Milyen éjszaka dolgozni és nappal aludni?
Sziasztok!
Egy barátommal beszélgettünk erről, hogy vajon milyen lehet éjszaka “élni” és nappal aludni.
Természetesen főleg olyanok véleményére vagyok kíváncsi akik dolgoztak már éjszakai műszakban.
Mennyire megterhelő?
Milyen előnyökkel/hátrányokkal jár?
Át tudtatok állni teljesen az éjszakázásra?
Hogy érzitek/éreztétek magatokat közben?
Ki tudjátok/tudtátok pihenni magatokat ugyanúgy mintha “rendes idő” szerint mennétek aludni?
Mennyit alszotok/aludtatok egy nap kb.?
A válaszokat előre is köszönöm!
Én személy szerint nagyon utálom. Én a "korán kelek, korán fekszek típus vagyok".
Engem nagyon lefáraszt, éjszakás héten nem vagyok használható semmire sem, csak nagyon minimálisan végzem a dolgaimat itthon. Előnye annyi, hogy ha nappal kell elintéznem hivatalos dolgot, akkor nem kell szabit kivenni, illetve van időm sorozatot nézni vagy olvasni, mert én 4-5 óránál többet nem tudok aludni nappal.
Nekem a nappali alvás egyáltalán nem pihentető.
Viszont van olyan, aki az éjszakázást imádja, és meg van halva, ha fel kell kelnie 7 előtt. :-)
26N
Imádom, amúgy is éjjeli bagoly vagyok már 20 éve :D
Őr vagyok, 22-6-ig dolgozom.
Reggel 7- fél 8kor már ágyban vagyok. 13-14-ig alszom, és utána még előttem a fél délután meg este :)
Számomra a reggeli 8-as kelés sokkal szarabb volt, 11-ig hulla vagyok, kómás, használhatatlan, hiába aludtam ugyanúgy 8 órát előtte.
Éjszakázásra kb. 2 napomba telt 100% átállni, 5 körül volt eleinte a kis megzuhanás, de akkor már úgyis "mindjárt vége", ám azóta smemi, és kértem, hogy állandósítsanak :)
Plusz éjszaka leszámítva pár munkást nincs senki (csak én, meg a kutyák), csend, nyugalom.
Óránként kétszer végigjárom a telepet, egyébként meg a kamerát figyelem, és mellette van időm egyebekre is, pl. tanulni.
Én ugyan még hosszú távon nem dolgoztam éjszakás műszakban, de azért volt már szerencsém hozzá. Vannak előnyei és hátrányai is szerintem, illetve személyfüggő. Ha tudod magadról, hogy amúgy is hajlamos vagy éjszakába nyúlóan fennmaradni, és későn kelni, akkor lehet érdemes megpróbálni, hogy válik be.
Nálam pl. előnye volt, hogy kevesebb ember érkezett, kevesebb hirtelen megoldandó probléma volt, lehetett aludni is mondjuk max. 1-2 órát. Aki hosszabb távon dolgozik éjjel, tényleg ott van, hogy el tudja napközben a hivatalos ügyeit intézni. Viszont sokak teljesen zombi üzemmódban vannak napközben emiatt (én is), ezért elmegy haszontalanul sok szabadidő. Illetve ha másokkal élsz együtt és ők nappal aktívak okozhat problémákat (ha van családod, gyereked... persze megoldható, csak nehezebb). Illetve ha barátaid is nappalosan, hét közben nem nagyon tudtok összeegyeztetni találkát.
Éjjeli őr szempontjából nézve - ma már más tevékenységet végzek:
Van egy éjjeli 2h-s holtpont, amikor nagyon figyelni kell, hogy el ne aludjon az ember. Előtte, utána már könnyebb. A fáradság nálam a 3. napon jött ki mindig.
Előnye: beosztástól függően van pár napod szabad, az egyiken totál alvás van; láthatod a napfelkeltét.
Hátránya: az ember bioritmusa átrendeződik.
Nem volt egy szuper dolog.
Én most is melóból írok csak neked. Már több mint egy éve vagyok állandó éjszakás.
Nekem nem jelent terhelést éjjel fenn lenni mert az valahogy megy. A korán kelés készített ki amíg suliba jártam az meg egyenesen kegyetlen volt amikor délelőtt dolgoztam. :D A pihenés része nálam ciklikus ahogy látom. Van időszak amikor napi 4-5ora simán elég, mostanában viszont a nehezebb időszak van úgyhogy kell 8 akár 9is. Nagy hátránya lehet hogy hajlamossá tehet szinte teljesen elszigetelődni mindenkitől mert ugye neked aludni kell amíg mások fenn vannak. Nekem ez ugyancsak nem volt nagy baj mert nem vagyok túl társasági ember. De jó időbeosztással nem vészes ez se. Viszont az tény hogy tényleg van aki egyszerűen nem alkalmas rá. Nem vagyunk egyformák. :D
Én portás vagyok. 21:00-07:00
Éjszaka óránként kell mennem járőrözni, kb 25 perces sétákra. Viszonylag hamar eltelik a műszak, olvasgatok, netezek, stb.
Nappal aludni sz4r. Kb 11-ig tudok, utána vagy 4-5-ig felvagyok, majd megint alszok amíg indulnom nem kell.
Ami még rossz benne, hogy nem tudok wczni.
Régebben gyárban dolgoztam, 12 órás műszakban.
Ott azért komolyabb volt, valóban dolgozni is kellett. Hajnali 2-kor volt egy időszak, amikor halálomon voltam. A nappal főleg alvással telt.
Diákmelósként voltam 3 műszakba, én nekem az éjszakai volt a kedvencem. Éjjeli bagoly voltam mindig is és a halálom a korán kelés, ha 9 óránál előbb felkeltenek egész nap hulla vagyok, nem számít, mikor feküdtem le. Nem volt megterhelő, mert nem liheg a főnök a nyakadba, lazább a munkatempó, jobban éreztem magam közben. Reggel 7kor lefeküdtem, 14 órakor felkeltem és még ott volt előttem az egész délután. Ügyet intézni is sokkal könnyebb mellette.
Én sokkal jobban utálom a délelőttös műszakot, mert olyan álmos voltam tőle, hogy amikor hazaértem, este 8ig aludtam, semmihez se volt kapacitásom. Illetve a délutános is borzalmas, mert se előtte, se utána nincs időd semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!