Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A matematikai logikában mi a...

A matematikai logikában mi a különbség A->B és A=>B összetett kijelentések között?

Figyelt kérdés

2018. máj. 17. 18:46
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Konkretizáld hogy melyik területén a matematikának.

Elsőre azt mondanám így hogy A tart B-hez, másodikra meg hogy A-ból következik a B.

2018. máj. 17. 18:49
 2/12 A kérdező kommentje:
Ha jól tudom, a matematikai logikában az A->B az implikációt jelöli. Azt szeretném megtudni, hogy az A=>B is egyszerűen az implikációt jelöli-e, vagy van-e valami különbség. Logikai műveleteken kívül még soha nem láttam a -> jelet következtetés jelölésére használva.
2018. máj. 17. 19:01
 3/12 A kérdező kommentje:
Lehetséges, hogy az A=>B jelöléssel az egyszerű implikációtól eltérően nemcsak azt feltételezzük, hogy A igazságából következik B igazsága, hanem azt is, hogy A feltétlenül igaz, amiből következik, hogy B is igaz?
2018. máj. 17. 19:26
 4/12 anonim ***** válasza:
Az A->B nem jelöli az implikációt.
2018. máj. 17. 19:34
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
nincs egységes jelölés. :) a szövegkörnyezetből kiderül.
2018. máj. 17. 20:14
 6/12 A kérdező kommentje:
Akkor mi jelöli az implikációt, 4-es? A Wikipédia ( [link] és a legtöbb egyéb netes forrás szimpla nyíllal jelöli.
2018. máj. 17. 22:13
 7/12 anonim ***** válasza:

Hát most hirtelen az általad említett két jelölés mellett még a ⊃ jutott eszembe, de CAB-vel (C és AB esetleg más betűtípusú és/vagy stílusú) is lehet találkozni vele. Még zavart tud okozni ezen a szinten hogy a következmény reláció is hasonlóan viselkedik és arra is van még legalább két jelölés. Egyébként a jelölésrendszert általában az elején szokás tisztázni, sőt ideális esetben bevezetésre kerül egy formális nyelv.

A linkelt művelet (esetleg funktor) tárgyalástól függően kerül definiálásra és ekkor egy jelet is kap, hogy tudjunk rá hivatkozni. Az hogy mivel jelöljük, az mellékes.

2018. máj. 17. 22:45
 8/12 anonim ***** válasza:
Amúgy, ha a wikipédián angolra váltasz, megtalálható a bevezetőben amit az előbb írtam. lol
2018. máj. 17. 22:50
 9/12 anonim ***** válasza:
Sőt, külön említi az implikációt attól amiről a szócikk szól. Haha. Pedig egyenesen a te linkedről kerültem oda. :D
2018. máj. 17. 22:52
 10/12 amfetaminfan válasza:
0%
Szerintem érdemes halmazelméleti szemszögből vizsgálni a logikát s éppen ezért A ⊃ notációt célszerű használni.
2018. máj. 20. 04:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!