Egy szobahőmérőn a Celsius fok mellett mit jelent az F fok? Az mit mér?
Biztosan feltűnt, hogy a távolságot mérheted centiben, méterben, vagy kilométerben. De ha ez nem tetszik, akkor hüvelykben, könyökben, lábban, vagy yardben. Nos ha lépsz egyet, azt a távolságot mindegyikben megadhatod, és mindre van egy képlet, hogy ha egyikben annyi, akkor a másikban annyi.
Ugyanez a helyzet a hőmérséklettel is. Ugyanazt a hőmérsékletet mérheted Celsiusban és Fahrenheitben, és itt is van egy képlet, amellyel kiszámolhatod, ha egyikben ennyi, akkor a másikban mennyi.
Oké, oké, megértettem. Már ne írjatok, köszi szépen a válaszokat!
Azzal tisztában vagyok, mi a mérföld, meg a yard. Az F fokon lepődtem meg, de már az első válasznál rákerestem, mi az a fahrenheit.
- Ahogy előzőek már megválaszolták az F a Fahrenheit skálát jelöli.
- Nem mér az semmit ahogy a Celsius sem!
Ami mér az a higany/alkohol stb az üvegcsőben.
Az hogy épp milyen skálázással hasonlítod össze ezt a mérést az már más kérdés.
Lehet Celsius, Fahrenheit meg még sok egyéb skála is pl Kelvin.
Ezek adnak neki mértékegységet ha úgy tetszik viszonyítási alapot.
A Kelvin pl az abszolút 0-hoz viszonyítja aminél nincs hidegebb. Értelemszerűen annak negatív tartománya sincs!
Az F pedig:
"Fahrenheit-skála
Bevezetője Daniel Gabriel Fahrenheit.
Az 1700-as évektől széles körben használják, napjainkban főképp az amerikai kontinensen.
A Fahrenheit-skála nullpontja az általa kísérleti úton előállított legjobban lehűlő sós oldat fagyáspontja, a másik alappontja az emberi test hőmérséklete volt, amely hőtartományt az oszthatóság kedvéért 96 egységre bontotta (így a víz fagyáspontja épp 32 °F). Mértékegysége: °F (Fahrenheit-fok)
"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!