A magyar nyelvben mi a különbség az egyszerű és az összetett jövő idő között?
Én eddig úgy tudtam, hogy ugyanaz, mint az 'írni fog', viszont egy vers, amelyet március 15-én kell mondanom, elbizonytalanított. Abban van egy "leend" és két sorral lejjebb egy "lenni fog". Azt szeretném megtudni, hogy van-e különbség a kettő között, vagy ugyanazt jelentik.
De ahogy elnézem, végén még ti tanultok többet az én kérdésemből :D
A ma használt magyar nyelvben, igen (bár a "régiben" sincs 12 :D).
Mint a kérdésben is leírtam, van olyan, hogy "teend" meg olyan, hogy "tenni fog". A kérdésem csak az, hogy ezek között van-e valami nyelvtani/logikai/jelentésbeli különbség, vagy csak alakilag más. De hát, ha senki nem tudja, az sem baj (elvégre a magyartanárom sem tudta, azt mondta, ő még nem is hallott ilyenről...).
A wikipedián van egy írás a kiveszett igeidőkről, nemhiszem, hogy kielégíti a kérdésed, de hasznos lehet:
Kedves kérdező!
Én kicsit utánaolvastam. Nem állítom hogy teljesen értem, de leírom.
Először is én ezekről tudok: használand, használni fog, foghat használni, hásználjuk volna.
A kérdésedre a válasz ez: az -and/-end egy ún. féljövő, jelenbe vagy jövőbe átnyúló jövő. Ha van két jövő idejű esemény, az előbbit így használjuk, a másodikat a fog + főnévi igenevessel. Pl.: Amint ezt a munkát elvégezendettem, hálát adok Istennek.
Legjobb tudásom szerint az alakba akkor kell a -t/tt jeles múlt idő, ha a két idő szinte egyszerre van jelen, de ez egyáltalán nem biztos, lehet hogy a végzettségre utal mint az angol future perfect tense.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!