Hány bittel írható le az Univerzum?
Honnan jött ez a 2^4096?
Szerintem több, a Földet pl. 2^416 bittel írhatjuk le, ha úgy számolunk, hogy a Föld térfogatát elosztjuk a planck-hossz köbével.
Pistike szerint a világ...
Csakhogy egy bit nem hordozhat semmi több információt, mint hogy 1 vagy 0. Ha a Föld egy (bármennyire) apró részletét csak ennyi reprezentálja, akkor mégis miből vezeted le az anyagi minőségeket például? Az erőhatásokat, kölcsönhatásokat? És még sorolhatnám. Kezdd valami egyszerűvel. Például, hogy egyetlen, képzeletbeli, mindentől elszigetelt magányos elemi részecske, mondjuk elektron reprezentációja hány bitet igényel. Egy biztos nem lesz elég, mert mondani kell valamit a különböző kvantumszámairól, a töltéséről, a hullámfüggvényéről... gondolkodj még ezen.
"a Földet pl. 2^416 bittel írhatjuk le, ha úgy számolunk, hogy a Föld térfogatát elosztjuk a planck-hossz köbével"
Nem hiszem ,hogy a világ leírására jó módszer, hogy Planck-hosszonként teszünk egy igen-nem bitet. Ennek az információtartalma nulla.
Egy szubatomi részecske minden tulajdonságát leírni kell vagy 16 bit. Ezek kapcsolatához újabb kupac. Molekulákhoz, anyagstruktúrákhoz, sejtekhez, élőlényekhez stb újabb és újabb bonyolult szint információi.
Szerintem csak a földgolyó összes adatát leírni több bit kéne, mint az univerzum összes protonja.
Ráadásul ez is csak egy statikus pillanatképe az Univerzumnak.
Ha azt vesszük, hogy kvantum szinten nincsenek diszkrét állapotok, hanem csak valószínűségi hullámfüggvénnyel írható le egy adott egységnyi anyag adott paramétere, a világegyetem teljes folyamata az összes lehetséges jövőbeli állapottal folytonos értékű, nincs olyan n számú variáció, amin kívül ne lenne egy n+1-edik lehetőség. Mintha egy fraktál összes iterációját próbálnád lefotózni és lementeni valamire.
Szerintem végtelenbe tart a bitek számossága, amivel leírható lenne a világegyetem.
"Szerintem végtelenbe tart a bitek számossága, amivel leírható lenne a világegyetem."
És ez kábé ki is lövi a szimulációs teóriát.
Hacsak nem feltételezzük, hogy a szimuláció sok-sok nagyságrenddel egyszerűbb, csak velünk hiteti el, hogy bonyolult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!