a történelem során bármikor is. Úgy tűnk a világ jóval bonyolultabb annál, hogy egyszerű válaszokat adjunk kérdésekre.

~ ~ ~

„Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták.” /André Gide/

2018. nov. 2. 10:49
 10/10 A kérdező kommentje:

#9:

Ez igen, téged már sokszor láttalak különböző kérdéseknél nagyon sokat írni, te tényleg tudsz valamit ;).

De egyébként olvasás közben mindig azon kaptam magam, hogy egyetértek mindennel, amit leírsz, csak én egyszerűen nem tudom olyan szépen, érthetően megfogalmazni. De akkor nézzük:

"Az meg egy egészen más tészta, hogy ha már itt vagyunk, milyen célokat kellene, lenne érdemes kitűznünk magunk elé."

Az egyéni, saját magunk által kitűzött cél már más dolog. Szerintem az elsődleges nagy cél nyilván a fajfenntartás, mint minden másik faj esetében is. De ha ezt hosszútávon szeretnénk megvalósítani, akkor már nagyon is a csillagok felé kell tekintenünk, mert a Föld már egyszerűen nem lesz elég nekünk. De ez csak az emberiség egyéni célja, és nem hinném, hogy van bármiféle felsőbbrendű cél, ha meg van, de nem tudunk róla, akkor meg úgyis mindegy.

"Egyébként a hétköznapi ember számára a válasz lényegtelen. Nyilván nem fogod máshogy élni az életed, ha az Univerzum a Föld és a csillagok csak lyukak az ég szövetén, nem fogod máshogy élni az életed, ha az Univerzum 90 fényév átmérőjű, nem fogod máshogy élni az életedet, ha az univerzum végtelen kiterjedésű."

Valószínűleg nem, de én az a fajta kíváncsi ember vagyok, aki tudja, hogy nem fog változni az élete semmit a válaszok hallatán, ugyanúgy folytatódik az unalmas, átlagos, értelmetlen élete nap mint nap, de akkor is nagyon sokat megadnék azért, hogy halljam a válaszokat, mert egyszerűen ennyire érdekel az univerzum.

"Platón a jóról kezdett el gondolkodni, és nagyon gyorsan eljutott az ideák feltételezéséig. Mert a jó nem a tudáson múlik, mert a tudást lehet jóra és rosszra fordítani. Nem a célon múlik, mert van jó és rossz cél. Nem az érzéseken múlik, mert lehet valami objektíve jó, ami fájdalmas, és lehet rossz, ami boldogságot, gyönyört okoz. Akkor miben áll a jó és rossz mibenléte? Az erkölcsöt nehéz valamiféle a fizikai világon túli dolog nélkül levezetni."

Igen, azt észrevettük, sajnos egy kicsit túlzásba vitték, de én a vallást és istent a szükséges rossznak szoktam tekinteni, ami nélkül igen nehéz lehetett volna civilizációt építeni. Azért az érdekes, hogy az amerikai őslakosok is kialakítottak maguknak isteneket, ahogy mi is, az egymás létezésének ismerete nélkül. Akkoriban egyszerűen elképzelhetetlen volt istenek, avagy ideák, erkölcsi iránytűk, vagy nevezzük ahogy akarjuk őket, felügyelete nélkül élni. Ma már azért nem lenne ilyesmire szükség, hiszen elértünk társadalmilag egy olyan szintre, ahol a gyilkosság és egyéb bűnök isteni közbenjárás nélkül is megvetendőek, ma már azért sokkal jobban értjük, hogy kik vagyunk, honnan "jöttünk", hol vagyunk, köszönhetően a tudománynak. Én ma már elengedném az ideákat.

"Igen, ez több, mint valószínű. De ez csak hipotézis. Ennek megint nincs sok jelentősége a hétköznapi ember hétköznapi életére nézve."

Erre megint csak azt tudom mondani, hogy számomra nagyobb jelentőséggel lenne a válasz, mint a hétköznapi életem. De hogy ezt akkor kifejtsem kicsit jobban. Én bármikor eldobnám a jelenlegi életemet egy űrexpedícióért cserébe, ahonnan nincs visszatérés a Földre. Én lennék az első önként jelentkező, persze az már más kérdés, hogy nem én vagyok a legszakképzettebb ember a feladatra, de álmodozás szinten jó belegondolni, hogy elhagyom a Földet és felfedezem az űrt. És nem vagyok naiv, tudom, hogy nagy valószínűséggel nem találnánk semmi említésre méltót, de nekem akkor is megérné.

"Másik oldalról meg azért érdekes ez, mert előtte pont az bizonygattad, hogy nem szeretsz semmit elfogadni, ami nincs bizonyítva, vagy nem látod a saját szemeddel. Ez a világkép meg híján van mindkettőnek."

Bocsánat, vedd úgy, hogy hipotézis szintjén írtam. Nyilván nem tudhatom, hogy mi van az univerzumunkon kívül. Az univerzum az én értelmezésemben a mi téridőnket jelenti, azaz én azt már nem veszem bele, ami azon kívül létezhet. Tudom, hogy hivatalosan az univerzum a nagy mindenséget jelenti, de amikor ezt kimondták, akkor még azt hitték, hogy ez a nagy mindenség, most meg azért tudjuk, avagy erősen sejtjük, hogy nagyon nem. Két lehetőséget látok: Vagy a semmiből jött / volt egy isten, ami megteremtette az univerzumunkat, és akkor igen, mondhatjuk, hogy ezen kívül nincs semmi, ez a nagy mindenség, vagy pedig maradunk a fizikánál, és akkor azt kell feltételeznünk, hogy valami előidézte azt a folyamatot, amiből végül a mi téridőnk keletkezett és azóta is tágul.

A továbbiakról csak annyit mondanék, hogy egyáltalán nem gondolom, hogy már eleget, vagy közel eleget tudunk, és lassan pakolhatnak a NASA munkatársak mert már nincs mit kutatni. Szerencsére mindig lesz egy nagyobb rejtély, ami megoldásra vár, ezért izgalmas a tudomány világa. Egyáltalán nem baj, hogy sosem fogunk tudni mindent.

2018. nov. 3. 06:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!