Komondorok hány fok celsius hidegben, illetve hány fok hőségben képesek még úgymond "gond nélkül" sétálni emberek, vagy tevekaravánok mellett?
Szerintem nincs nekik számokban meghatározott működési intervallumuk. Már csak azért is, mert a celsius egy dolog, a hőérzet meg egy másik. Nyáron is egészen másképp hat 35 fok száraz időben, meg 35 fok egy kiadós vihar után. Ugyanígy nem mindegy, hogy -10 fok van és jeges szél fúj, vagy szélcsend van. Plusz a kutya kondija is számít, a szőre állapota, a kora, satöbbi, satöbbi, satöbbi.
Majd ha látod rajta, hogy szenved az időjárástól (ennyit azért mindenkinek illik észrevennie a saját kutyáján), akkor segítesz rajta, ennyi.
Nincs saját kutyám, talán ezért kérdeztem. Nem gondolod?
Keresek olyan nyáj és főként gazdi őrző fajtát, mely a nagy különbségeket is elviseli.
Pl.: mínusz harminc száraz hidegeben történő és plusz negyven fok sivatagi sétálást is.
Második válaszoló vagyok.
A komondor egy remek kutya. Jól bírja az időjárás viszontagságait, de tény, hogy a meleget kevésbé tűrik, mint a hideget.
Nyilván egy nagy bundájú kutya a hideget bírja a meleget kevésbé, egy rövid szőrű a meleget bírja és a hideget kevésbé. Logikus :D
De szerintem ha a komcsinak lenyírják a szőrét akkor a meleget is jobban bírja.
Nagyon jó választás lenne nekem lenne egy OFT is, de mindenki azt írja, kegyetlenül nehezen viseli a meleget.
Pedig a hideget (amiért (is) kitenyésztették egy emberöltővel ezelőtt) milyen irgalmatlanul jól tűri, sőt talán inkább élvezi lenne a helyes fogalmazás. :)
Megint a második válaszoló vagyok.
Ha évente egyszer, tavasszal (legideálisabb áprilisban) lenyírod a szőrét olyan 1cm-re, tehát nem kopaszra, akkor télre szépen vissza növeszti annyira, hogy ne fázzon. És így a kánikulát is viszonylag jól bírja. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!