Ha egy emberrel a munka kezdete után 5 nappal találkozol, de utána csak félévenként egyszer találkozol átlagosan, akkor mekkora volt annak az esélye, hogy az illetővel én az 5. napon találkozzak?
Részletezem:
Elkezdesz egy új munkát. Majd az egyik munkatársaddal reggel a munkába menet összefutsz az 5. napon. De ha átlagosan számoljuk, akkor arra az esély, hogy biztosan egyszer összefuss vele, az fél év. Mégis, én 5 nap után találkoztam vele. Ennek mekkora volt az esélye?
Ez pusztán egymatematikai feladat, nem kell a valódi életre vonatkoztatni.
Fél év az 182-183 nap. Számoljunk 183 nappal.
A találkozás, mint esemény egyetlen napon fordul elő, és azonos eséllyel. Ez olyan, mintha lenne 183 golyód, 1-től 183-ig beszámozva. Az, hogy az 5. napon találkoztok az ebben a példában analóg azzal, hogy húzol egy golyót, és azon az 5-ös szám szerepel. Mekkora tehát az esélye, hogy 183 golyóból pontosan egy adott golyót húzol ki? Mekkora az esélye, hogy a fél év 183 napjából pont egy adott – az ötödik – napon találkoztok?
Természetesen 1:183 az esélye, azaz kb. 0,546%
De egyetlen eseménynél a valószínűség nem mond sokat. A valószínűség akkor mond bármi érdekeset, ha több eseményről van szó. Mert mekkora az esélye, hogy az utcán haladva a következő 5 meglátott autó rendszámának számjegyeit összeolvasva pont a 824 541 105 571 772 számjegyet kapod? Nagyon-nagyon kicsi. De pont ilyen kicsi bármilyen más lehetőség esélye is, így egyetlen eseménynél azt számolgatni utólag, hogy pont annak az eseménynek mekkora a valószínűsége, annak nem sok értelme van.
Nem elég világos, mert félévente miért találkozna biztosan?
Ha a félévi találkozó biztos, akkor az kiesik a számításból, mert mondjuk van egy ünnepi találkozó, ahol mindenki összejön, ez félévente történik, csakhogy ennek semmi köze a példához, ott valami kritériumot meg kellene határozni, mert ha véletlenszerű a találkozás, akkor valamihez viszonyítani kellene, hogy a véletlen esélyét figyelembe vehessük.
Miért kell félévente biztosan találkozni, vagy fél éven belül?
Annak a kritériumnak az elemzése adhatja meg az igazi választ.
Érted, ugye?
Ha az egyik hétre megy dolgozni, a másik nyolcra, akkor soha nem találkoznak, feltéve persze a lehetőséget, hogy a koránkelő elalszik és késik, de akkor a késést, az elalvás valószínűségét kell vizsgálni, ami esetleg az életmódjából következik.
Ez lehet akár kizáró is, vagy többszöri, mert az adatokból többféle eredmény számítható.
"Nem elég világos, mert félévente miért találkozna biztosan?"
Ezt írtam: "Ez pusztán egymatematikai feladat, nem kell a valódi életre vonatkoztatni."
Ne vonatkoztasd a valódi életre. Hogy miért kéne biztosan félévente találkoznia vele? Mert a feladat ezt írja! Semmi más oka nincs. mert a feladat nem a valódi életet tükrözi, ez csak egy matekfeladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!